8513
15:48 1.042019

Підсумки голосування в Україні та на Закарпатті зокрема від Громадянської мережі ОПОРА

Політика 3195

У неділю, 31 березня, відбулися чергові вибори Президента України.

За паралельними підрахунками голосів, зібраними спостерігачами Громадянської мережі «Опора», який базувався на роботі 1304 спостерігачів на 1304 дільницях України, які фіксували дані протоколів.

Станом на 10.00 1 квітня результати голосування такі:

  1. Володимир Зеленський – 30,1%
  2. Петро Порошенко – 15,7%
  3. Юлія Тимошенко – 13,3%
  4. Юрій Бойко – 11,5%
  5. Анатолій Гриценко – 6,8%

– Ці результати враховують 836 тисяч голосів виборців. Це дані від 1296 спостерігачів. Ймовірно, що такі будуть і офіційні результати – 95%, – розповів під час прес-конференції Ярослав Гулан, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області.

Станом на 11.00 ранку на Закарпатті тільки одна виборча комісія із шести встановила офіційні результати виборів. Мова про ОВК №71 із центром у місті Хуст. За даними офіційного протоколу, там перемогу здобув Володимир Зеленський, за нього проголосувало 28 тис 454 виборці. На другому місці Юлія Тимошенко – 10 тис 223 виборців. Петро Порошенко – 6 тис 723 голоси.

Станом на 13.30 в окрузі №68 до якого входить Ужгород та Ужгородський район вже опрацьовано 90% протоколів. Результати наступні:

Володимир Зеленський – 37%, Петро Порошенко –15 %, Юлія Тимошенко – 14, 79%, Анатолій Гриценко – 7, 78%, Ігор Смешко – 7%.

Щодо перебігу самого дня виборів, то за словами Ярослава Гулана, порушення спостерігачі ОПОРИ, які були на Закарпатті почали фіксувати з самого ранку. До прикладу, в с. Плоске Свалявського району члени комісії розпочали ранкове засідання скоріше, ніж це передбачено законом. У с. Сімер члени ДВК проголосували ще до відкриття дільниці. Були поодинокі випадки видачі бюлетенів без документів, а також голосування у кабінках по двоє.

– Так, це порушення, але вони ніяк не можуть вплинути на результати голосування. Також було зафіксоване досить грубе порушення, на одній із дільниць. Голова дільниці поїхала віддавати результати голосування без надання копії протоколу спостерігачці ОПОРИ. Про цей інцидент було повідомлено поліцію, – наголосив Ярослав Гулан.

Також координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області зазначив, що в області зафіксована дуже низька явка на виборах. Тут проголосували загалом 443 тис 269 виборців. Скоріш за все пов’язана вона з тим, що Закарпаття прикордонний край і більшість людей працює за кордоном. Також спрацював той фактор, що багато людей пішли на вибори, але не знайшли себе у списках. Тому про це потрібно думати вже зараз, оскільки цим людям доведеться ще голосувати у другому турі.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах