9240
14:37 12.072019

Хто балотується у Верховну Раду: огляд партій

Політика 3162

21 липня в Україні відбудуться позачергові вибори депутатів Верховної Ради. Новий склад парламенту складатиметься із 450 депутатів.

Їх ми обиратимемо за змішаною, пропорційно-мажоритарною системою. Половина нардепів пройде в парламент за результатами голосування за виборчими списками від політичних партій (пропорційна система). Ще 225 членів Верховної Ради ми обиратимемо в одномандатних виборчих округах (ОВК) за мажоритарною системою відносної більшості. Отже, на виборчих дільницях громадянам України видаватимуть по два бюлетені: в одному потрібно буде поставити позначку навпроти політсили, яка вам сподобалася, а в другому – навпроти вашого фаворита з кандидатів-мажоритарників.

Оскільки у попередньому номері ми вже писали про кандидатів-мажоритарників від Закарпаття у статті «Закарпаття на старті виборчих перегонів», то тепер проведемо короткий огляд політичних партій. Усього ЦВК, яка 25 червня офіційно закрила реєстрацію кандидатів у депутати, допустила до виборів 22 партії. Загалом у партійних списках – 2760 кандидатів.

№1 Політична партія «Опозиційний блок»

Загальна кількість кандидатів, які беруть участь у балотуванні від цієї партії, – 223. Цю партію часто ще називають «харківською», оскільки більша частина її кандидатів – вихідці з Харківщини або ж довгий час працювали там. Першу трійку від «Опозиційного блоку» очолюють Євгеній Мураєв, Олександр Вілкул та Геннадій Кернес. Щодо закарпатців, які балотуватимуться від цієї партії, то це теперішній мер Ужгорода Богдан Андріїв. У своїй передвиборчій програмі партія, зокрема, пропонує пенсії не нижчі 40% від середньої зарплати по країні та встановлення миру на Донбасі.

№ 2. Політична партія «Сила і честь»

76 кандидатів беруть участь у балотуванні від цієї політсили. Список очолює екс-голова СБУ Ігор Смешко, далі йде Олена Сотник та Рефат Чубаров. У програмі партії кандидати виступають за зближення з НАТО, закріплення у країні потужного середнього класу з високим рівнем достатку та політичної культури.

№ 3. Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Справжня партія-старожил, яка вже близько 20 років в українській політиці. №1 у списку із 206 кандидатів – Юлія Тимошенко. Далі йдуть Сергій Тарута та Валентин Наливайченко. Щодо закарпатців, то від цієї партії висуваються Іван Крулько та Іван Курах. Мета партії – за п’ять наступних років поступово досягти рівня середньої заробітної плати Польщі в доларовому вимірі, а мінімальну пенсію підняти до 3094 гривень.

№ 4. Політична Партія «ПАТРІОТ»

Ця політсила представила 122 кандидатів. Список партії очолює Микола Голомша – екс-перший замгенпрокурора. Далі йдуть Микола Сірий та Георгій Філіпчук. Партія у своїй програмі пропонує перехід на президентсько-парламентську систему управління та нову податкову систему.

№ 5. Політична партія «Сила Людей»

46 – кількість кандидатів, які беруть участь у балотуванні. №1 у списку – закарпатець Олександр Солонтай. У програмі будівництво доріг та відновлення закинутих аеропортів, бажання перетворити сортування і переробку відходів в окрему прибуткову галузь української економіки.

№6. Політична партія «Опозиційна платформа – За життя»

Ця партія представляє 182 кандидатів. Лідер списку – Юрій Бойко.

Під 38-м номером у списку значиться закарпатець Іван Чубірко. Серед першочергових кроків у програмі кандидатів: зниження тарифів на газ для населення України до 3800–4000 гривень за тис. куб. м за рахунок у тому числі й прямих поставок газу з Російської Федерації, підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, мінімальної пенсії – до 7000 гривень.

№ 7. Політична партія «Партія зелених України»

Від цієї політичної сили балотуватимуться 43 кандидати. На чолі списку – Тетяна Бодун. Цю партію також «охрестили» харківською, оскільки в ній багато харків’ян: Олександр Зіскін, Елеонора Крупко, Сергій Лученко та Олексій Зінченко. У своїй передвиборчій програмі партія прописала 31 пункт. Партія, зокрема, за легалізацію медичного канабісу.

№ 8. Політична партія «Всеукраїнське об’єднання «Факел».

59 – кількість кандидатів, які беруть участь у балотуванні. Список партії очолює Тетяна Однорог. Перше речення передвиборчої програми цієї політичної сили – «Ми все змінимо!» Депутати обіцяють, що Україна буде мати сильну економіку, отримає мир та будуть створені комфортні умови для життя й ведення бізнесу.

№ 9. Політична партія «Об’єднання «Самопоміч»

У балотуванні від цієї партії участь беруть 93 кандидати. Андрій Садовий – №1 у списку. У своїй програмі партія обіцяє забезпечити всі державні послуги через електронні сервіси, щоб усунути ґрунт для корупції, безумовний базовий дохід українця – 300 євро.

№ 10. Політична партія «Європейська Солідарність»

100 осіб балотуватимуться від цієї політичної сили. Очолює її екс-президент України Петро Порошенко. Метою партії є членство в НАТО вже у 2023 році.

№ 11. Політична партія «Українська стратегія Гройсмана»

У списку 63 особи, а №1 – Володимир Гройсман. Серед пріоритетів партії: збереження макрофінансової стабільності, сталий економічний розвиток, розбудова правової держави і гарантування безпеки держави і громадян, гідна якість життя.

№ 12. Політична партія «Громадянська позиція»

164 кандидати на чолі з Анатолієм Гриценком. Партія підтримує курс на НАТО і ЄС. Без корупції та «договірняків». Без кумівства та мародерів. Таку країну обіцяють побудувати кандидати у депутати від цієї партії.

№ 13. Політична партія «Соціальна справедливість»

У списку цієї партії – 154 кандидати. Очолює список Алла Шлапак. Партія йде на вибори для того, «щоб раз і назавжди змінити систему державного управління на засадах таких цінностей, як совість, відповідальність, прагматизм».

№ 14. Політична партія «Слуга народу»

У партії 210 кандидатів. Очолює список політичний технолог і речник виборчого штабу Володимира Зеленського Дмитро Разумков. У списку є представник нашого краю: Костюх Анатолій В’ячеславович. Йому 31 рік. За освітою – політолог, за професією – журналіст.

№ 15. Політична партія «Сила права»

Представляє 63 кандидатів. Список очолює Андрій Сенченко. Політична партія вбачає індекс щастя ООН ключовим критерієм визначення ефективності державного управління.

№ 16. Політична партія «Радикальна партія Олега Ляшка»

У списку тут – 217 осіб. №1 – Олег Ляшко. Автори передвиборчої програми запевняють, що писали її зі слів фермера, лікаря, вчителя, шахтаря та пенсіонера. Партія обіцяє «для початку зробити так, щоб у кожного українця був повний холодильник, у якому м’ясо водиться щодня, а не лише на свята».

№ 17. Політична партія «Партія Шарія»

Партія, яка має найменшу кількість кандидатів, усього 29. Тут №1 – Анатолій Шарій. Ідея діяльності цієї партії в передвиборчій програмі записана так: «Створення умов для оновлення, омолодження владного апарату через зміну керівництва та збільшення представництва молоді у владі».

Нещодавно стало відомо, що Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію Анатолія Шарія. Причина – кандидат не проживав в Україні останні п’ять років. Утім на сайті ЦВК з переліку кандидатів його до сих пір не видалили.

№18 Політична Партія «Голос»

Список із 174 кандидатів очолює Святослав Вакарчук. У партії обіцяють наблизити повернення Криму, говорять, що корупція означатиме тюрму, а олігархів зроблять законослухняними громадянами.

№ 19. Політична партія «Незалежність»

Партійний список очолює Анатолій Могильов. Партія виступає за проведення розслідування дій попередньої влади, повернення пенсійного віку до 55 років для жінок та 60 років для чоловіків, заборону приватизації земель сільськогосподарського призначення.

№ 20. Аграрна партія України

174 кандидати у нардепи веде за собою Михайло Поплавський. Очільник партії переконує, що це об’єднання сильних особистостей, небайдужих, відповідальних, відважних, активних людей, справжніх лідерів та господарів України. У партії переконані, що українська земля має бути в руках лише громадян України.

№ 21. Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

Тут кандидатів у нардепи 224. Очолює список Олег Тягнибок. Одразу за ним – Андрій Білецький та Дмитро Ярош. У партії обіцяють «змусити владу працювати на українців».

№ 22. Політична партія «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі»

Останньою з партій, яка таки встигла зареєструватися, стала саме ця політична сила, очолювана Михайлом Саакашвілі. ЦВК спочатку відмовила в реєстрації цій політсилі, однак 29 червня, на виконання рішення Верховного Суду, таки зареєструвала її.

Аналізуючи список цієї партії, ми побачили імена чотирьох закарпатців: Ростислава Любки, Олега Франка, Павла Мельника та Василя Леманинця. У своїй передвиборчій програмі партія пропонує план порятунку країни за 70 днів.

Огляд підготувала Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах