9397
15:07 28.082019

На Закарпатті мають бути 40 ОТГ

Політика 3297

Закарпатська область залишається на останньому місці за темпами реформи децентралізації, але за останній час обласне керівництво значно активізувалося у вирішенні цього актуального питання.

Ще 12 серпня відбулося засідання міжвідомчої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів у Закарпатській області. Участь у засіданні взяли: перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода, голова облдержадміністрації Ігор Бондаренко та його помічник Сергій Гайдай, голова облради Михайло Рівіс, перший заступник голови облради Йосип Борто та заступник голови – Петро Грицик, депутати облради, керівники окремих районних рад і райдержадміністрацій, науковці, експерти та ін.

Так, В’ячеслав Негода розповів про державну підтримку формування спроможних територіальних громад та питання адміністративно-територіальної реформи в Україні. А координатор Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Іван Лукеря, який презентував пропозиції до проекту Перспективного плану формування спроможних громад Закарпаття, наголосив, що «в принципі враховані всі пропозиції від самоврядних громад і документ сформований достатньо логічно. Наше завдання – погодити такі моделі, які є кращими для розвитку територій, беручи до уваги не площі територій, а доступність».

Днями голова обласної державної адміністрації Ігор Бондаренко вже підписав розроблений фахівцями ОДА проект Перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад Закарпатської області і скерував документ до обласної ради для його розгляду і схвалення на черговій сесії.

Проектом перспективного плану пропонується створити на Закарпатті 40 громад з урахуванням і тих, що вже існують.

Так, в Ужгородському районі передбачено, крім Баранинської, створення ще трьох ОТГ – Ужгородської, Чопської та Середнянської.

На Перечинщині, крім Перечинської, в проекті зазначена ще одна ОТГ – Порошківська. Три ОТГ передбачено створити у Великоберезнянському районі – Великоберезнянська, Костринська і Ставненська.

Чотири ОТГ передбачені в Мукачівському районі. Окрім громади із центром у Мукачеві, тут планують створити також Ракошинську, Чинадіївську та Великолучківську. У Свалявському районі, крім Полянської, запланована ще одна ОТГ – із центром у Сваляві. Так само дві ОТГ передбачені у Воловецькому районі – Воловецька і Жденіївська, три ОТГ – Міжгірська, Пилипецька та Колочавська – в Міжгірському районі.

У Берегівському районі – дві ОТГ: Берегівська та Батівська, у Виноградівському – Виноградівська, Королевська та Пийтерфолвівська. В Іршавському районі наразі діє одна ОТГ – із центром в Іршаві. Окрім неї, в проекті Перспективного плану вказані також Сілецька, Білківська та Довжанська. Так само чотири ОТГ передбачені і в Хустському районі: Вишківська, Драгівська, Горінчівська та Хустська.

У Тячівському районі наразі існують дві ОТГ – Тячівська та Вільховецька. Окрім них, у межах району планується також створення Солотвинської, Дубівської та Усть-Чорнянської громад. У Рахівському районі проект Перспективного плану передбачає створення Ясінянської, Великобичківської та Рахівської об’єднаних територіальних громад.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах