9685
17:05 25.112019

На Берегівщині провели засідання правління ГО «ТУКЗ-КМКС» та листом звернулися до Президента України. Фото. Відео

Політика 1832

У суботу, 23 листопада, на Берегівщині відбулася чергова конференція голів первинних організацій та засідання Правління ГО «ТУКЗ-КМКС». Традиційно, на порядок денний винесли актуальні для роботи організації питання. Серед них і участь у майбутніх виборах, хід реформи децентралізації та звіти благодійних фондів. 

Розпочався захід зі звіту голови ГО «ТУКЗ-КМКС» Василя Брензовича, де він поділився успіхами за останній рік роботи та окреслив плани на майбутнє: «Останній рік був для нас непростим, але багато чого ще чекає на нас попереду. Характеризуючи наше становище загалом, можу сказати, що суттєвого покращення все-таки не відбулося. Негативні тенденції, які спостерігалися щодо угорської громади Закарпаття протягом останніх п’яти років, не зникли».

В. Брензович також доповів присутнім про хід виборчої кампанії, яка, на жаль, не стала успішною для угорської громади, адже жоден із кандидатів не виборов депутатського мандату. За його словами, це було очікувано, адже центральна влада не зважала на звернення та прохання створити округ із компактним проживанням угорської громади. Разом з тим, політик розповів, що після обрання нового керманича держави очікував зміни в наболілих питаннях щодо освітнього та мовного законів, однак поки цього не передбачається.

Василь Брензович нагадав присутнім про зняття мораторію на продаж земель сільгосппризначення та розповів про можливі труднощі виконання цього закону: «Чимало земель не приватизовано та документально не оформлено, бо зробити це було неможливо, тож як ринок землі працюватиме та чим регулюватиметься, – складне питання».

Маріанна Беркі, директор благодійного фонду «Егана Еде», відзвітувала про роботу організації. Так, протягом трьох років функціонування фонду ним було успішно профінансовано понад 5,5 тисячі проєктів. Завдяки цьому вдалося створити сотні робочих місць із сучасним обладнанням та технологіями. Протягом четвертого етапу подачі заявок на програми розвитку підприємництва та за новим напрямком туризму до фонду надійшло понад 2 тисячі перспективних проєктів.

Цікавою для присутніх виявилася й тема майбутніх виборів до об’єднаних територіальних громад (ОТГ), адже це перші місцеві вибори за новою реформою. Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району, розповіла про деталі майбутніх виборів, зокрема у Холмківській ОТГ, та озвучила імена кандидатів у депутати по декількох округах. Формуванням та перспективами розвитку Косонської ОТГ із присутніми поділився Йожеф Шін, голова Берегівської районної ради. Він окреслив основні аспекти та очікування від створення об’єднаних територіальних громад на Берегівщині.

Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», перший заступник голови Закарпатської обласної ради, який бере активну участь у процесі децентралізації, поінформував присутніх про стан запровадження реформи та наголосив на важливості створення спроможних ОТГ.

«Всі ми розуміємо, що суть децентралізації – дати більше влади та фінансових ресурсів безпосередньо на місцях, забрати її від центру, тобто області. Чи це дійсно буде так, ми передбачити не можемо. Однак про значні скорочення обласних, районних та місцевих рад по всій Україні вже повідомили – загалом близько 50 тисяч державних службовців», – додав Йосип Борто.

Гейза Гулачі, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутат Закарпатської обласної ради, доповів про розподіл коштів Благодійного фонду «КМКС». Організація керує чималою кількістю проєктів з допомоги вчителям, медикам, забезпечує оплату харчування школярів. Протягом року фонд сплатив понад 30 мільйонів гривень податку, половина надійшло до місцевих бюджетів.

Того ж дня провели й Конгрес «КМКС – Партії угорців України», де одноголосно переобрали голову та його заступників ще на три роки.

Як підсумок засідання, присутні сформували лист-звернення до Президента України Володимира Зеленського. В ньому члени ГО «ТУКЗ – КМКС» закликають гаранта Конституції діяти згідно із законом, дотримуватися основних прав та свобод, наданих колись національним меншинам. Разом з тим, просять його звернути увагу на антиугорські настрої в медіапросторі, припинити безпідставні нападки на угорські громадські організації, активістів та діячів і, звісно ж, розпочати конструктивний діалог з Угорщиною для подальшого зміцнення двосторонньої співпраці.

 

 

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини