7590
15:05 2.112018

Верховна Рада вчергове намагається обмежити свободу слова в Україні

Політика 2170

Верховна Рада України знову взялася за цензуру. Після кількох провальних спроб обмежити свободу ЗМІ, як, наприклад, із законодавчою ініціативою про припинення роботи електронних ресурсів без рішення суду тощо, парламентарі таки знайшли певний юридичний механізм, який може спрацювати.

У суботу, 20 жовтня, набула чинності постанова Верховної Ради України про звернення до Ради національної безпеки і оборони щодо санкцій проти телеканалів «NewsOne» і «112 Україна». Відповідний документ опубліковано в «Голосі України». Відтак Постанова № 9157 «Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) » офіційно набула чинності. Передбачено застосування санкцій до семи юридичних осіб, які вказані в структурі власності телеканалів «112» та «NewsОne». Формальним приводом для таких дій з боку Верховної Ради стала петиція про «припинення антиукраїнської діяльності» цих телеканалів, яка набрала понад 25 тисяч голосів, необхідних для її розгляду.

Згадана постанова була прийнята Верховною Радою України 4 жовтня 2018 року 229 голосами «за». Цікаво, що документ подав нардеп, колишній журналіст, Мустафа Наєм, однак сам урешті за неї не голосував. У постанові народні депутати рекомендували РНБО ввести санкції загалом проти 7 компаній, яким належать телеканали. Варто відзначити, що багато хто з нардепів, які голосували за цю постанову, неодноразово відвідували ефіри каналів «112» і «NewsOne» та публічно заявляли про необхідність захисту свободи слова й недопущення втручання держави в роботу ЗМІ.

Автори постанови стверджують, що над каналами «встановлено контрольованість з боку українських олігархів». Народні обранці, зокрема, пропонують заблокувати активи каналів, анулювати їхні ліцензії, обмежити або припинити надання ними телекомунікаційних послуг.

Так, за даними «Схем», у квітні 2018 року 99% власності каналу «112 Україна» перейшли швейцарській фірмі АТ «Плірофоріес АГ», якою володіє громадянин Німеччини Едуард Катц. Новий менеджмент каналу нібито тісно пов’язаний із політичною силою Віктора Медведчука, який є кумом президента Росії Володимира Путіна й має проросійські позиції. Наприкінці серпня Медведчук став першим гостем нової програми на «112-му» «Велике інтерв’ю з великим політиком». Тоді ж з’явилася інформація, що канал «NewsOne» начебто переходить під управління Андрія Портнова, який колись був заступником голови Адміністрації Президента Віктора Януковича.

На початку жовтня, після звернення парламенту до Ради національної безпеки і оборони з приводу введення санкцій, батько нардепа Євгенія Мураєва, Володимир, передав корпоративні права на телеканал «NewsOne» нардепу від «Опозиційного блоку» Тарасу Козаку. А Портнов заявив про розірвання договору щодо управління телеканалом «NewsOne».

На засіданні 18 жовтня Верховна Рада могла скасувати постанову від 4 жовтня, в якій просить Раду нацбезпеки і оборони застосувати санкції до власників телеканалів «112 Україна» та «NewsOne». Однак за скасування постанови проголосували всього 57 нардепів. «Постанова відхилена, і я невідкладно підпишу постанову нашу, яка була прийнята», – наголосив спікер ВР Андрій Парубій. Нардеп Нестор Шуфрич вимагав переголосування постанови щодо санкцій, оскільки, за його словами, трьох депутатів спіймали на кнопкодавстві, а ще одного не було на засіданні. На це інший нардеп Юрій Береза просто звинуватив його в підлабузництві Росії.

Деякі юристи стверджують, що з огляду на чинне законодавство України така постанова ВРУ не може мати юридичних наслідків. Та інші заперечують, що новий закон про РНБО таки дає можливість ввести певні обмеження. Секретар РНБО Олександр Турчинов уже встиг публічно заявити, що Радбез найближчим часом розгляне звернення парламенту, і навіть пообіцяв, що санкції будуть застосовані до засновників обох телеканалів. Експерти припускають, що РНБО може, не торкаючись ліцензій, заблокувати ці канали, зокрема ухваливши рішення про заборону всім провайдерам їх ретранслювати.

Тим часом в ОБСЄ закликають владу не вводити санкції проти «112 Україна» та «NewsOne». Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив стурбованість у зв’язку з рекомендаціями ВРУ РНБО й закликав українську владу відмовитися від введення санкцій проти телеканалів. Він підкреслив, що свобода слова та свобода засобів масової інформації є основними зобов’язаннями держав – учасниць ОБСЄ, які повинні дотримуватися й виконуватися. На думку Дезіра, навіть у межах захисту інтересів нацбезпеки та протидії пропаганді будь-які контрзаходи, зокрема обмеження прав свободи ЗМІ, мають бути суворо обмежені за обсягом, пропорційними і захищеними від зловживань незалежною судовою системою.

Варто зазначити, що на сьогодні немає жодного кримінального провадження чи відповідних судових рішень, де б фіксувалися «пропаганда і розповсюдження ідеології тероризму» в ефірах згаданих телеканалів. І головне, що саме такий юридичний механізм передбачає законодавство України. Потрібно спочатку зафіксувати факти «російської пропаганди» чи інші порушення, а потім на основі цього приймати рішення мають відповідні органи, а зовсім не Верховна Рада.

Натомість парламентарі, не навівши жодних конкретних фактів, хочуть фактично припинити діяльність телеканалів. Звичайно, на цьому фоні всі, хто підтримав петицію, були названі численними політиками, експертами та журналістами «ворогами свободи слова».

Однак якщо поглянути на ситуацію в контексті передвиборної політичної боротьби, то стає зрозумілим, що подібне голосування стало свого роду «вилкою» для багатьох нардепів, особливо кандидатів у президенти. Ця постанова з’явилась у Верховній Раді настільки швидко, що багато хто не встиг належним чином оцінити ситуацію. Поспіхом та лозунгами парламентарі закликали один одного «бути патріотами» і підтримати постанову, яка протистоїть російській інформаційній агресії. Відтак деякі депутати, боячись отримати ярлик «не патріотів» і «руки Кремля», таки натиснули кнопку і врешті отримали звання «ворогів свободи слова».

Тепер телеканал «112 Україна», у якого стрімко виросли рейтинги після прийняття постанови і який є відносно збалансованим у подачі інформації порівняно з іншими, цитуючи рядки із роману-антиутопії Джорджа Орвела, має ідеальний привід для розгортання масштабної інформаційної кампанії проти цілого ряду топових політиків, які голосували за «репресивну» постанову. Серед них і кандидати в президенти Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Юрій Дерев’янко, Віктор Чумак та ін. Через голосування за постанову фракції «Самопоміч» до «ворогів свободи слова» зарахували й лідера цієї партії Андрія Садового. І в такій ситуації важко не підтримати журналістів телеканалів, кому б вони не належали. Свободу слова в нашій державі потрібно пильнувати.

Але що б там не прийняла РНБО, останнє слово все одно буде за Президентом. І якщо він з докором у погляді засудить таке рішення Ради й зупинить переслідування телеканалів, то на фоні деяких своїх конкурентів, котрі голосували за постанову, може набрати неабияких політичних балів. Цікава комбінація тоді вийде з точки зору політичної технології.

Політичних балів тут також можуть набрати колишні регіонали з «Опоблоку» та ін., які тепер на кожному кроці згадують про намагання обмежити свободу слова з боку своїх «патріотично налаштованих» політичних опонентів. До речі, на думку деяких політологів, кандидат від колишніх регіоналів – найкращий потенційний опонент для діючого президента в другому турі майбутніх виборів Глави Держави. З огляду на лозунги з його передвиборної кампанії тези про «реваншизм» і «руку Кремля» підходять саме такому політику. А ось перемогти в другому турі когось із прозахідних опонентів Петру Порошенку, можливо, буде нелегко. Деякі видання, посилаючись на інсайдерські джерела, навіть повідомляли, що між Петром Порошенком та колишніми регіоналами укладено такий собі тимчасовий союз, аби скоординувати зусилля й вивести в другий тур діючого Главу Держави та Юрія Бойка або когось іншого.

А тим часом на сайті Президента зареєстрована петиція «щодо недопущення придушення свободи слова в Україні та застосування санкцій до мовників телеканалів «112 Україна» та «NewsOne», яка набрала вже понад 5 тисяч голосів.

Руслан ФАТУЛА 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах