9447
21:06 20.092019

Актуальні питання порядку денного вересневої сесії Ужгородської районної ради

Політика 1793

20 вересня відбулось пленарне засідання тридцять третьої сесії Ужгородської районної ради. Порядок денний із трьох десятків питань обіцяв бути насиченим і дискусійним.

Як завжди питання торкалися широкої гамми проблем Ужгородщини. Зокрема, депутатський корпус підтримав рішення «Про внесення змін до рішення районної ради від 01.03.2019 р. № 500 «Про затвердження фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Ужгородський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги Ужгородської районної ради» на 2019 рік», «Про затвердження фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Ужгородський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги Ужгородської районної ради» на 2020 рік, «Про надання дозволу на списання автомобілів, які знаходяться на балансі Комунального некомерційного підприємства «Ужгородський районний Центр первинної медико-санітарної допомоги Ужгородської районної ради», «Про внесення змін до рішення районної ради від 04.07.2019 р. № 532 «Про реорганізацію шляхом перетворення Комунального закладу «Ужгородська районна лікарня», «Про надання дозволу на списання автомобілів, які знаходяться на балансі комунального закладу «Ужгородська районна лікарня», «Про затвердження статуту Комунального закладу «Ірлявська початкова школа Ужгородської районної ради Закарпатської області», «Про затвердження статуту Комунального закладу «Лінцівський ліцей Ужгородської районної ради Закарпатської області», «Про створення комунального закладу «Дитячо-юнацька спортивна школа «Академія футболу Ужгородської районної ради Закарпатської області», «Про затвердження проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж населеного пункту с. Дубрівка Дубрівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області», «Про внесення змін до рішення районної ради від 16.11.2018 р. №434 «Про районну Програму розвитку місцевих автомобільних доріг загального користування на період 2018-2020 років» (зі змінами від 07.12.2018 р., 01.03.2019 р.)», «Про внесення змін до рішення районної ради від 07 грудня 2018 року № 489 «Про районний бюджет на 2019 рік» (зі змінами від 01.03.2019р., 31.05.2019р., 04.07.2019р.)» тощо.

Але без перебільшення, найважливішим питанням порядку денного перед присутніми тридцятьма депутатами було звернення до Президента України, голови Кабінету Міністрів та голів Закарпатської ОДА і Закарпатської обласної ради щодо об’єднання територіальних громад та недопущення приєднання населених пунктів району до обласного центру.

Відомо, що Закарпаття в цілому знаходиться з самого низу таблиці успішності реформи децентралізації влади в Україні, зокрема, у питанні створення ОТГ. Кілька минулих років ми фактично стояли на одному місці і зараз потрібно наздоганяти втрачений час. Але поспіх, неузгодженість між громадою і владою та ігнорування побажань жителів Ужгородщини можуть зіграти поганий жарт.

Так от, депутати Ужгородської районної ради звернулися до керівництва країни і області із проханням «затвердити Перспективний план формування території громад Ужгородського району враховуючи бажання кожної з громад та громадськості в цілому, тобто без приєднання навколишніх населених пунктів до обласного центру – міста Ужгород…»

Народні обранці нагадали, що «метою цієї реформи є створення спроможних територіальних громад на місцевому рівні, які зможуть самостійно вирішувати через відповідні органи місцевого самоврядування належний рівень послуг, зокрема, у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального господарства, з урахуванням кадрових ресурсів, фінансового забезпечення та розвитку інфраструктури відповідної адміністративно-територіальної одиниці».

Депутати також зазначають, що «впродовж 2015-2019троків в Ужгородському районі неодноразово піднімалось питання щодо впровадження в реформи децентралізації – ОТГ. Зокрема, була пропозиція створити у нашому районі п’ять ОТГ, без приєднання навколишніх населених пунктів до міста Ужгород. Але рішення по різним причинам так і не було прийнято…

Ужгородський район є одним із найрозвинутіших адміністративно-територіальних одиниць в області. Його традиції, звичаї, культурні надбання формувались впродовж багатьох років. Тут в мирі і злагоді мешкають представники багатьох національностей, які є носіями дружби та добросусідських взаємин…».

Депутатський корпус районної ради одноголосно підтримав прохання «затвердити Перспективний план формування територіальних громад області таким чином, щоб були враховані пропозиції і бачення кожного громадянина і громади, а не чиїсь меркантильні інтереси…».

Як зазначив депутат райради від фракції «КМКС» Йосип Кантор, коментуючи поточну ситуацію у цьому питанні, – «потрібно враховувати інтереси громади». Тут важко заперечити, адже це і є однією із основ демократії у всьому світі.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах