9668
15:26 14.112019

Перемога ОСББ, компенсації перевізникам та низка міських програм: за що голосували депутати Ужгородської міськради. ВІДЕО

Політика 2066

У четвер, 14 листопада, відбулася чергова сесія Ужгородської міської ради. Розпочалася вона із квітів та привітань. Міський голова Богдан Андріїв нагородив грамотами Ужгородської міської ради спортсменів відокремленого підрозділу Закарпатського представництва ГО «Федерація бодібілдингу України»: Олександру Вакарову, Григорія Гуменюка, Івана Дуркота, Тібора Йолича, Олександра Кирилюка, Анну Прокопович, Христину Савчин, Ігоря Товта.

Відтак депутати зареєструвалися і перейшли до порядку денного. Загалом на розгляд міських обранців було близько сотні питань.

Розпочали засідання із звернення голови ОСББ «Керченське-Ужгород», який під час свого виступу наголосив на тому, що депутати під час сесії незаконно відчужили приміщення ОСББ, де мешканці планували облаштувати дитячу ігрову кімнату. Тож обурені жителі вирішили «прикрасити» трибуну у залі засідання плакатами із надписами: «Руки геть від майна ОСББ!», «Не кради у дітей!» тощо. Після довгих дискусій влада міста таки пішла на поступки. Ужгородський міський голова запропонував депутатам підтримати мешканців ОСББ і повернути у їхнє розпорядження ці приміщення. На що депутати погодилися і відповідно проголосували.

Далі заслухали звіт керівника Ужгородської міської прокуратури Дмитра Кириленка.

Цікавим є те, що на сесію завітав головний тренер боксерського клубу «Тайфун» Дмитро Ануров, який розповів про гучний кримінальний скандал у їхньому клубі, який прогримів на всю Україну. Нагадаємо, нещодавно було затримано спортсменів клубу, які торгували наркотиками. Варто зазначити, що засновником цього клубу є депутат Ужгородської міської ради Михайло Чурило. Тож тренер привселюдно заявив, що не знає як так вийшло, що його спортсмени торгували наркотиками. Утім, за його словами, засновники клубу тут ні до чого. Він за те, щоб винні понесли покарання згідно з буквою закону. Дмитро Ануров пообіцяв, що серед спортсменів будуть проведені профілактичні бесіди, аби в подальшому подібного не повторилося.

Тож, вислухавши усіх бажаючих, депутати перейшли до розгляду порядку денного.

Найперше – проголосували за вступ Ужгорода до Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація відкритих міст».

Основна мета створення та діяльності Асоціації – сприяння органам місцевого самоврядування у розвитку електронного врядування, електронної демократії, впровадження нових технологій комунікації з громадянами та створення механізмів співпраці між органами місцевого самоврядування в реалізації спільних ініціатив.

Далі депутати спільним рішенням затвердили цілу низку міських програм. Розпочали з Програми додаткових гарантій соціального захисту громадян на 2020-2022 роки.

Метою програми є надання адресної матеріальної допомоги та інших послуг громадянам, які потребують соціальної підтримки. На сьогодні в Ужгороді проживають понад 26 тис. пенсіонерів, із яких близько 20 тис. осіб похилого віку. Плюс особи з інвалідністю різних категорій, чорнобильці тощо.

Ресурсне забезпечення міської цільової Програми додаткових гарантій соціального захисту громадян на 2020 рік становить понад 3,7 млн. грн. Усього витрат на виконання Програми – 12 млн. грн.

Затвердили і Програму відпочинку та оздоровлення дітей на 2020 – 2022 роки. На це передбачено загалом понад 6,5 млн. грн, з яких більше 5,1 млн. грн. із міського бюджету, на 2020 рік – понад 1,5 млн. грн.

Погодили також Програму діяльності медико-соціального реабілітаційного центру «Дорога життя» на 2020 рік. Нагадаємо, на обліку в цьому закладі перебувають 365 осіб з інвалідністю. На Програму передбачено на 2020 рік майже 3, 2 млн. грн.

 

Також міські депутати підтримали й Програму утримання закладів первинного, вторинного рівня медичної допомоги та їх розвиток у місті Ужгород на 2020 – 2023 роки. Для цього медичним закладам заплановано виділити 110, 7 млн. грн. Із них, зокрема, на 2020-й – 24 млн. грн.

Ще одне рішення сьогоднішньої сесії міськради – внесення змін до комплексної Програми відновлення історичного центру Ужгорода на 2017-2020 роки.

Депутати підтримали також зміни до Програми капітального ремонту житлового фонду Ужгорода на 2018-2022 роки. У цьому проєкті у новій редакції викладено додатки щодо переліку житлових будинків, внесених до плану проведення капремонту на 2019 рік (першочергові заходи Програми).

Варто зазначити, що сьогодні на сесії ужгородські депутати внесли зміни і до Програми капітального ремонту житлового фонду в Ужгороді на 2018-2022 роки. Додано будинки, де будуть капремонти покрівель, водопровідно-каналізаційної мережі тощо. Зміни, відповідно, внесено і в додатки щодо переліку завдань цієї програми та результативних показників її виконання.

Чимало змін депутати підтримали і до Програми благоустрою Ужгорода на 2018-2022 роки.

До кількох попередніх рішень Ужгородської міської ради депутати теж внесли зміни, відповідно до них у 2019 році розрахунок дольової участі на об’єкти 2017 року, де не було завершено роботи, залишили на рівні 5%, із врахуванням сплаченої співвласниками суми співфінансування у 2017 році.

Зміни погодили і до Програми відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, капітального ремонту та реконструкції багатоквартирних будинків в Ужгороді на 2018-2022 роки («Теплий дім»). Передбачено збільшення фінансування цієї програми із бюджету міста до 4 млн.грн, оскільки збільшилася кількість ОСББ, які оформили кредити за Програмою «Теплий дім».

Зміни внесли депутати Ужгородської міськради сьогодні на сесії і до Програми фінансової підтримки комунальних підприємств міста Ужгород на 2018-2022 роки. Зокрема, ідеться про поповнення статутного капіталу КП «Парк культури та відпочинку «Під замком».

Ще одним рішенням збільшили розмір статутного капіталу комунального підприємства «Водоканал м. Ужгорода» на 400 тис. грн. за рахунок грошового внеску Власника (Ужгородської міської ради) і понад 46 тис. грн. за рахунок майнового внеску. Загалом розмір статутного капіталу цього підприємства затвердили у розмірі понад 102 млн. грн.

Розмір статутного капіталу комунального підприємства «Ужгородський муніципальний транспорт» збільшили на 6,5 млн. грн. та затвердили загалом у розмірі понад 63 млн. грн.

Підтримали депутати й Програму фінансування видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування у м. Ужгород на 2020 рік.

Метою Програми є відшкодування перевізникам за перевезення пільговиків на міських автобусних маршрутах загального користування. Передбачено за Програмою 25 млн. грн.

Також депутати підтримали рішення про здійснення у 2019 році місцевого запозичення до бюджету Ужгорода – отримання кредиту від Укргазбанку. Гроші потрібні для проведення капітального ремонту та реконструкції міських шляхів. Планується укладення кредитного договору на 14 млн. 430 тис грн. терміном на рік із можливістю дострокового погашенням. У рішенні, з урахуванням критичних зауважень, ідеться про умови погашення кредиту, відсоткову ставку тощо.

Також рішенням міськради депутати надали приміщення у користування Закарпатському обласному товариству ромів «Романі Чгіб». Мова про нежитлове приміщення площею 140,9 кв.м. за адресою вул. Оноківська, 16. У критичних зауваженнях йшла мова, що приміщення відпускається тільки з метою проведення там навчання для ромської громади.

На завершення сесії депутати надали кілька дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, погодили низку рішень про приватизацію землі, а також погодили Програму розвитку земельних відносин та охорони земель в Ужгороді на 2020–2022 роки. Вона передбачає: здійснення заходів для створення ефективного механізму регулювання земельних відносин та управління земельними ресурсами, раціонального використання та охорони земель, розвитку ринку землі та ведення державного земельного кадастру; забезпечення ефективного використання земельних ресурсів, створення оптимальних умов для суттєвого збільшення соціального, інвестиційного і виробничого потенціалів землі, зростання її економічної цінності.

Ресурсне забезпечення Програми розвитку земельних відносин та охорони земель в Ужгороді на 2020 – 2022 роки становить 2,7 млн. грн., з яких 1,6 млн. грн. – на 2020-й рік.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах