9423
16:01 5.092019

Перша прес-конференція нового губернатора Закарпаття: усі подробиці. Фото, Відео

Політика 4512

Сьогодні, 5 вересня, відбулась перша прес-конференція нового губернатора Закарпатської області Ігоря Бондаренко.

Приязно привітавши журналістів, для початку губернатор нагадав, що його було призначено 5 липня, отже нині пройшло рівно два місяці, як він обіймає цю посаду. Отож він вирішив поспілкуватися з представниками ЗМІ «для того, щоб його почули люди, почула область…». За словами губернатора два місяці ще недостатньо для звіту, «але цілком достатньо, щоб ми придивилися один до одного, визначили принципи співпраці».

Ігор Бондаренко також розповів, що нині матиме зустріч із головами фракцій Закарпатської обласної ради з приводу перспективного плану щодо об’єднаних територіальних громад (ОТГ). «Це питання консервувалось протягом деякого часу. Чому? Це не до мене. Моє завдання було прийти і відпрацювати це…». Також губернатор запросив усіх присутніх відвідати закарпатські фестивалі, зокрема «Чеські дні» та «Гуцульську бринзу» і запропонував журналістам задавати питання.

План об’єднання закарпатських громад

Однак журналісти не дали голові ОДА змінити тему і першим же запитанням продовжили тему щодо перспективного плану по ОТГ та позиції голови ОДА щодо цього. Губернатор не був надто багатослівним. «Цей план потребує відпрацювань. Сьогодні відбудеться ще одна зустріч… Там іде мова про 54 громади. Як буде далі побачимо. Сьогодні це виноситься на обговорення» – підсумував Ігор Бондаренко. Але згодом журналісти  знову повернулися до цієї теми, задаючи багато уточнюючих запитань. У свою чергу губернатор відмахувався, мовляв, згодом все побачите. «Мають відбутися зустрічі, консультації… Потім я вам все розповім, коли буде якась конкретика». До речі, 26 вересня на засіданні обласної ради депутати будуть розглядати дане питання. Все почуєте…».

Проблема сміття

Запитали губернатора і про сміття, яке є дуже болючою проблемою для нашої області. Він відповів, що це  й справді велика біда, яку він разом з іншими отримав від попередників. «Що стосується сміттєзвалищ у селі Яноші (на Берегівщині ред.) у нас є таке напрацювання – будується сміття-переробний завод за грантові кошти Євросоюзу. Ми працюємо в цьому напрямку. І там буде перший завод». Водночас, за словами губернатора у планах є побудувати і другий такий завод. Вже є інвестор – фірма «АТЛ». «Вона має бажання інвестувати біля 15 мільйонів євро. Є й місце в Ужгородському районі». Однак голова ОДА поки відмовився називати, де саме воно знаходиться. «Тому що сміття має дуже поганий запах. І зазвичай місцеві громади чинять супротив… Я дуже б хотів, щоб це підтримали. Бо сміття це дійсно болюче питання. Я би навіть так сказав – це безпека краю».

Боржавські вітряки – «А де громада та активісти були раніше?»

Звичайно, у ході прес-конференції постало питання, що вже наробило чимало галасу у нашому краї, а саме – будівництво вітряків на Боржавській полонині. З цього приводу губернатор наголосив: «Я людина, яка прийшла з бізнесу. Спочатку держава надала можливість людям інвестувати. Вони зробили перший крок – сплачують 700 тисяч у рік громаді, зробили дорогу, садочок… Також були підписані всі документи, отримані всі згоди, а тут пройшло два роки і громада «проти». Скажіть, будь-ласка це нормально? А де громада та активісти були раніше? Чому не відбувались зустрічі? – наголосив Ігор Бондаренко, але трохи подумавши продовжив: «Моя точка зору – має бути так, як потребує громада на місці. Боржава – це дійсно перлина нашого краю. І ми маємо зробити так, аби вона була збережена. Яким чином? Над цим працюють в комісії, яку очолює у Верховній Раді Руслан Кривошеєв – народний депутат від нашої команди «Зе». Я рахую, що вони зроблять все, аби це зберегти».

Разом з нардепами працювати над розвитком краю….

Голова ОДА також розповів журналістам, що запропонував усім народним депутатам від Закарпаття працювати разом над розвитком краю. «Це Горват, Петьовка, Лунченко, Поляк та інші нардепи не з команди «Зе»… Треба разом вирішувати питання у Верховній Раді, допомагати нам в роботі з Кабміном. Я отримав від них повну підтримку. Вони дійсно «за». Такої співпраці не відбувалося раніше. Закарпаття так не робило ніколи. І я запропонував нашим депутатам з команди «Зе» і нашому мажоритарнику Михайлу Лабі з’ясувати, коли відбудеться зустріч, на якій ми разом маємо вирішити, які у нас є напрацювання тільки для покращення життя мешканців нашої чудової Закарпатської області. Я їм сказав, що потрібно політичні парасольки відкласти в сторону. Це моя позиція» – наголосив губернатор.

Інвестиції та аеропорт

Запитували журналісти губернатора і про заробітчанство та відтік робочої сили, а також про те як він планує покращувати економічну ситуацію в області. Насамперед Ігор Бондаренко відповів, що в першу чергу він бачить Закарпаття туристично-рекреаційним регіоном. І саме в цьому напрямку треба активно працювати.

«Безумовно це інвестиції, які ми маємо залучити до Закарпаття. Ми маємо зробити все, щоб сюди прийшов інвестор. Привести в порядок наші дороги, які знаходяться в жахливому стані та багато іншого. Про це ще поки зарано з мене питати. Але ми почали працювати у цьому напрямку… Безумовно треба зробити аеропорт, який ми маємо бажання зробити у місті Мукачеві» – сказав він. На уточнююче запитання журналістів: а що буде з Ужгородським  аеропортом, Ігор Бондареко чесно відповів, що на його думку в області має бути один аеропорт, непотрібно два. «Ви уявляєте, скільки потрібно коштів, щоб утримувати два аеропорти?», – зауважив голова ОДА. Також, на його переконання, в Мукачеві більш вдале місце для летовища, з точки зору транспортної розв’язки.

Отже, схоже на те, що аеропорт «Ужгород», у котрий останніми роками було вкладено величезні суми коштів, таки припинить своє існування. Принаймні такою є сьогодні позиція обласної влади.

Черги на кордоні

Ще одне наболіле для закарпатців питання про черги на кордоні, журналісти також поставили губернатору. Насамперед він запевнив, що добре знає цю проблему, оскільки нещодавно сам 2 години з дитиною стояв на кордоні. На це журналісти зауважили, що вони стоять по 6 годин. Тоді Ігор Бондаренко запевнив: «Ми вирішуємо це питання. Ще мають бути додаткові переходи. Ми працюємо над цим. Однак я думаю, що це буде не раніше 2021 року. У 2020 році ми маємо побачити фінансування… Бо сьогодні ви розумієте… Адже це досить великі кошти… Близько місяць тому я доповів президенту про цю ситуацію, і він запевнив мене, що це питання буде обговорюватись і буде рішення» – заявив голова Закарпатської ОДА.

 «Хто ваша команда, кого ви приведете?»

Також цікавило представників преси і питання про команду нового губернатора. Адже за 2 місяці ми ще не бачили нікого. Ігор Бондаренко загадково відповів: «Я подав на затвердження двох заступників. Всі ті люди, які будуть працювати зі мною, напишуть заяви на звільнення і будуть працювати, але якщо не справлятимуться, то буде прийняте відповідне рішення». Хто вони, Ігор Бондаренко поки не уточнив.

При цьому він наголосив: «Ніяких блатних…. По домовленостях людей не буде…», водночас потім додав: «Багато людей роз’їхалося з області, а мені кажуть – знайти людину, яка не має політичного минулого. Дуже важко це. Адже минуле є у всіх… Іноді людина професійна була, хай і працювала з кимось, у якійсь команді, а її на підльоті одразу збивають, бо на ній уже ярлик… Якщо я запрошу – давайте з порозумінням ставитися, мені потрібні люди, які працюють», – зазначив Ігор Бондаренко.

Водночас губернатор дещо розповів і про долю «старої команди». Зокрема, йому «не подобається ситуація з лісом», тому, він, мовляв, давно просить написати заяву на звільнення Валерія Мургу – головного лісівника Закарпаття. Також він додав, що днями звільнив з посади керівника Закарпатського Держеокадастру, нібито, через те, що із землею на Закарпатті «бардак». Тут варто тільки додати, що питання звільнення керівника з цієї посади зовсім не входить в компетенцію голови ОДА.

Ніякий депутат не повинен управляти районом

У ході прес-конференції постало питання про ситуацію на Виноградівщині. За словами губернатора «Виноградівський район – це в нас діагноз. Там немає співпраці між районною радою та РДА. Певний депутат Верховної Ради, котрий пройшов по мажоритарці – пан Поляк, там вирішує всі питання. Моє таке бачення і переконання, що ніякий депутат не повинен настільки впливати чи управляти районом. Не потрібно цього робити. А він це робить, і вносить там деструктив. І я йому про це казав» – наголосив губернатор.

 «Про корупцію повідомляйте мене особисто»

Також губернатор розповів журналістам, що роботи у нього дуже багато. «Я не думав, що таке навантаження може бути. Рух постійний» – сказав він. Водночас щодо питання корупції у регіоні Ігор Бондаренко закликав журналістів інформувати його особисто про факти порушення законодавства: «Якщо вам буде відомо про корупційні факти, розпил, розкрадання – даю вам свій мобільний телефон, телефонуйте і кажіть. Але мають бути підтвердження цих фактів». Номер телефону щоправда він не задиктував. Але додав: «Моя точка зору така: я створив бізнес, у мене працювало 157 людей, всі люди були на роботі, як це має бути, я платив податки, наповнював бюджет, і ці гроші з бюджету не дам нікому красти»

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах