7593
17:16 2.112018

«Невеликі позитивні кроки для зближення»: відбулася зустріч глав МЗС України та Угорщини

Політика 3468

У столиці Польщі, Варшаві, на полях міжнародного форуму з політики безпеки провели зустріч глави МЗС України й Угорщини Павло Клімкін та Петер Сіярто.

За результатами перемовин очільник зовнішньополітичного відомства Угорщини повідомив агенції МТІ, що угорська сторона запропонувала Україні укласти домовленість щодо захисту національних меншин. Також він заявив, що настав час зміцнювати довіру між двома державами.

Згідно з пропозицією, уряди двох країн повинні утримуватися від політики, що веде до асиміляції певної етнічної громади й може призвести до зміни національного складу меншини. Будапешт також хотів би закріпити в цьому документі пункт, який має гарантувати нацменшинам вільне користування їхньою рідною мовою у сферах релігії, культури, освіти та державного управління.

«Українська сторона пообіцяла вивчити цю пропозицію», – сказав Петер Сіярто й висловив сподівання, що угорська та українська сторони обговорять деталі на наступній зустрічі в Мілані, яка запланована на 7 грудня. «Очевидним є те, що дорогу в напрямі відновлення довіри між країнами треба пройти невеликими кроками», – сказав глава угорського МЗС.

Петер Сіярто також оцінює як позитив ініціативу української влади розпочати розслідування нещодавнього інциденту з розклеюванням бордів у кількох населених пунктах Закарпаття, на яких лідери угорської громади краю були названі сепаратистами. Нагадаємо, серед них голова ГО «Товариство угорської культури Закарпаття», народний депутат Василь Брензович, перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто та голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ілдіка Орос. В Україні ці плакати розцінюють як провокацію російських спецслужб.

Також угорський міністр підтвердив, що сторони дійшли згоди в питанні призначення українським урядом представника з питань транскордонної співпраці. Оскільки Угорщина зацікавлена в безперешкодній дії економічної програми (програма Фонду Егана Еде, – ред.) на Закарпатті, заступник міністра закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр повинен якнайшвидше зустрітися з новопризначеним українським представником, вважає Петер Сіярто.

За словами очільника МЗС Угорщини, Павло Клімкін отримав від нього запевнення про те, що «в дусі відновлення довіри» між двома країнами Будапешт готовий активувати кредитну лінію на суму в 50 мільйонів доларів США для фінансування автодоріг на Закарпатті. Угорщина також планує й надалі оздоровлювати на курорті озера Веленце великі групи дітей із сімей, які постраждали у війні на сході України, продовжив Петер Сіярто. Він інформував Павла Клімкіна і про бажання свого уряду щороку надавати сотням студентів з України державні стипендії для навчання в університетах Угорщини.

Відтак Петер Сіярто підкреслив, що «Угорщина зацікавлена в якнайшвидшому вирішенні виниклого конфлікту» в інтересах усіх як в Україні, так і в Угорщині.

На зустрічі, за його словами, також була ухвалена домовленість про відкриття нового Почесного консульства України в Угорщині та про агреман на призначення нового посла Угорщини в Україні «І я сподіваюся, що невеликі кроки, які зроблено раніше, буде продовжено більшими», – наголосив глава угорської дипломатії.

У свою чергу, очільник МЗС України Павло Клімкін після зустрічі зі своїм колегою розповів журналістам, що розмова з Петером Сіярто була непростою. Насамперед він заявив, що рішення про зміну назви посади «уповноваженого по Закарпаттю» приймуть наступного тижня, пише видання «Сегодня». «Воно буде опубліковане у відповідних угорських джерелах. Ми домовилися, що після зміни назви й оприлюднення цього в нашому міністерстві зробимо не зовсім відповідну, але посаду, яка дуже серйозно опікуватиметься транскордонним співробітництвом. Я вже зараз почав говорити з іншими міністерствами, буде зустріч між ними, і ми обговоримо питання взаємодії, де зможемо працювати разом, а де маємо краще працювати над зовсім начебто практичними й банальними питаннями», – розповів Павло Клімкін.

За словами глави МЗС України, міністри також детально обговорили, яким чином Угорщина повинна зробити більше й для української громади в Угорщині, оскільки Україна має захищати своїх громадян за кордоном.

Павло клімкін згадав і про економічне співробітництво, зокрема щодо угорської кредитної лінії, яка буде спрямована на Закарпаття. «Ми поговорили про подальші двосторонні кроки, їх дуже багато. Серед них і гуманітарні в контексті стипендій, як ми будемо сприяти обміну студентами між вищими навчальними закладами. І ще багато питань, які нам потрібні, щоб урешті-решт від цієї негативної атмосфери відійти», – розповів міністр.

Відповідаючи на питання щодо скандалу з угорськими паспортами та резонансне відео з Консульства Угорщини в Берегові, Павло Клімкін сказав, що це також обговорювалося з Петером Сіярто. «З питання паспортів ми домовилися про комплексні консульські консультації, вони пройдуть у Будапешті. Ми зараз визначаємо дату, для цього є кілька можливостей. Українську делегацію очолюватиме директор нашого консульського департаменту. До неї будуть включені також представники інших міністерств. Є чимало відкритих питань. Деякі з них технічні. Деякі, як дехто побачив на відео, вже зовсім не технічні. І ми завжди говоримо, що порушувати Віденську конвенцію про консульські зносини й українське законодавство на території України не дамо», – наголосив голова МЗС України.

Також, за словами Павла Клімкіна, обговорювали й питання щодо блокування Угорщиною Комісії Україна – НАТО. «Я з Єнсом Столтенбергом бачився в Брюсселі буквально кілька днів тому. Ми говоримо про те, що угорська політика хоч і не стосується блокування субстантивних речей, але тим не менше цей символізм теж не потрібен нікому, в тому числі й Угорщині. Сьогодні це теж прозвучало, і дуже сподіваюся, що угорська сторона буде вести далі конструктивні дискусії в рамках НАТО», – зазначив міністр.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини