7685
15:04 14.112018

Закарпаття відвідали європейські дипломати

Політика 2901

До Закарпаття завітали дипломати 4 європейських країн. Зокрема, професорсько-викладацький склад та студентство ДВНЗ «УжНУ» у залі засідань Вченої ради в ректораті мали можливість поспілкуватися із Надзвичайним та Повноважним Послом Естонської Республіки в Україні паном Ґертом Антсу, Надзвичайним та Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні паном Марюсом Януконісом, Надзвичайним та Повноважними Послом Латвійської Республіки в Україні паном Юрісом Пойкансом, а також Заступником Глави Місії Естонської Республіки в Україні паном Марґусом Сярґлеппом та Заступником Глави Місії, Першим Секретарем Посольства Швеції в Україні пані Луіз Морсінг.

Високоповажні дипломати вперше відвідали наш край і були вражені гостинністю та красою міста над Ужем. Метою зустрічі була дискусія на теми практичної дипломатії, міжнародних відносин, обговорення стану та перспективи розвитку міжнародних відносин між нашими країнами, досвіду інтеграції цих країн Балтії до Європейського Союзу.

У першій половині зустрічі гості розповідали про оцінку їхніх держав соціально-економічного стану та євроінтеграційних процесів на Україні. Багато говорилося про труднощі, через які пройшли країни Балтії після розпаду Радянського Союзу та сучасні можливості, які стали наслідком і зараз вже є реальністю в цих країнах. Кожен із гостей висловлював сподівання, що Україна і далі буде продовжувати рухатись у напрямку європейських стандартів життя у всіх сферах суспільства. Зокрема, пані Морсінг наголошувала на тому, що Європа пильно слідкує за подіями на Україні і розуміє ті трансформаційні процеси, які проходять у нашій державі.

У другій половині зустрічі гості відповідали на запитання. Питання були гострими і дискусійними. До прикладу, студенти цікавилися чи реагують уряди країн гостей на виклики та проблеми у сфері міжнародних відносин, зокрема, проявами гібридної війни на території Європейського Союзу, сучасним станом співпраці між нашими країнами, можливостями навчання студентів Ужгородського університету в університетах цих країн тощо.

Дипломати відкрито спілкувалися і щиро відповідали на поставлені запитання. Висловлюючи офіційну позицію з того чи іншого питання вони висловлювали і свою суб’єктивну оцінку ситуації.

Насамкінець дипломати побажали всім присутнім не втрачати оптимізму і робити все для того, щоб максимально швидко та ефективно завершити перетворення і стати повноправним членом Європейського Союзу.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах