9510
17:20 27.092019

Як Закарпатська обласна рада приймала перспективний план об’єднання громад. Фото, Відео

Політика 5853

У четвер, 26 вересня, в Ужгороді відбулося чергове пленарне засідання XVI сесії Закарпатської обласної ради.

Фактично це перше засідання з часу призначення нового губернатора та після тривалого міжсесійного періоду. Окрім того, саме у цей день на порядку денному у депутатів облради стояло питання прийняття перспективного плану об’єднання ОТГ на Закарпатті, а також перенесення ряду медичних закладів Ужгорода з центру міста на БАМ.

Мітинг на площі Народній

Уже до початку роботи депутатів, близько 10.00, під обласною радою на площі Народній зібрались сотні людей аби провести мітинг. Вимоги у протестуючих були різні. Найбільше серед них було ужгородських медиків, котрі виступили проти перенесення в інші будівлі: обласної клінічної стоматологічної поліклініки (наб. Незалежності), обласної станції переливання крові (вул. Льва Толстого, 15) та КЗ «Обласний госпіталь ветеранів війни» (вул. Льва Толстого, 13). У руках вони тримали транспаранти із написами «Центр переливання крові має бути в центрі», «Руки геть від стоматологічної поліклініки», «Ми проти рейдерства», тощо.

Інша група мітингарів вимагала прийняття перспективного плану об’єднання ОТГ на Закарпатті разом із включенням до нього Холмівської громади. Люди тримали плакати: «Холмок, Сторожниця, Тарновці разом», «Принцип добровільності в Україні не скасовано» і т. д. За словами одного з організаторів, вони довго боролися із попередньою владою. «Ми судилися за наше право добровільного об’єднання. Виграли суди… Бондаренко підписав позитивний висновок… Ми виступаємо за те, щоб нашу громаду не викреслили з перспективного плану» – сказав він.

 

Зі свого боку, один пенсіонер влаштував одиночну акцію стукання у барабан зі своїми індивідуальними вимогами.

У сесійній залі цього дня також було вельми людно. Участь у роботі засідання облради взяли: народні депутати України Ігор Кривошеєв та Анатолій Костюх, дипломати, голови райрад, міські голови, керівники правоохоронних і контролюючих органів, військовий комісар та ін. Було багато ветеранів війни, котрі прийшли підтримати ужгородських медиків, і виступили проти перенесення медичних закладів, а також активістів, котрі прийшли мітингувати щодо утворення окремих ОТГ.

На початку засідання традиційно вшанували хвилиною мовчання пам’ять про полеглих Героїв. Далі була довга офіційна частина, під час якої вітали іменників і нового губернатора Ігоря Бондаренко, нагороджували заслужених закарпатців, інформували про нові кадрові призначення та слухали перший виступ голови ОДА. У ході засідання також склав присягу новий депутат облради Сергій Герасимюк. Він увійшов до складу ради замість Владіслава Поляка, котрий вибув через його обрання до ВРУ.

Приступивши до порядку денного депутати одразу вирішили в останню чергу розглянути питання про об’єднання ОТГ, аби була можливість подискутувати і оголосити перерву, якщо не дійдуть згоди. Нагадаємо, наша область до цього часу залишалася єдиною в Україні де такого плану не було.

Депутати задовольнили вимоги медиків

Приступивши до роботи депутати одразу зняли з порядку денного питання під № 40, проти якого протестували більшість мітингуючих. А саме про надання згоди Управління майном області щодо оброблення матеріалів для реконструкції приміщення на ужгородському БАМі (колишній пологовий будинок). Саме цей пункт стосувався переносу згаданих вище медичних закладів з центра Ужгорода. У сесійній залі проти нього гучно виступили ветерани. І хоча питання зняли з порядку денного, деякі депутати пояснюють, що справа тут зовсім не в корупції. Насправді, будівля куди хотіли перенести медичні заклади, давно перебуває у процесі ремонту. Однак зараз роботи стоять через відсутність коштів. Ідея була в тому аби здати в оренду (а не продавати) будівлі у центрі міста, і за ці кошти добудувати будівлю на БАМі. Через супротив людей депутати, звичайно, відмовились від цієї ідеї. Але проблема будівлі на БАМі залишилися. Вона руйнується, там ночують різні антисоціальні елементи, б’ють вікна та ін. Відтак, на думку деяких депутатів, тепер треба буде продавати цей об’єкт, аби він остаточно не зруйнувався.

Прокурора питали: чому відпустили наркодилерів?

Оголосивши на початку депутатські запити та пропозиції до трибуни запросили прокурора Закарпаття Володимира Гаврилюка для інформування про результати роботи органів прокуратури на території області у І півріччі 2019 року. Найбільше запитань до нього виникло через нещодавню резонансну справу про затримання наркодилерів, котрих суд випустив на волю. І хоча в окремих депутатів були претензії до прокурора, він намагався пояснити, що вся справа у судах, а це виключно компетенція НАБУ.

Бюджет, аеропорт та медична реформа

У ході засідання депутати схвалили у новій редакції зміни до обласного бюджету, розглянули діючі та нові обласні програми, зокрема щодо розвитку співпраці між регіонами, оздоровлення та відпочинку дітей, соціального захисту населення, навколишнього середовища, функціонування обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород» та ін.. Ухвалено низку рішень про надра і майно області.

Запеклі дискусії виникли навколо ініціативи створення 23 комунальних некомерційних підприємств медичних закладів у рамках медичної реформи. Так за словами депутатів, це питання також мало бути вирішено давно, але так само як і прийняття перспективного плану по ОТГ, останнім часом гальмувалось. Відтак сьогодні обласні обранці підтримали дане рішення, однак суперечки виникли щодо призначення керівників. Врешті вирішили підписати із діючими головними лікарями договір на рік, що дасть змогу завершити реорганізацію закладів, і вже потім – провести конкурс відповідно до чинного законодавства. Щодо керівників, які пройшли конкурсні процедури, то вони працюватимуть у звичному режимі.

Перспективний план обєднання ОТГ нарешті прийняли

Отож пройшовши сім десятків питань, депутати таки приступили до розгляду перспективного плану об’єднання ОТГ на Закарпатті. Як і очікувалось воно викликало найбільше суперечок. Деякі ініціативи депутатів були враховані, інші – відхилені. Була пропозиція повністю альтернативного плану, однак її не підтримали. Інші депутати пропонували прийняти план для кожного району окремо… Перед депутатами також виступив міський голова Ужгорода із проханням прийняти виважене державницьке рішення. Адже згідно запропонованого плану, обласний центр має залишитися у своїх межах, тоді як навколо нього постануть інші громади. А це на думку багатьох експертів економічно недоцільно. Окрім того, за словами мера Ужгорода мешканці навколишніх сіл активно користуються інфраструктурою міста. Врешті хтось із обранців наголосив, аби знову не провалити питання, треба голосувати за існуючий план, а вже потім його можна буде доповнювати та змінювати. Отож на голосування поставили перспективний план із 54 громад, запропонований раніше робочою групою експертів при ОДА. Як вдалося дізнатися «КО», план об’єднання, котрий був розроблений ще у 2015 році не сподобався новому губернатору, тому він просив час на доопрацювання. Вже 23 серпня цей документ було подано на розгляд депутатам. З того часу відбувалось активне обговорення у різних форматах. І ось на засіданні обласної ради вже допрацьований документ було прийнято за основу і в цілому 37 голосами «за». Отже, із урахуванням прийнятих на засіданні пропозицій депутатів, цей перспективний план загалом містить 59 ОТГ. Серед них є Холмківська (с. Холмок, с. Тарнівці, с. Сторожниця та ін) та Оноківська. Таким чином згідно документу Ужгород залишиться громадою у своїх нинішніх межах. У свою чергу мітингарі гучно привітали таке рішення обласних депутатів.

На Закарпатті буде 59 громад?

Перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто розповів «Карпатського об’єктиву»: «Ми закарпатці, депутати обласної ради усіх фракцій, підтримуємо реформу децентралізації. Окрім передачі повноважень вона включає і передачу відповідних фінансових джерел. Ця реформа активно проходить в Українї, і більше ніж на 60% територій уже завершили формування ОТГ. Відносно цього Закарпатська область сильно відстає. У нас створено тільки 6 ОТГ, а це лише 5,8% території Закарпаття. Тобто ми в 10 разів відстаємо від середньо показника по країні. Спроба прийняти перспективний план об’єднання була ще у 2015 році, при минулому скликанні. Однак з того часу обласна рада не поверталася до цього питання. А без перспективного плану процес проходив дуже повільно… Фактично це питання гальмувалось минулою обласною адміністрацією. Однак зараз нова влада, новий президент, виявили бажання довести реформу до кінця. А наступного року відповідно до діючого законодавства України мають відбутися місцеві вибори. Вже є заяви деяких відповідальних політиків, що вони можуть пройти не в кінці жовтня, як заплановано, а у квітні. Так чи інакше ці вибори логічно провести вже з новим адміністративно-територіальним поділом і повністю сформованими ОТГ на всій території України. Також мають бути утворені укрупнені райони. Тобто є черговість дій, першою серед яких є завершення адмінреформи, яка є частиною процесу децентралізації. Відповідно до закону ОТГ створюються добровільно. Але таким чином вони ще роки можуть об’єднуватися. Та часу вже нема… Відповідно є велика вірогідність, що у певний момент шляхом внесення змін до законодавства цей процес проведуть зверху. Тобто там, де громади ще не утворені, їх утворять з Києва. В уряді є вже відповідний план. Як ви знаєте за ним на Закарпатті має бути 40 ОТГ. Саме тому документ прийнятий сьогодні обласною радою є настільки важливим. Без нього область ділитимуть зверху, як вважатимуть за необхідне. Якщо ж ми хочемо аби уряд врахував і наше бачення, потрібно було прийняти цей план. Наша політична сила фракція «КМКС» підтримала його. Наші пропозиції щодо створення ще двох громад, Сюртівської в Ужгородському та Косинську у Берегівському районах, були підтримані більшістю голосів. Від інших фракцій теж прозвучали деякі пропозиції, які були підтримані, зокрема про створення ще декількох громад. Із цими пропозиціями у плані є 59 ОТГ. Історичне рішення, яке зустріли оваціями у залі, було нарешті прийнято. Окрім того, як бачимо, у обласній раді є конструктивна більшість. Ми прийняли правильне рішення на користь людей. І мене дуже радує, що ми у цьому процесі брали активну участь. Адже без голосів фракції «КМКС» більшості б не було. Проте нам вдалося консолідуватися, незважаючи на те, що процес переговорів був складним, і серед депутатів були групи, котрі ніяк не могли між собою домовитись».

Останнє слово за Києвом

Однак, за словами першого заступника голови облради, це не означає, що ОТГ зазначені у документі автоматично будуть створені. Спочатку їм треба пройти всі необхідні процедури. Просто тепер це можна зробити на підставі прийнятого документу, що, звичайно, пришвидшує і полегшує процес, ліквідовує бар’єри. «Ми фактично відкрили шлагбаум – ідіть і робіть. І ми підтримали бажання самих громад. Всі ті ОТГ, які є у плані, вносились на підставі бажання людей. Тому ми залишили Холмківську громаду, Оноківську та ряд інших. В той же час план – це не остаточний документ, він носить лише рекомендаційний характер. По-перше громади можуть утворюватися і поза цим планом. По-друге ми самі, депутати обласної ради, можемо на наступних сесіях вносити зміни до нього. Можливо ще будуть створені громади, яких у плані нема. А може навпаки. І по-третє – все одно останнє слово за урядом у Києві. Якщо будуть внесені зміни у закон і об’єднання піде зверху, то вони можуть прислухатися до нас, а можуть поділити область по іншому. Отож, життя покаже…» – розповів Йосип Борто.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах