10048
16:45 28.012020

У Закарпатській ОДА відбулася зустріч із румунським дипломатом

Політика 4109

У вівторок, 28 січня, в.о. голови Закарпатської облдержадміністрації зустрівся з консулом Румунії в смт Солотвино Граціаном-Флоріном Пирву та делегацією повітової ради Сату Маре на чолі з головою ради Чаба Патакі.

Обласною державною адміністрацією планується поїздка до Румунії для обміну досвідом та ознайомлення з умовами проживання на території Румунії української спільноти.

Граціан-Флорін Пирву повідомив, що вдалося виграти декілька спільних європейських грантів для української сторони. Так, на закупівлю медичного обладнання в обласну дитячу лікарню за проєктом виділено 400 тисяч євро, значні кошти будуть залучені для української школи в смт Солотвино, також планується реконструкція доріг в цьому населеному пункті тощо. Пан консул запропонував свою допомогу у питаннях транскордонного співробітництва, спільних грантових проєктів. Також проінформував про підтримку владою Румунії української громади, яка проживає на території Румунії.

Обговорили питання відкриття нових пунктів пропуску. У планах – КПП Біла Церква – Сігету Мармацієй. Румунська сторона зі свого боку фінансуватиме будівництво мосту, який з’єднає береги двох країн (кордон між Білою Церквою та Сігетом проходить по середині русла річки Тиса), а українська сторона, у свою чергу, розробила детальний план про виділення земельної ділянки під пункт пропуску у селі Біла Церква. Також до кінця року буде завершено ремонт дороги державного значення Мукачево-Рогатин. На ці роботи виділено триста мільйонів бюджетних гривень. Це важливо, адже інвестори їдуть в країну тільки якісними дорогами.

Для влади Закарпаття важливим є екологічний проект у смт Солотвино, і це питання завтра буде обговорюватись на міжнародному форумі. Унікальні можливості населеного пункту – поклади солі – належно не використовуються. Планується змінити підходи – від зони занепаду та катастрофи, до території розвитку.

Насамкінець обидві сторони домовилися про регулярні зустрічі, щонайменше – раз на місяць, повідомляє пресслужба ОДА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах