9948
10:53 30.122019

Обмін полоненими: напередодні новорічних свят 76 українців повернулися додому

Політика 2618

29 грудня на КПВВ «Майорське» в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. Україні повернули 76 осіб. Близько 21.30 літак зі звільненими українцями приземлився в аеропорту «Бориспіль».

Обмін відбувся за формулою 124 на 76. Україна видала 124 утримуваних осіб, при цьому готова була видати 141 особу, але 17 осіб відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. Ще 30 не захотіли брати участь в обміні взагалі. Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська.

Служба безпеки України обприлюднила списки звільнених українів:

В рамках обміну Україна серед інших передала в ОРДЛО обвинувачених у масових вбивствах на Майдані в 2014 році колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут» Олега Янішевського, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтуру та Олександра Маринченка, яких напередодні суд випустив з-під варти під особисте зобов`язання.

Окрім того, в рамках обміну український суд звільнив з-під варти громадянина РФ Артура Крінарі, обвинуваченого в замаху на добровольців АТО Аміну Окуєву та Адама Осмаєва, інформує у Facebook екс-нардеп Ігор Мосійчук.

Президент України Володимир Зеленський назвав складним політичним рішенням включення до списку на обмін з ОРДЛО п’ятьох екс-«беркутівців», обвинувачених у масових розстрілах на Майдані 20 лютого 2014 року. В аеропорту «Бориспіль» після зустрічі українських громадян, звільнених з полону бойовиків в рамках обміну, він заявив: «З приводу «беркутівців» – так це умова «всіх на всіх», умова цього обміну. Ми забирали наших героїв. Це було складне рішення, рішення політичне», – заявив він.

Володимир Зеленський зазначив, що рішення про обмін було важко приймати, пам’ятаючи про жертв харківського теракту, та після зустрічей з родинами загиблих героїв Небесної Сотні. «Але я також зустрічався і з родинами полонених. І тому це рішення необхідно було приймати. Бо загиблих героїв, на жаль, не повернути. А повернути живих героїв – мій обов’язок як президента України. Саме тому, зокрема, я їхав у Париж. І саме тому я вдячний усім лідерам «Нормандської четвірки». Бо все, про що домовилися щодо взаємного звільнення, – зроблено. 81 українець та українка отримали свободу. П’ятеро заради своїх близьких залишились на тимчасово окупованих територіях. 76 повернулися до вільної та безпечної України. Вони зустрічатимуть Новий рік з батьками, родинами, дітьми та друзями», – зазначив президент. Також він зауважив, що боротьба за визволення та повернення українських громадян не завершена і держава продовжить визволяти своїх громадян, що утримуються в Криму, Росії та в ОРДЛО.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах