8835
21:16 23.052019

На засіданні Закарпатської облради прийняли звернення до Президента щодо мовного закону. Відео

Політика 3014

Сьогодні, 23 травня, в Ужгороді відбулось друге пленарне засідання XV сесії Закарпатської обласної ради. У президії: голова ради Михайло Рівіс, його перший заступник Йосип Борто та заступник Петро Грицик.

Геннадій Москаль, котрий до президентських виборів традиційно брав участь майже у всіх засіданнях, а після волевиявлення не прийшов на жодне з них, цього разу також був відсутній. Депутати, як і минулого разу, підняли питання звіту про роботу керівництва Закарпатської ОДА за 2018 рік. Але марно, бо очільник області, кажуть, досі перебуває на лікарняному.

Більшість питань поточної сесії були розглянуті під час першого пленарного засідання, 16 травня. Отже на друге засідання їх залишилось всього декілька. Серед них: зміни до бюджету та звернення Закарпатської обласної ради до глави держави щодо нового мовного закону.

Напевно, тому цього дня у сесійній залі було досить багато порожніх місць. На засіданні зареєструвалось всього 44 депутати із 60. Представників громадськості та ЗМІ також було небагато. При цьому в залі були і поважні гості, серед яких генеральний консул Угорщини Йожеф Бугайла.

На початку засідання не могли обласні обранці оминути питання наростаючого паводку. Велика вода сьогодні непокоїть всіх закарпатців, відтак депутати у своїх виступах наголошували на проведенні негайних заходів, оскільки люди у деяких районах потрапили у критичну ситуацію. І хоча жодних рішень з цього приводу на засіданні не прийняли, депутати показали, що тримають «руки на пульсі».

У ході засідання обласної ради народні обранці прийняли зміни до обласного бюджету та ще кілька технічних рішень. А далі приступили до розгляду питання, яке виникло ще на минулому пленарному засіданні, а саме – звернення Закарпатської облради до Президента України щодо нового Закону України «Про забезпечення функціонування української мови, як державної». Рішення було прийнято без особливих дискусій. За проголосувало 35 народних обранців.

«Ми, депутати Закарпатської облради, підтримуючи прагнення влади про всебічний розвиток української мови як державної, у тому числі поліпшення якості освіти в Україні, звертаємося з приводу підписаного 15 травня 2019 року Закону України «Про забезпечення функціонування української мови, як державної», у якому на нашу думку, порушуються конституційні права осіб, котрі належать до національних меншин, на використання рідної мови» – йдеться у документі. Депутати звертають увагу на те, що прийнятий закон «унеможливлює використання мов національних меншин у публічних сферах», а також на той факт, що «існує реальна загроза переслідування громадян за мовним принципом, що суперечить Конституції України». Депутати нагадують, що ЄС постійно наполягав на направленні закону про мову для оцінки Венеціанській комісії Ради Європи «до того, як він набуде чинності». Відтак вони «вкрай стурбовані можливими наслідками для населення краю, у зв’язку із впровадженням норм цього закону». Також обранці у своєму зверненні нагадують, що мовний закон порушує ряд міжнародних та двосторонніх договорів, ратифікованих нашою державою. Відтак вони просять Президента застосувати свої повноваження та звернутися до Конституційного суду України з поданням щодо перевірки на відповідність Основному Закону нового мовного закону, котрий на думку депутатів, крім всього іншого, «несе загрозу авторитету нашої держави на міжнародній арені, ставить під сумнів щирість проголошених Україною євроінтеграційних прагнень…; може призвести до міжнаціональних конфліктів, зростання еміграційних процесів, і аж ніяк не сприяє консолідації суспільства» – йдеться в документі.

На прохання «Карпатського об’єктиву» прийняте звернення прокоментував перший заступник Закарпатської обласної ради Йосип Борто. «Ініціатива про прийняття даного звернення була піднята на першому пленарному засіданні поточної сесії від депутата фракції «Відродження». Воно було підтримано також фракцією «Опозиційний блок». І звичайно, наша фракція «ТУКЗ-КМКС» також підтримала рішення звернутися до Президента України, щоб він звернувся до Конституційного суду на рахунок конституційності нового мовного закону. У зв’язку з тим, що під час проведення першого пленарного засідання Петро Порошенко «de facto» уже не був Президентом. А Володимир Зеленський ще «de jure» не був главою держави, то більшість депутатів вважали недоцільним приймати звернення на минулому пленарному засіданні. Окрім того звернення булло ініційовано з голосу, і текст документу ніхто тоді не бачив. Тому було вирішено винести звернення разом з іншими питаннями, котрі не були вирішені, на друге пленарне засідання поточної сесії. Отже сьогодні на засіданні вже був підготовлений текст звернення, який був розданий всім депутатам, щоб вони могли ознайомитись. Окрім того «de jure» і «de facto» Володимир Зеленський уже Президент, отже ми знаємо до кого звертаємось. Тому сьогодні це питання було розглянуто, і без дискусій та обговорення звернення було прийнято за основу і в цілому» – заявив Йосип Борто, і додав:  «У зверненні ми вмотивовано просимо Президента, аби він звернувся до Конституційного суду щодо конституційності даного закону. Ми вважаємо, що він порушує певні положення Конституції, закони і міжнародні договори, які Україна ратифікувала. Також він не призведе до консолідації в державі різних національностей, а навпаки приводить до конфліктної ситуації. Цим законом значно обмежуються права національних меншин на використання рідної мови у різних галузях суспільного життя і фактично звужується до спілкування у приватному житті, в церквах та релігійних обрядах» – наголосив перший заступник голови Закарпатської облради.

Загалом засідання, на якому було всього декілька питань, тривало недовго, і після прийняття звернення до Президента депутати під гімн України урочисто закрили XV сесію Закарпатської обласної ради.

Руслан ФАТУЛА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах