132
20:24 5.042016

У Берегові відбулися ХХVІІ обласні збори Товариства угорської культури Закарпаття. ФОТО, ВІДЕО

Політика 2224

2 квітня відбулися ХХVІІ обласні збори ТУКЗ – КМКС. Щорічна зустріч проходила в новому приміщенні – атріумі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, який саме цього дня вперше відчинив свої двері для гостей.

IMG_2464

Простора, світла зала легко вмістила 443 делегатів і велику кількість гостей. Перед початком засідання представники історичних церков освятили її та попросили благословення для всіх присутніх. Поважним гостям і делегатам з’їзду продемонстрували надзвичайно гарний відеоролик про Хустський замок.

ХХVІІ обласні збори Товариства угорської культури Закарпаття відбулися під головуванням Василя Брензовича, народного депутата України. Він представив численних гостей, серед яких були: Пал Волнер, держсекретар Міністерства юстиції Угорщини, Іштван Грежо, міністерський комісар, відповідальний за контроль закордонних інвестицій Угорщини, координатор співпраці Соболч-Сотмар-Березької та Закарпатської областей, Дьозо Вінноі, Ондраш Шіффер та Чобо Дюре, представники парламенту Угорщини, Ерно Кешкень, посол Угорщини в Києві, Йожеф Бугойло та Ендре Саліпскі, Генеральні консули Угорщини в Ужгороді й Берегові, Ілдика Орос, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, Віктор Мікулін, заступник голови Закарпатської ОДА, Іштван Петрушка, голова Берегівської районної ради, Золтан Бабяк, міський голова Берегова, представники історичних церков та інші.

IMG_2468

«Вірю, що в угорської спільноти є стільки сили, щоб стати ще міцнішими й побороти цю кризу в Україні», – такими словами розпочав свою промову Василь Брензович. Він зазначив, що мета Товариства угорської культури Закарпаття залишається незмінною так само, як уже протягом 27 років поспіль. «Найголовніше завдання – зберегти угорську спільноту, розвивати її, наблизити до Європи, а також сприяти закінченню невизначеності, яка триває не один десяток років. Наполягаємо, щоб слова підкріплювалися діями, і свою рішучу позицію закарпатські угорці продемонстрували в об’єднанні голосів під час осінніх виборів минулого року». Народний депутат України подякував почесним гостям за всебічну підтримку. «Незважаючи на важку ситуацію в області, партія завжди знаходила й буде знаходити правовий, законний шлях для вирішення проблем, захисту угорської національної меншини, створення умов для її кращого життя, при цьому не зраджуючи своїх принципів», – відзначив Василь Брензович.

IMG_2475

Пал Волнер у вітальній промові сказав: «Хоч останнім часом повідомлення про мігрантів витіснили з новин репортажі про закарпатських угорців, це не означає, що угорська спільнота, а також уряд Угорщини не спостерігають за тутешнім становищем. І якщо справа залежатиме від нас, уся Європа з увагою стежитиме, як тут складається ситуація». Він також підкреслив: «Ми хвилюємося за угорську спільноту Закарпаття. Зокрема з огляду на події 13 березня й лозунги, які звучали на адресу угорців. Наскільки правовим вважаємо захист України у війні, настільки безпідставними подібні напади та заклики. Від української влади всіх рівнів просимо захисту меншин». На завершення Пал Волнер додав: «Ми пильно спостерігаємо за ситуацією на Закарпатті. Слід відзначити, що незважаючи на труднощі, політична ситуація стабільна, а культурні та соціальні події показують згуртованість спільноти».

IMG_2478

Ерно Кешкень під час промови наголосив на підтримці та подальшій співпраці, а також зазначив: «Важливим вважаю те, що після двох років нарешті визначилися з призначенням Генерального посла України в Будапешті. Ним стане Любов Непоп».

IMG_2560

Ілдика Орос під час свого виступу наголосила на трьох найважливіших напрямах, які наразі актуальні у сфері освіти: демографічній ситуації, рівні викладання та становищі національної меншини в суспільстві. «Найбільше, що мене турбує, – це ситуація в деяких селах області, де в школах немає викладання угорською мовою, хоча могло би бути, це залежить тільки від бажання батьків. Зверну увагу ще на одну проблему – постійне поповнення угорськомовних класів ромськими дітьми, які значно знижують загальний рівень досягнень учнів, гальмують культурний розвиток. Але влада відгородилася від цієї проблеми або сприймає її як соціальну, не розглядаючи освітні та виховні моменти». Особливо важливим питанням президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ вважає отримання можливості складати ЗНО угорською мовою. Ілдика Орос підкреслила: «На жаль, угорська мова та література не можуть бути обраним предметом для вступних іспитів, на відміну від російської. Тож випускників ставлять не в рівні умови з україномовними учнями». Вона також розповіла про плюси і мінуси освітньої реформи, яка впроваджується з наступного року, для угорськомовного населення. Наприкінці промови Ілдика Орос підкреслила, що депутати обласної ради направили в Міністерство освіти і науки України звернення про можливість складання іспитів мовою національних меншин з огляду на обраний європейський курс. На підставі цього було започатковано оформлення звернення з освітнього питання від членів ТУКЗ – КМКС, яке надалі підкріплюватиметься підписами представників національної меншини.

IMG_2653

Після виступів гостей ХХVІІ обласні збори ТУКЗ – КМКС продовжили свою роботу. Перед присутніми прозвітував Самуіл Горка, голова мандатної комісії, довівши до їхнього відома, що у 2015 році кількість членів партії становила 43 394 особи з 111 осередків.

Анетта Андрейчак-Товт, голова аудитного комітету, докладно доповіла про минулорічні доходи та витрати.

Гейзо Гулачі, заступник голови ТУКЗ – КМКС, голова благодійного фонду Товариства угорської культури Закарпаття, розповів про роботу фонду та програми, які діють на території області. Він зазначив: «Відбувається постійна міграція молодого угорськомовного населення краю за кордон. Угорщина зі свого боку намагається уповільнити цей процес. Тому впроваджується дедалі більше різноманітних програм, грантів, конкурсів, фінансових дотацій для угорськомовного населення». Заступник голови ТУКЗ – КМКС подав глибокий звіт про роботу у двох напрямах (КМКС та благодійного фонду) на основі порівняльних графіків. Окремо розповів про допомогу на харчування в загальноосвітніх школах, зазначивши при цьому, що розробляється подібна програма фінансування й для учнів початкових класів.

IMG_2598

Йосип Борто, перший заступник голови Закарпатської обласної ради, заступник голови ТУКЗ – КМКС, у своєму виступі відзвітував про перебіг минулорічних виборів та досягнення завдяки спільному волевиявленню угорців області. «Результатом важливого етапу місцевих виборів стало створення дієвого представництва на всіх рівнях. Зазначу, що із 64 обласних обранців 8 осіб – представники угорських партій КМКС та ДСУУ, які створили фракцію КМКС. Вона залишається згуртованою, нероздільною. Ми стали вагомим голосом, з яким треба рахуватися, незважаючи на те, що ми є представниками національної меншини на Закарпатті. І надалі працюватимемо на користь угорської національної меншини й просимо у своїх виборців подальшої довіри та підтримки», – завершив звіт Йосип Борто.

Безымянный

Ондраш Мештер, секретар самоврядування та господарської діяльності, також подав короткий звіт про роботу й довів до відома делегатів з’їзду інформацію про цьогорічні програми.

Кароліна Дорчі, політичний секретар ТУКЗ – КМКС, ознайомила присутніх зі стратегією економічного розвитку.

Іштван Добшо, голова молодіжної організації Товариства угорської культури Закарпаття, розповів про внутрішню реформу цієї структури, що відбулася минулого року, а також про численні програми, розраховані на молодих угорців краю.

ХХVІІ обласні збори ТУКЗ – КМКС відбулися на високому рівні. Роботу з’їзду делегати оцінили як задовільну. Наприкінці було оголошено про створення ще одного, 111-го осередку Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгородському районі, а саме в с. Середнє.

Щорічне засідання завершила декламуванням вірша Анна Міллер, учениця 9-го класу Хустської угорськомовної загальноосвітньої школи.

Марія КЕСЛЕР

 Фото автора
 Відео: Дмитро Мись

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах