8329
18:41 12.032019

У Раді Європи порекомендували ВРУ відкласти голосування за мовний закон

Політика 2676

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович закликала український парламент перенести «прийняття цього важливого законодавства на поствиборчий період».

Вона із стурбованістю спостерігає за обговоренням проекту закону. «При обговоренні кожного нового закону або політичної реформи щодо застосування мов країни Ради Європи мають ретельно збалансовувати мету підтримки державної мови та обов’язки захисту і підтримки мов меншин та збереження культурної різноманітності», – наголосила Міятович.

Також комісар РЄ заявила, що різні мовні громади мають бути ефективним чином залучені у процес розробки таких законів, а їхні погляди мають бути належним чином взяті до уваги.

«У контексті виборчої кампанії такі обговорення часто стають поляризованими і не є сприятливими для досягнення збалансованих рішень. З цієї причини я наполегливо закликаю український парламент відкласти ухвалення важливого законодавства на поствиборчий період», – зауважила Міятович.

Верховна рада почала розглядати у другому читанні закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» наприкінці лютого. Закон закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська – і вона обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави. Публічне приниження чи зневажання української мови буде підставою для притягнення до юридичної відповідальності. Посадовці зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її при виконанні службових обов’язків.

УНІАН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах