8987
19:32 24.062019

У Закарпаття з робочим візитом прибула делегація області Боршод-Абауй-Земплен Угорщини

Політика 3036

Сьогодні, 24 червня, у Закарпаття з робочим візитом прибула делегація області Боршод-Абауй-Земплен Угорщини, яку очолив голова Загальних зборів області Терек Дежев.

Мета приїзду – підписання Програми розвитку співробітництва між Закарпатською та Боршод-Абауй-Земплен областями на 2019—2021 роки, яка сприятиме поглибленню дружніх зв’язків, розвитку економічного, культурного та екологічного середовища, територіальних громад і координації у сфері транскордонного співробітництва.

Серед членів делегації – представники Загальних зборів області, її урядового офісу та міські голови окремих міст.

У заході також взяли участь: перший заступник голови облради Йосип Борто, керуючий справами виконавчого апарату облради Юрій Гузинець, заступник керуючого справами ‒ Євгенія Кибза, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгород Йожеф Бугайла та ін. Сторони обговорили перспективи двосторонньої взаємовигідної співпраці, яка названа в громадах успішною.

Михайло Рівіс найперше подякував угорському колезі, а у його особі – угорському уряду та всьому народу, за підтримку ініціатив розвитку України й нашого краю зокрема. Та відмітив, що за будь-яких обставин ми завжди були добрими сусідами і таким залишимося. Адже співпраця, започаткована двома областями кілька років тому, успішно розвивається, а її географія ‒ розширюється. На сьогодні вона розгортається на рівні міст і районів та у різних сферах життя. Особливо активізувалося партнерство після візиту Терека Дежева до Закарпатської області у вересні 2017 року. Лише кілька фактів. У грудні 2017 р. за сприяння облради Боршод-Абауй-Земплен і Закарпатської облради у м. Мішкольц підписали угоду про співпрацю м. Хуст та с. Сірмабешенев, у 2018 році – с. Ільниця та с. Бюкобрань, а також с. Холмок та м. Шайобабонь.

На сьогодні за сприяння партнерських обласних рад медзаклади, зокрема обласна лікарня м. Мішкольц, Закарпатська обласна лікарня ім. А.Новака та Хустська райлікарня підготували спільний проект у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 (HUSKROUA ENI), спрямований на поліпщення здоров’я співвітчизників, які захищають територіальну цілісність на сході України та обмін досвідом у лікуванні хворих такої категорії. Цей проект заплановано подати для участі у 3-му колі Програми. М. Рівіс зазначив, що нинішнє підписання Програми дасть змогу закріпити взаємовигідне партнерство і у сфері освіти, і у сфері охорони здоров’я. Сторони відкриті до розгляду слушних ініціатив. Здобутком співпраці він назвав і те, що Мішкольський університет братиме участь у реалізації проекту, який виграло ЄОТС ТИСА щодо запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу РЕВІТАЛ 1 у рамках Програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020». На переконання М.Рівіса, відродження Солотвинських шахт і діяльності унікальної тамтешньої алергологічної лікарні ‒ це відродження і економічної складової краю, і просування медичного туризму на Закарпатті. Відтак акцентував увагу на розвитку ще однієї ініціативи ‒ співпраці між вищими навчальними закладами за програмою подвійних дипломів, яку назвав програмою широких можливостей для нашої здібної молоді.

Очільник облради відзначив вагомий внесок Генерального консула Угорщини в м.Ужгород Йожефа Бугайла у розвиток партнерства між регіонами та країнами. Йожеф Бугайла зі свого боку запевнив, що і надалі докладатиме всіх зусиль, аби взаємовигідні, партнерські стосунки розвивалися успішно, а дружба між народами України та Угорщини – міцнішала.

Йосип Борто наголосив на важливості добросусідства за нинішніх непростих реалій, подякував угорським партнерам за всебічну допомогу і підтримку краю та його жителям. Та висловив сподівання, що з обранням нового Президента в Україні, якого підтримали 90 % виборців з числа угорської нацменщини, буде така ж підтримка і стосовно її розвитку на рідній землі. Це сприятиме порозумінню між двома сусідніми країнами і штучно створена напруга між ними відійде у небуття. Та підкреслив, що на міжрегіональному рівні завжди було взаєморозуміння, добрі стосунки, контакти, бо громади по обидва боки кордону зацікавлені у конструктивній співпраці та щирій дружбі.

Терек Дежев у своїй промові зазначив, що представники області Боршод-Абауй-Земплен радо приїздять у Закарпаття, де їх завжди приймають щиро. Сьогодні вони прибули з метою підписання документа, що стане гарною основою для поглиблення зв’язків між регіонами прикордоння та співробітництва між двома країнами. Та повідомив, що в їхній області відбудеться масштабний Токайський фестиваль зі збору винограду, тож запросив для участі в ньому делегацію від Закарпаття. Щодо співробітництва у галузі медицини, то гість запропонував розширити його і провадити не тільки з надання медобладнання партнерським медзакладам Закарапття, а й із послуг перепідготовки фахівців. Загалом закликав переглянути позиції співробітництва і максимально використати всі можливості для розвитку партнерських громад.

У ході перемовин обговорили й низку інших питань.

Відтак, голови партнерських областей Михайло Рівіс Терек Дежев виконали урочисту місію і скріпили своїми підписами Програму розвитку співробітництва між Закарпатською та Боршод-Абауй-Земплен областями на 2019—2021 роки.

Голова Загальних зборів Боршод-Абауй-Земплен та голова облради Михайло Рівіс мають намір узяти участь у Форумі місцевого розвитку, що проходитиме у м. Трускавець.

Виконавчий апарат облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах