9934
17:00 24.122019

«Під ялинку» ужгородські депутати не підтримали забудову на Замкових Сходах і дозволили в мікрорайоні «Ґалагов»

Політика 2540

У вівторок, 24 грудня, відбулося останнє в цьому році засідання сесії Ужгородської міської ради. Щоправда ні міського голови, ні його заступників не було. За словами секретаря ради Андріани Сушко, Богдан Андріїв поїхав у відрядження.

Розпочали засідання із колядок та щедрівок від вихованців Ужгородського навчально-виховного комплексу «Ялинка», які прийшли привітати депутатів та всіх присутніх з прийдешніми новорічно-різдвяними святами.

Після привітань малечі, до сесійної зали завітали пластуни, які принесли Вифлеємський вогонь миру. Тож усі бажаючі мали можливість засвітити свою лампадку із благодатним вогнем. Тож майже під час усього засідання у сесійній залі горів Вифлеємський вогонь.

Взявшись до розгляду порядку денного депутати насамперед внесли зміни до Положення про залучення коштів фізичних та юридичних осіб на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста.

Цим рішенням фактично забудовники платитимуть Ужгороду меншу пайову частку. Якщо раніше, кожна нова багатоповерхівка чи нежитлова новобудова, що з’являється в місті, приносила до 5% від його вартості у бюджет Ужгорода, то зараз правила гри зміняться.

Як ідеться у проекті рішення, «Замовники будівництва для забезпечення створення і розвитку соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста перераховують до бюджету міста кошти для створення і розвитку інфраструктури населеного пункту (далі – пайова участь) у такому розмірі та порядку:

– 4% загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта – для нежитлових будинків та споруд;

– 2% вартості будівництва об’єкта, що розраховується відповідно до основних показників опосередкованої вартості спорудження житла для Закарпатської області, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну житлову політику і політику у сфері будівництва, архітектури, містобудування – для житлових будинків».

Також у проекті рішення зазначена ціла низка випадків, коли пайова частка не сплачується.

Відтак депутати затвердили Програму підтримки управління стратегічних розслідувань у Закарпатській області Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України на 2020 рік.

Як зазначається у проекті рішення, мета програми – покращення матеріально-технічної бази управління стратегічних розслідувань у Закарпатській області Департаменту стратегічних розслідувань НП України, забезпечення боротьби з організованою злочинністю, злочинністю в органах державної влади та місцевого самоврядування, протидії корупції, захисту прав і свобод людини і громадянина та об’єктів права власності від протиправних посягань на території обслуговування. Фінансування програми передбачається у розмірі понад 1 млн 493 тис. грн.

Ще одним рішенням депутати погодили збільшення розміру статутного капіталу комунального підприємства «Парк культури та відпочинку «Під замком» на суму 300 тис грн з міського бюджету та затвердили його у розмірі 1 млн 95 тис. грн.

Окремими рішеннями міські обранці внесли зміни до низки міських програм: до Програми забезпечення безпеки громадян шляхом виправлення засуджених та запобігання вчиненню ними повторних злочинів в місті Ужгород на 2019-2021 роки; до Програми розвитку земельних відносин у м. Ужгород на 2017-2019 роки; до комплексної Програми відновлення історичного центру м. Ужгорода на 2017-2020 роки; до Програми реконструкції та капітального ремонту мережі зовнішнього освітлення міста Ужгород на 2017-2020 роки.

Розглянули депутати і скандальний проект рішення №1912. Нагадаємо, у мережі вже кілька днів активісти б’ють на сполох через те, що міська влада хоче дозволити розробити проекти землеустрою для двох ділянок в центрі Ужгорода. Після цього, за інформацією місцевих ЗМІ, їх планують передати у власність «Корпорації КРОАН» та Ковач Тетяні Юріївні.

Одна з ділянок знаходиться на вул. Замкові Сходи біля Греко-католицького кафедрального собору. Інша – по вулиці Олександра Довженка, 5 в ареалі мікрорайону «Ґалагов», котрий претендує бути внесеним у список спадщини ЮНЕСКО.

Однак дозволивши приватизувати ці ділянки, влада також видає дозвіл на будівництво, що, на думку активістів, може нанести значну шкоду історичному ареалу Ужгорода.

21 грудня на офіційному сайті Ужгородської міської ради була створена петиція про відхилення цих пунктів із рішення сесії міської ради. Петиція за день набрала більше необхідної кількості голосів.

На сьогоднішньому засіданні депутати не підтримали передачу ділянки на Замкових Сходах під забудову. Пролунала також пропозиція на наступне засідання сесії підготувати проект рішення про введення мораторію на забудову в районі вулиці Капітульної. Стосовно ж ділянки по вулиці Довженка, 5, то депутати відмовилися навіть відправляти це питання на довивчення. Схвалили одноголосно.

За словами секретаря ради Андріани Сушко, то це було звернення від приватного підприємства, щодо виділення цієї земельної ділянки, під плямою забудови. Оскільки приміщення на якому вона знаходиться вже давно у приватній власності.

За її словами, підстав для відмов у земельної комісії та депутатів не було, тому рішення прийняли позитивне.

– Інша справа, що у подальшому міська влада буде контролювати, що там буде будуватися, – наголосила Андріана Сушко.

Насамкінець депутати розглянули проекти рішень, щодо приватизацій земельних ділянок шляхом викупу для низки громадян.

Наступна сесія міськради відбудеться вже у Новому 2020 році.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах