9989
18:49 13.012020

Депутати обласної ради схвалили звіт про роботу КП «Агентство регіональногорозвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласноїради» за 2019 рік

Політика 4367

Звіт було внесено до порядку денного 17 –ї сесії облради. У ньому йдеться найперше про діючі грантові проєкти. Серед них – за програмою «Польща-Білорусь-Україна» втілюється проєкт «Світ Карпатських Розет – заходи зі збереження унікальності культури Карпат»: розроблено сувенірну продукцію, технічне завдання для мобільного додатку, проведено кулінарний майстер-клас та ін. Плануються промоційні тури, закупка виставкового обладнання та інші заходи, спрямовані на покращення туристичної привабливості регіону. Реалізацію проєкту розпочато 1 вересня 2018 р. Бюджет Агентства – близько 30 тис євро.

За програмою «Стратегія Європейського Союзу для Дунайського регіону» реалізується проєкт «Підтримка інновацій у Дунайському регіоні за допомогою знань та управління інтелектуальною власністю» (KnowING), що стартував 1 липня 2018 -го та завершується у червні 2021 року. Бюджет Агентства – 50 тис євро. Слід відмітити, що специфіка грантової програми «Дунайська стратегія» полягає в тому, що ЄС відшкодовує 85% витрачених на проєкт коштів після завершення кожного його етапу. Відповідно для повноцінної реалізації АРР «Закарпаття» потребує фінансування даного проєкту протягом 2019-2020 років.

За перший рік реалізації проекту Агентством проведено реєстрацію проєкту в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, консультації з експертами з питань права інтелектуальної власності, організовано фокус-групи, розпочато збір даних, взято участь у воркшопах і зустрічах наглядової ради тощо. Оскільки Кабмін України станом на 30 вересня 2019 року не створив і не запустив систему контролю для Дунайської транскордонної програми, АРР «Закарпаття», як і всі інші українські партнери, не може відзвітуватися за витрачені кошти і відповідно отримати компенсацію в рамках проєкту. З цього приводу, з проханням прискорення створення відповідної процедури було надіслано два листи до  Уряду.

За програмою «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» (середні проєкти) АРР «Закарпаття» є головним бенефіціаром у проєкті «Відновлення туристичної привабливості історичного Соляного шляху» , що покликаний дослідити і відновити замки, котрі колись входили в мережу так званого «Соляного шляху» на території Закарпатської області та Саболч-Сатмар-Березького району. Йдеться про реконструкцію пішохідно-паркувальної зони на вул. Замковій у м. Хуст (Хустський замок), розробку ПКД для Вишківського, Королевського та Квасівського замків, а також дослідницькі та промоційні заходи. Бюджет АРР «Закарпаття» в даному проєкті становить 143 тис євро. Тривалість реалізації проєкту -з 1 листопада 2019 року по 31 жовтня 2020 р.

Розпочато проєкт “Дерев’яні церкви – приховані скарби спільного туристичного регіону Карпат”  за програмою «PL-BY-UA», головна мета якого – збереження і промоція сакральної дерев’яної культури Карпатського регіону, що триватиме з 1 листопада 2019 року по 31 жовтня 2020 р.

Зреалізовано проєкти «Давні традиції в новому форматі: #BokoRUSH #TremBITA #ViL» , «Малі міста – великі враження» Міністерства культури України.

У документі описано проєкти, що перебувають на стадії контрактування та розгляді, а також інші заходи та напрямки роботи протягом 2019 р.

Виконавчий апарат облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах