1469
20:52 28.072016

Земельний мораторій та непростий бюджет: суперечки не завадили роботі Закарпатської облради

Політика 28959

IMG_5492Сьогодні, 28 липня, в Ужгороді відбулося перше пленарне засідання четвертої сесії Закарпатської облради поточного скликання.

На початку присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих воїнів на Сході України. А голова облради Михайло Рівіс зазначив, що за півтора місяці в зоні АТО загинуло двоє жителів нашої області: Василь Варга – мобілізований з Ужгорода та Володимир Цірик – офіцер з Тячівщини.

Далі народні обранці як завжди сформували порядок денний та озвучили ряд депутатських запитів щодо різних нагальних проблем: ремонту доріг, інфраструктури, амбулаторій, навчальних закладів тощо.

Непростий бюджет

IMG_5487Одним з перших і головних питань цього дня було внесення змін до обласного бюджету. Тут і почалися палкі дискусії між депутатами. Зокрема, було запропоновано до погоджених змін додати ще декілька мільйонів гривень на програму «Турбота». Додаткові кошти потрібні на закупівлю ліків для хворих закарпатців. Однак як зауважили депутати область наразі цих коштів немає. З іншого боку депутати наголошували, що грошей не вистачає і на виконання цього бюджету, тож все одно потрібно буде просити асигнувань. Водночас деякі депутати, зокрема Ернест Нусер, наполягали спрямувати на програму «Турбота» кошти, які передбачені для міст обласного значення (Ужгород, Мукачево та ін.), котрі і без того, нібито, забезпечені всім необхідним. Врешті таку ініціативу депутати не підтримали, проголосувало лише 16 чоловік. Натомість заклали у бюджет області на програму «Турбота» ще декілька мільйонів гривень для закупівлі ліків. Дефіцит народні обранці планують покрити за рахунок дотацій зі столиці.

Земельний мораторій

IMG_5499Дискусійним питанням також виявилося накладення мораторію на передачу в приватну власність державних земель, що знаходяться за межами населених пунктів. Ситуація виникла через останні скандальні події навколо ГУ Держгеокадастру області, про які ми писали раніше. Депутати довго сперечалися, адже повністю заморозити виділення землі є суперечливим само по собі… «А як же забезпечення землею атошників, селяни, бізнес і т. д.» – протестували деякі депутати. На що їм відповідали, що з нинішнім станом речей миритись аж ніяк не можна, а перший заступник голови облради Йосип Борто нагадав про ситуацію із землями у селі Велика Добронь, коли приватні ділянки місцевих селян виділили іншим людям. «До речі, перевірка прокуратури, до якої ми звертались показала, що серед них не було жодного учасника АТО» – констатував Йосип Борто. В результаті 44 голосами «за» прийняли заборону передавати державні землі за межами населених пунктів у приватну власність до часу поки ця проблема не буде вирішена на законодавчому рівні.IMG_5491

Мораторій спрямований на «збереження існуючого земельного фонду Закарпатської області та недопущення прийняття рішень про передачу в приватну власність земель державної власності сільськогосподарського призначення, що знаходяться за межами населених пунктів без погодження відповідних місцевих рад» – сказано у проекті рішення, опублікованому на офіційному сайті обласної ради. Та з іншого боку, дане рішення є скоріше декларативним, і яким чином воно буде втілюватись юридично, поки залишається під питанням. За діючим законодавством обласна рада немає повноважень приймати подібні мораторії.

Попрацювали плідно…

Незважаючи на різні думки та навіть суперечки щодо деяких згаданих вище питань, цього пленарного дня депутати без особливих дискусій прийняли чимало важливих рішень. Зокрема, остаточно затвердили на посаді головного редактора газети обласної ради та адміністрації «Новини Закарпаття» нинішню виконуючу обов’язки керівника Мирославу Галас. Після чого розглянули і ухвалили багато рішень про надра, а також фінансових та майнових питань. Окрім того, народні обранці ухвалили ряд нових та внесли зміни до діючих соціальних, культурних, освітніх та інших програм. Зокрема, програми забезпечення розвитку освіти, культури, традицій національних меншин області на 2016 – 2020 роки», обласної цільової програми «Власний дім» 2016 – 2020 роки, програми профілактики злочинності на 2016 – 2020 роки тощо. Затвердили депутати і виконавчий протокол № 8 до Меморандуму про співпрацю між Закарпатською ОДА і обласною радою (Україна) та Кошицьким самоврядним краєм (Словаччина) на період із травня 2016 по травень 2017 року».

Звернулись до столиці та нагородили своїх

Депутати, як завжди, направили чимало звернень до вищих державних органів влади з важливих для закарпатців питань. Наприклад, народні обранці звернулись до Кабінету міністрів України з проханням встановити тимчасовий мораторій на підвищення цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги, а саме: природний газ, теплову та електроенергію, послуги з централізованого водопостачання і водовідведення, послуги з гарячого водопостачання до 1 січня 2017. Також вони рекомендують підприємствам-постачальникам житлово-комунальних послуг на території області призупинити нарахування по розрахунках з 1 липня 2016 року та стягнення з населення краю пені за несвоєчасну оплату.

На завершення депутати підтримали клопотання щодо відзначення преміями та почесними грамотами Верховної Ради України декількох наших краян за успіхи на педагогічній ниві, вклад у розвиток парламентаризму та інші досягнення.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Патрульна поліція Закарпаття нагадує
18:29
У Мукачеві виявили нетверезого водія, який створював аварійні ситуації
18:22
Всі новини