1715
20:36 13.092016

В Ужгороді проходить міжнародний симпозіум з питань нацменшин

Політика 1468

«Інтеграція релігійних і етнічних меншин у Східній Європі» – симпозіум під такою назвою проходить 13-14 вересня на Закарпатті. Захід офіційно відкрили сьогодні в Ужгороді – із вітальними промовами виступили директор представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн, голова Ради німців України Володимир Лейсле, депутат Бунденстагу, Уповноважений Федерального уряду з питань переселенців і національних меншин Гартмут Кошик та Ужгородський міський голова Богдан Андріїв.

p3030387

Симпозіум організував Фонд Конрада Аденауера в Україні спільно з Радою німців України. Участь у ньому беруть представники місцевих національних меншин (німці – переважна частина, а також угорці, словаки та румуни), українського парламенту, науковці, експерти з Німеччини. Як зазначали спікери, цей захід ще більше наблизить Україну до європейських цінностей, адже Закарпатська область є хорошим прикладом толерантного співжиття представників різних національностей.

Міський голова Богдан Андріїв у своєму вітальному слові, зокрема, відзначив, що Ужгород – багатонаціональне місто, де віками поряд, в одних родинах живуть представники різних національностей, віросповідань, тісно переплітаються традиції, звичаї, однак і зберігається самобутність культур різних народів. На сьогодні обласний центр Закарпаття підтримує дружні зв’язки із 18 містами-побратимами Ужгорода з різних країн, активно працюють товариства національних культур, діють міжнародні угоди про співпрацю у сфері освіти та культури. Міська влада постійно бере участь в організації і проведенні урочистостей до важливих історичних подій із життя національних спільнот, які проживають в Ужгороді. Богдан Євстафійович підкреслив, що в Ужгороді багато років працюють школи з угорською, словацькою мовами навчання. А в останній час, коли Україна все тісніше інтегрується з Європейським Союзом, особливий попит має започаткування вивчення в школах як другої іноземної мови або в рамках недільних шкіл також угорської, чеської, польської, вірменської та німецької мов. До прикладу, Лінгвістична гімназія Ужгорода, де німецька мова є обов’язковою другою іноземною мовою, уже 6 років бере участь у проектах інституту імені Гете. Найкращі учні цього навчального закладу, які здобувають перемогу у проекті, відпочивають у літніх таборах за кордоном. Цього року таких школярів з Ужгорода було троє.

Міський голова побажав учасникам симпозіуму плідної роботи, а також скористатися нагодою і подивитися Ужгород, пам’ятки, котрі впродовж віків будували за різних держав, відчути його багатонаціональний дух, переконатися в толерантності і взаємоповазі, які панують у нашому місті.

У рамках заходу заплановане обговорення актуальної ситуації меншин в Україні, Румунії, Угорщині та Словаччині, ситуації навколо релігійних громад національних меншин у Карпатському регіоні. Завтра симпозіум продовжить свою роботу у Мукачеві, також заплановано відкриття німецького культурного центру у Чинадієві.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини