10240
12:27 26.022020

Під час візиту до Ужгорода заступник міністра розповів про зміни у вищій освіті. ФОТО, ВІДЕО

Політика 5635

У понеділок, 24 березня, Закарпатську область з робочим візитом відвідав заступник міністра освіти і науки України Єгор Стадний.

У приміщенні ректорату УжНУ урядовець провів зустріч із викладачами, студентами та журналістами. Насамперед він розповів про зміну підходу до фінансування вишів та інші аспекти реформи вищої освіти, яку впроваджує МОН. Окрім того, заступник міністра порушував питання, які стосуються іноземних студентів в Україні, та ін.

За його словами, для виведення української економіки на вищий рівень МОН планує робити більше акцентів на розвиток технологічних спеціальностей. З цього приводу Єгор Стадний зазначив: «Колеги, ми стоїмо перед прірвою. На сфері послуг ми не збудуємо економічного розвитку. Маємо робити акцент на технологічність. Якщо ми виробляємо технології – ми є провідною країною. На посаду правника є 13 претендентів. А от інженерів та айтішників бракує. Нам говорять про затребуваність цих фахівців. Виробництв в Україні вистачає, а працівників – ні».

Крім того, за його словами, сьогодні в Україні 16 млрд бюджетних коштів на освіту розподіляється прозоро. «Це лише перший крок. Наступний – фінансова автономія університетів. Що буде змінено? Ми знімемо всі обмеження щодо використання грошей вишем у межах статутної діяльності», – анонсував заступник міністра.

За інформацією МОН, розрахунок обсягу фінансування закладів вищої освіти у 2020 році було зроблено за конкретними показниками, серед яких: масштаб університету; контингент; регіональний коефіцієнт; позиції в міжнародних рейтингах; обсяг коштів на дослідження, які університет залучає від бізнесу чи з міжнародних грантів. З 2021 року до цих показників мають додати працевлаштування випускників, котрі МОН буде відстежувати через онлайн-систему. Отже, відтепер фактична кількість студентів за бюджетною формою навчання (контингент) – лише один із шести показників, які впливають на формування бюджету. Протягом наступних трьох років вага цього показника буде зменшуватися. Натомість показник масштабу стимулює заклади вищої освіти об’єднуватись. Адже університети, у яких навчається менше 1000 студентів-бюджетників, будуть отримувати менше…

Щодо питання оплати праці викладачів Єгор Стадний розповів: «Сьогодні університети підпорядковуються тарифній сітці. І всі мають однакові умови оплати. Але ніхто не працює під копірку. І ті, хто працює краще, мають отримувати вищу зарплатню. Зараз в УжНУ є реальні додаткові кошти. І їх треба пускати на підвищення оплати праці не всім, а тим, хто приносить вузу результати, – саме завдяки їхній роботі університет отримує високі результати. Наш інтерес – зберегти кращих працівників, щоб вони не вийшли в бізнес чи іншу країну».

Водночас він наголосив: «Грошей на розвиток лабораторій і створення комфорту не було роками, і вони не з’являться нізвідки. Ми працюємо над здобуттям позики в близько 3 млрд грн для оновлення обладнання – це можливість заробити додаткові кошти. На майбутнє треба готуватися до конкуренції замовлень за кордоном, щойно пройдемо сертифікацію».

Стосовно іноземних студентів, то тут, за словами урядовця, потрібно якісно працювати і не набирати «абикого». Інакше ми ризикуємо втратити ринок. Адже, як розповів Євген Стадний, нині в Україні поширені випадки коли, іноземні студенти зовсім не відвідують лекції, а все вирішують через третіх осіб. У підсумку наша держава вже втратила тисячі малазійських студентів, коли ця країна перестала визнавати наші дипломи. Так само, за словами урядовця, може трапитися й з Індією. І відповідні сигнали вже мали місце від посла цієї країни.

Цього дня Єгор Стадний зустрівся також із керівниками закарпатських коледжів та училищ, де йшлося про розробку нового проєкту закону щодо фахової передвищої освіти.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах