7549
09:12 31.102018

Земля для учасників АТО та компенсації на пільгові перевезення: найцікавіше із сесії Ужгородської міськради

Політика 3796

У вівторок, 30 жовтня, відбулося друге пленарне засідання чергової 28-ї сесії Ужгородської міської ради VІІ скликання. Перед тим як перейти до порядку денного, міський голова Богдан Андріїв надав слово начальнику управління патрульної поліції в Закарпатській області Юрію Марценишину. Головний патрульний закликав усіх бажаючих вступати до лав патрульної поліції.

– Чим більше буде в нас працівників, тим більший буде порядок на вулицях, – наголосив Юрій Марценишин, а відтак розповів про соціальний пакет для працівників, заробітну плату, а також про те, що наразі підвищено вік для кандидатів до 40 років.

Далі слово надали мешканцям мікрорайону Радванка, які роками страждають від постійних підтоплень та проблем із каналізацією. Жителі прилеглих будинків вимагають негайно вирішити їхні проблеми. На що міський голова Богдан Андріїв пообіцяв, що наразі виділено 100 тис. грн на виготовлення проектно-кошторисної документації. Тож після завершення всіх експертиз наступного року цей проект буде реалізовано.

Узявшись до порядку денного, міські обранці проголосували за те, щоб доповнити річний план діяльності міської ради та виконавчого комітету з підготовки проектів регуляторних актів на 2018 рік проектом «Про впорядкування розміщення об’єктів зовнішньої реклами».

Суть цього проекту регуляторного акта – заборона розміщення зовнішньої реклами в центральній зоні міста. Його прийняття необхідне для вдосконалення порядку розміщення об’єктів зовнішньої реклами в Ужгороді, збереження автентичності історичного середовища міста та підвищення його туристичної привабливості.

Відтак на цій сесії знову постало питання про компенсації на перевезення пільгових категорій громадян та збільшення ціни на пасажирські перевезення. Тож слово надали керівнику комунального підприємства «Ужгородський муніципальний транспорт» Віталію Готрі, який розповів, що комунальний транспорт уже частково запрацював. Зокрема на маршруті № 20, а незабаром і на № 18. Щоправда, наразі гостро стоїть потреба у водіях.

Що стосується категорії громадян, яка користується пільговим проїздом, то це майже 50% від усього пасажиропотоку.

Наразі є постанова Кабміну, аби провести монетизацію пільг. Це означає, що потрібно адресно на рахунок пільговиків переводити кошти за проїзд. За підрахунками Ужгородської міськради, для міста це обійдеться приблизно в 36 млн грн на рік (30 тис. пільговиків). Відтак ця категорія громадян розраховуватиметься в транспорті електронними картками через валідатор. Ці кошти, швидше за все, перерахують із бюджету міста.

Також згадали на цьому засіданні і про збільшення ціни на проїзд. Зокрема є звернення приватних перевізників, які вирахували, що для нормального функціонування громадського транспорту їм потрібно підняти ціну до 7 грн, а також комунального підприємства, яке назвало вартість проїзду – 9 грн. Тож на сесії повідомили, що наразі управління економіки міськради вивчає звернення перевізників.

Загалом це засідання можна назвати земельним. Оскільки більшість проектів рішень стосувалися виділення землі, а також технічної документації.

– На сесію міської ради ми підготували 16 проектів рішень. Усі вони розглянуті. Найважливіші, звичайно, – це надання земельних ділянок для учасників АТО. Деякі питання викликали неабиякі дискусії. Утім вдалося досягти компромісів, і питання проголосовані. Загалом надано близько 80 земельних ділянок учасникам бойових дій, – розповів начальник відділу землекористування Олександр Чепкий. – Деякі питання зняли на довивчення. Окрім цього, були чотири питання щодо викупу земельних ділянок, а також поновлення та припинення договорів оренди, затвердження проектів землеустрою.

Нагадаємо, у переддень засідання в ЗМІ з’явилося багато інформації щодо земельних махінацій міськради. Тож на сесії міський голова назвав це все дезінформацією.

– Усі земельні питання, які розглядає міська рада, потрапляють до нас на сесію через Центр надання адмінпослуг. Тому хочу спростувати всі ці закиди у ЗМІ стосовно роздачі земельних ділянок у районі аеропорту, зелених зон і т. д. Майже всі вони розглянуті й відхилені. Те саме стосується і проекту рішення щодо парку «Підзамок», – наголосив мер.

Наприкінці сесії на розгляд було винесено звернення до уряду з вимогою скасувати підвищення ціни на газ, щоправда міські обранці його не підтримали.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах