1215
13:50 30.062016

Словаччина почне головувати в Раді ЄС

Політика 1890

Саме цього року, з 1 липня сусідня з нами країна – Словаччина, розпочне своє головування в Раді Європейського Союзу.

IMG_4139

В контексті цієї події в будівлі Закарпатської ОДА відбувся брифінг на тему «Пріоритети головування Словаччини в Раді ЄС», за участі Янки Буріанової, Генерального консула Словацької Республіки в м. Ужгород, Світлани Мітряєвої, радника при дирекції Національного інституту стратегічних досліджень, Олександра Петіка, заступника голови Закарпатської ОДА, представників наукових, експертних кіл краю, органів державної влади та місцевого самоврядування.

Брифінг розпочала Світлана Мітряєва та підкреслила, що Словацька Республіка межує з Україною, тому нам особливо важливо розуміти її пріоритетні напрямки. 9 травня 2016 року почав функціонувати веб-сайт Словаччини, де буде міститись вся інформація стосовно головування Словаччини і детальні звіти для громадськості та політичних діячів.

Слово надали Олександру Петіку, він наголосив: «Ця подія є дуже важливою для Закарпаття, адже хто як не країна-сусід може знати про наші проблеми і допомагати у їх вирішенні. І зараз, у нас є можливість покращити транскордонне співробітництво між нашими державами, налагодити економічні та соціальні зв’язки».

Генеральний консул Янка Буріанова розповіла, що для Словаччини це історична подія і вони дуже відповідально та фундаментально підготувалися до такої важливої місії. Спільно з Європейським Парламентом, Рада є головним ухвалюючим органом ЄС. Словацькі міністри головуватимуть в 10 структурних підрозділах Ради, крім Ради міністрів закордонних справ. Головним завданням експертів та міністрів буде пошук компромісів між членами ЄС.

І попри те, що Словацька Республіка тільки 6 місяців головуватиме в Раді Європейського союзу (країни постійно змінюються), але за цей період буде максимально відстоювати позицію збереження цілісності ЄС. Головним пріоритетом для Словаччини буде розвиток економічної сфери Європейського Союзу та вирішення питання міграції. Також, важливим є питання безробіття, особливо молоді.

Пані Янка, наголосила: «Ми не можемо недооцінити результати Brexit, але ми маємо розуміти, що це було свідоме та виважене рішення. Це поштовх для Європейського Союзу змінитись, стати кращим та розглядати теми і питання, які близькі людям. Під час свого головування Словаччина буде намагатись зламати бар’єри та згуртувати Європейський Союз. Зосередиться на спільних цінностях, людській гідності, безпеці та процвітанні. Внаслідок Brexit, остаточні пріоритети Словацької Республіки будуть прийняті 30 червня. ЄС є найкращим шляхом для нас та всієї Європи».

Після всіх виступів, свою позицію висловили експерти. Всі вітали Генерального консула з тим, що її рідна країна виконає таку почесну місію і з впевненістю стверджували, що політика Словаччина в Раді Європейського Союзу досягне значних успіхів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах