82
17:45 6.012016

Депутати закарпатської облради прийняли бюджет з величезною діркою і хочуть шукати дофінансування. ФОТО,ВІДЕО

Політика 2178

У переддень святого вечора 5 січня в Ужгороді відбулось чергове засідання другої сесії Закарпатської обласної ради VII скликання. У сесійній залі зареєструвалось 52 народні обранці зі 64.1

Основними питанням порядку денного були прийняття бюджету області на 2016 рік у новій редакції, а також низка важливих соціально-економічних програм. Окрім того депутати запланували розглянути ряд звернень, зокрема Звернення депутатів облради до Міністерства освіти і науки України з проханням до переліку предметів ЗНО результатів навчання для осіб, які виявили бажання вступати до вузів у 2016 році, включити мови національних меншин; Звернення до Президента України, Голови ВРУ, Прем’єр-міністра стосовно відновлення дії Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття», Звернення обласних депутатів до Міністерства закордонних справ України щодо ситуації на кордонах та ін.

Затвердивши порядок роботи засідання народні обранці вже традиційно озвучили ряд депутатських запитів, які стосувалися будівництва нових дитячих навчальних закладів та реконструкції діючих, ремонту автодоріг, відновлення роботи світлофорів, водозаборів, відкриття пунктів швидкої медичної допомоги у гірських селах та ін.

Потім було ухвалено ряд важливих соціально-економічних програм. Зокрема, на регіональну програму сімейної, демографічної, гендерної політики, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми на 2016-2020 роки депутати виділили 28,8 млн. грн. На програму «Ромське населення Закарпаття» (2016-2020) виділено 2,6 млн. грн. Прийняли також регіональну програму «Спортивний майданчик» на 2016-2020 роки, програму інформатизації області (2016-2018) та Програму фінансової підтримки комунально-експлуатаційного, автотранспортного господарства ОДА.

Серед іншого депутати вирішили виділити 10 млн 628 тис грн на збереження будинку обласної ради і облдержадміністрації як пам’ятки архітектури на 2016 рік. Ці кошти планують спрямувати на ремонт приміщень, ліфтів, озеленення, освітлення, утримання автотранспортного господарства, ремонт вітражів та дверей, придбання системи відео спостереження тощо.

Гарячі дебати розпочалися тоді, коли приступили до обговорення питання бюджету області на наступний рік. У зв’язку з тим, що у прийнятому Верховною Радою 25 грудня Державному бюджеті-2016 передбачено передати фінансування закладів професійної освіти органам місцевого самоврядування, то деякі депутати почали бити сполох. Адже за їх підрахунками в області просто немає таких коштів. Депутати від ЄЦ взагалі просили відтермінувати прийняття бюджету, адже нова його редакція передбачає тільки невелику частину фінансування для ПТУ. А це, на їх думку, неодмінно потягне за собою скорочення числа викладачів і навіть закриття професійно-технічних училищ.

У свою чергу голова облради Михайло Рівіс та очільник ОДА Геннадій Москаль палко доводили колегам, що потрібно прийняти бюджет і отримати хоч якісь кошти зі столиці «аби було чим платити зарплати людям у січні». На їх думку після цього потрібно проаналізувати ситуацію, і потім на основі документу та отриманих даних шукати джерела фінансування, зокрема і просити дофінунсування у центральної влади. Окрім того, керівники області пообіцяли, що докладуть усіх зусиль, аби зберегти заклади з підготовки робітничих кадрів, робочі місця та мир і спокій у краї.

Після декількох емоційних перепалок між опонентами у сесійній залі депутати приступили до голосування. В результаті, незважаючи на численні зауваження, обласна рада таки прийняла бюджет на 2016 рік 39 голосами «За».

Також у цей день народні обранці схвалили ряд рішень про майно та оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області, погодили ряд призначень у сфері освіти, а також План роботи облради на 2016 рік, структуру і чисельність виконавчого апарату та ін.

До завершення робочого дня депутати з другої спроби провалили голосування за делегування частини повноважень облрадою обласній державній адміністрації. За пропозицією одного з депутатів було оголошено невелику перерву для консультацій між головами фракцій. Однак домовитися так і не вдалось. Після перерви було оголошено, що ряд питань перенесено на наступне пленарне засідання другої сесії у зв’язку з тим, що вони ще потребують доопрацювання. Це зокрема стосується делегування повноважень обласної ради обласній державній адміністрації, Регламенту роботи обласної ради VІІ скликання, Положення про президію обласної ради VІІ скликання, Положення про постійні комісії обласної ради VІІ скликання та Програми розвитку та підтримки галузі рослинництва на 2016-2020 роки

Під завісу святковий настрій присутнім подарували учасники вокального ансамблю «Арніка», які файно заколядували та повінчували.

Руслан ФАТУЛА

Фото: Катерина ЧОМБОКОШ

Відео: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах