9302
15:02 19.072019

Двійники, підкуп та обшуки, або Як проходить передвиборча кампанія на Закарпатті

Політика 3932

До дня голосування на позачергових парламентських виборах залишилися лічені дні. Уже 21 липня, у неділю, громадяни зроблять свій вирішальний для країни вибір… Яким він буде? Подивимось. Наразі хочемо зробити огляд передвиборчої кампанії на Закарпатті, яка наробила чимало галасу і закінчується за декілька днів.

Отож за даними сайту ЦВК, у шістьох мажоритарних округах Закарпаття всього балотується 83 кандидати. Найбільше – 17 – на окрузі №68 (із центром в Ужгороді), найменше – 9 – на окрузі №71 (із центром у Хусті). Майже дві третини з них балотуються шляхом самовисування, інші – від політичних сил.

Нашестя «двійників»

Уже на стадії процесу реєстрації кандидатів на Закарпатті проявилися ознаки брудної технології «двійників» – реєстрація повних або часткових «тезок». Найбільш кричущим є факт реєстрації на виборчому окрузі №73 (Берегово, Виноградівський р-н, частина Берегівського та Іршавського р-нів) двох людей з однаковим прізвищем, іменем, по батькові – Брензович Василь Іванович. І якщо один Василь Брензович є чинним нардепом та одним із лідерів угорської громади Закарпаття, котрий за даними соціологів лідирує в цьому окрузі, то про іншого Василя Брензовича є лише офіційна інформація із сайту ЦВК. Там вказується, що кандидат проживає в селі іншого округу, тимчасово не працює. Журналісти «Карпатського об’єктива» навідувались за місцем проживання цього кандидата і навіть поспілкувалися з його дружиною та сусідами, які, до слова, були насправді шоковані, що той балотується у нардепи. Прийшовши до порогу старої занедбаної хатини у селі Люта, з розбитими вікнами та засміченим подвір’ям, журналісти зрозуміли чому. За словами сусідів, кандидат у депутати не має ні освіти, ні роботи, «поганий сім’янин» та нерідко випиває.

Цікава історія з двійниками на виборчому окрузі №68 (із центром в Ужгороді), де було зафіксовано аж три кандидати із прізвищем Андріїв та один – Андрєєв. Однак ближче до виборів усі вони зняли свої кандидатури, окрім одного – Андріїва Андрія Євстаховича (рідний брат мера міста Ужгород), котрий є депутатом Закарпатської обласної ради і проти якого власне і застосовували таку технологію. Його ж однофамільці, котрі познімали свої кандидатури, це: Андріїв Іван Михайлович, за інформацією на сайті ЦВК – пенсіонер, що проживає в місті Мукачево, та машиніст насосної станції Андріїв Андрій Григорович, що проживає в селі Підмихайля Калуського району Івано-Франківської області. Ще один екс-кандидат – Андрєєв Ігор Геннадійович – проживає в місті Суми, працює на «Миколаївському глиноземному заводі». У соціальних мережах поширюються чутки – нібито кожен із двійників Андріїва отримав до 200 тисяч доларів за зняття своєї кандидатури з виборів. Важко перевірити, чи це правда, але наразі у бюлетені по 68 виборчому округу залишається лише один Андрій Андріїв.

На жаль, технологія «двійників», як показує практика (зокрема і на минулих президентських виборах), працює у тій чи іншій мірі. Питання тільки у тому, скільки відсотків зможе відтягнути «двійник». Отож, виборцям варто бути дуже уважними і, окрім імені кандидата, у бюлетені шукати інформацію про рік народження, партійність, місце проживання, освіту, роботу, посаду та ін. Ця інформація допоможе ідентифікувати справжнього кандидата серед «двійників».

Мародерство та інші порушення

Серед порушень також є білборди без вихідних даних на користь партій, які вже офіційно зареєстровані як суб’єкти виборчого процесу. У кількох містах Закарпаття (Мукачево, Ужгород, Тячів та Берегово) їх зафіксували спостерігачі ОПОРИ. Тобто, відсутня інформація про установу, що здійснила друк, наклад, замовника тощо. Відповідно, спостерігачі ОПОРИ підготували скарги до поліції. Мова йде про борди із символікою політичних сил: «Українська стратегія Гройсмана», «Опозиційна платформа – за життя», Радикальна партія Олега Ляшка, «Європейська Солідарність» та кандидата за списком ВО «Свобода» Андрія Білецького. Окрім того, спостерігачі ОПОРИ зафіксували роздачу агітаційних листівок без вихідних даних.

В Ужгороді зафіксовано матеріали з ознаками «чорного піару», а саме – розклеювання листівок із фотографією міського голови Богдана Андрієва з написом: «Зупинити мародера».

Також були зафіксовані неодноразові випадки «мародерства». Наприклад, було сильно пошкоджено декілька бордів на Виноградівщині, на яких зображено кандидата у депутати на окрузі №73 Василя Брензовича – голову ГО «Товариство угорської культури Закарпаття». А в обласному центрі борди «Європейської солідарності», на яких було зображене фото Петра Порошенка, невідомі облили фарбою.

У Сваляві екс-президента Петра Порошенка, який вирушив на Закарпаття з передвиборчим туром своєї партії, місцеві жителі зустріли криками: «Ганьба! Ганьба! Порошенко, ганьба! Обікрав армію, всіх обікрав!» Відповідне відео опублікували та поширювали у Facebook. Обурені жителі Сваляви перекрили екс-президенту прохід, хтось навіть намагався схопити його за одяг. Петра Порошенка від розлюченого натовпу врятувала охорона, а люди услід не шкодували порцій різних звинувачень, супроводжуючи все це нецензурною лексикою.

Правоохоронці інформують, що у зв’язку з проведенням парламентських виборів вони працюють у посиленому режимі. Розгорнуто роботу ситуаційного центру, щоденно проводиться моніторинг мережі Інтернет і перевіряється вся інформація про ймовірні порушення виборчого законодавства. За даними відділу комунікацій поліції Закарпатської області станом на 15 липня, до них надійшло 109 повідомлень про ймовірні порушення виборчого законодавства. За підсумками перевірки інформації, у 24 випадках складено адмінпротоколи, ще за двома фактами – відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. У поліції закликають: якщо громадянам відомі факти порушення виборчого законодавства, не треба гаяти часу та одразу повідомляти про це до поліції за телефоном «102» або через канал зв’язку у додатку Телеграм, чи безпосередньо звернувшись до найближчого відділу поліції. Правоохоронці запевняють, що за всіма повідомленнями буде проведено ретельну перевірку та визначено правову кваліфікацію.

Масові обшуки у районах області

Не словом, а ділом, як то кажуть… 15 липня із самого ранку Закарпаття сколихнула інформація, що у кількох районах області почались масові обшуки та затримання кандидатів у депутати – нібито за підкуп виборців.

Як написав у соціальній мережі Facebook професор, соціолог УжНУ Федір Шандор, наразі відомо про арешт осіб у Виноградівському, Ужгородському та Іршавському районах. Пан Федір зазначив, що за інформацією з ГУБЕЗ спецоперація триватиме до 21 липня включно… «На Закарпатті розпочалася масова спецоперація по затриманню осіб, які здійснюють підкуп виборців. Затриманим вручено підозри і їм загрожує від 3 до 7 років ув’язнення з конфіскацією майна… на жаль, серед затриманих є багатодітні матері та сільські вчителі й лікарі, ба навіть представники правоохоронних органів… відомо про арешт осіб у Виноградівському, Ужгородському та Іршавському районах», – написав Федір Шандор.

Зокрема, як вдалося дізнатися журналістам, обшуки з «маскі-шоу» проводились у місті Виноградів, у селах Сільце, Білки, Черна, Дюла та ін. Так, кандидат у народні депутати по округу №72 Петро Добромільський (партія ЄЦ) виклав у соціальну мережу Facebook трансляцію з того моменту, як до нього завітали силовики. На відео кандидат бідкається, що його опонент Валерій Лунченко «проводить концерти у кожному населеному пункті округу, всі знають, що все завалили фінансами…У них не роблять обшуки, роблять обшуки у нас!» До речі, про підкупи на користь Валерія Лунченка дійсно були меседжі у ЗМІ та соцмережах. Зокрема, у Facebook житель Іршавщини Михайло Ловга стверджує, що від імені Лунченка в 71-му виборчому окрузі роздають окуляри». Коментатори оцінили їх роздрібну вартість у 50 гривень.

Про обшуки 15 липня повідомив у Facebook ще один кандидат у народні депутати по округу №73 Микола Лемко («Опозиційна платформа «За Життя»): «…о 7 годині ранку було проведено обшук у батьків моєї жінки в с. Черна, і одночасно в моїх друзів по вул. Терека. Обшуки проводились за рішенням Печерського райсуду Києва працівниками Управління захисту економіки… Активістам, які відкрито критикують деяких кандидатів, було вручено повідомлення про виклик на допит у Київ. По місту почали знищувати всі наші агітаційні матеріали. І ми всі чудово розуміємо, хто стоїть за такою акцією».

Жителька міста Виноградів Шерегі Дана виклала фото обшуків свого помешкання у Facebook-спільноті «Виноградів сьогодні». «Понеділок, ніякого передбачення біди. Сплю собі і прокидаюсь на стукіт дверей, виходжу, а мене вже чекають 10 осіб у масках зі зброєю, і ще троє з кримінального розшуку. Як вони проникли? Дуже легко, один переліз через ворота і запустив усіх інших. Надали документи на обшук, а далі… Обшукали кожну кімнату, кожну шухлядку, перерили всі кімнати. Готуючись до весілля, складаємо списки гостей, навіть це викликало підозри у шановних масок-шоу», – пише вона.

Залякування угорської громади?

Обшуки силовики проводили навіть в угорському селі Дюла Виноградівського району. Нам вдалося поспілкуватися з депутатом Закарпатської обласної ради Карлом Резешем, до будинку якого в селі Дюла із самого ранку прийшли озброєні правоохоронці та показали ухвалу Печерського районного суду міста Києва на проведення обшуку. Почувши про таке, жителі села та навколишніх населених пунктів одразу прийшли до будинку депутата та висловили свою підтримку – їх на подвір’ї було близько сотні. Сам Карло Резеш розповідає, що протягом трьох годин у його будинку проводили обшук люди з автоматами у масках і касках, оглянули всі кімнати, але, звісно, нічого не знайшли, за винятком декількох папірців із записами щодо ведення господарства, які ніякого відношення до політики чи виборів не мають. Крім того, перевірили й документи на мисливську зброю та вилучили мобільний телефон. Опісля правоохоронці склали акт і лише тоді запустили його сина разом з адвокатом. Такі дії щодо своєї персони пан Карло пов’язує з майбутніми виборами, адже він, як член угорської громади краю, активно підтримував кандидата по 73 округу Василя Брензовича. «Ми провели плідну виборчу кампанію і, знаючи, що представники угорської громади завжди голосують компактно і за своїх, наші опоненти вирішили нас залякати. Але нас ніхто не залякає, як би не намагалися… В угорських селах ніколи такими справами не займалися, ми завойовуємо підтримку своїми хорошими справами, а не грошима», – наголосив депутат.

Як повідомляє видання «Голос Карпат» у своєму сюжеті, «місцеві жителі в шоці… вони цього не чекали і вважають це залякуванням». Житель села Дюла розповів «ГК»: «Я думаю, що не треба гроші платити, аби люди проголосували за «КМКС». Адже вони бачать, скільки нам допомагають…» Інша місцева жителька прямо заявляє виданню: «Я думаю, проблема у тому, що ми – угорці, а ще більше в тому, що хочемо обрати Брензовича». Журналіст «ГК» Василь Кіш у своєму сюжеті підсумовує: «Однозначно не має бути підкупу. І будь-яка боротьба із сіткою та підкупом – це дуже добре… Але це не має виглядати як залякування якоїсь нацменшини. Це дуже чутлива тема для Закарпаття, яка може стати не контрольованою… І ще гірше це виглядає, коли є відчуття, що до одних заходять з обшуками, а до інших – ні». Видання також нагадує: щодо цієї події може бути гостра реакція на міжнародному рівні.

У Департаменті захисту економіки розповідають, що було відкрито провадження за ч. 4 ст. 160 ККУ, тобто підкуп виборця. В рамках цього провадження правоохоронці задокументували дані про групу осіб, яка нібито через довірених осіб організувала «схему» скуповування голосів за одного з кандидатів у народні депутати. За інформацією правоохоронців, за один голос громадянам нібито обіцяли 1500 гривень. Поліцейські встановили, що ці люди начебто спочатку формують списки громадян, які за грошову винагороду погодилися віддати свій «голос» за певного кандидата. «В подальшому один примірник сформованих списків передається так званим кураторам, а один – залишається безпосередньо у тих, хто займається грошовою агітацією виборців. Аби виборець після свого волевиявлення зміг отримати винагороду, йому необхідно буде сфотографувати бюлетень у кабінці для таємного голосування з позначкою про голосування за потрібного депутата та передати фото куратору», – повідомляють у Нацполіції. Інформують правоохоронці і про санкціоновані обшуки за місцем проживання підозрюваних. «Кандидати та особи, які погоджуються продати свій голос за певного кандидата, мають розуміти, що за свої дії вони відповідатимуть за законом», – додають у поліції.

Обшуки не там, де треба?

Водночас у тій же соцмережі Facebook багато користувачів відзначають вибірковість у діях правоохоронців. Масові обшуки у районах Закарпаття, при цьому неодноразові сигнали про підкуп в Ужгороді та Ужгородському районі на користь кандидатів – братів Андріївих. Тут можна згадати і про партійність. Так на 71 окрузі обшуки проводяться у кандидата від партії «ЄЦ», який є опонентом представника «Народного фронту» Валерія Лунченка, сигналів про підкуп на користь якого у поліції не бачать. Міністром МВС, як ми добре знаємо, поки залишається Арсен Аваков – один із лідерів «Народного фронту». По інших округах обшуки проводились у кандидата від «За Життя», а також мешканців угорського села, які у більшості підтримують кандидата у нардепи Василя Брензовича – голову ГО «Товариство угорської культури Закарпаття». Тоді як зовсім не помітні для поліції неодноразові сигнали про підкуп на користь Владіслава Поляка на окрузі №73 та представників «Опоблоку» – братів Андріївих, один з яких іде по округу №68, як мажоритарник, а інший – списочник.

Підкупом виборців займається і кандидат у народні депутати по округу №68 Олександр Пересоляк. Щоправда підкуповує він несправжніми великими «сувенірними» доларовими купюрами і каже, що робить це, аби привернути увагу правоохоронних органів до того, що у нас масштабні факти підкупу. Пройшовши з цією акцією чимало населених пунктів та роздавши десятки тисяч «фальшивих» доларів, кандидат у депутати пояснює, що хоче «показати, наскільки легко можна роздавати ці долари, і правоохоронні органи не реагують… І щоб хтось, хто отримав ці фальшиві купюри, задумався і голосував по совісті».

Руслан ФАТУЛА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Учні Ужгородського ліцею вирощують мікрозелень та донатять на ЗСУ
17:29
Самовираження через мистецтво: арттерапія для підлітків
17:07
В Ужгороді відбувся благодійний фестиваль «Сакура фест-2024»
16:45
Закарпатські податківці з початку року надали понад 34 тисячі адмінпослуг
16:31
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
Всі новини