1724
21:34 15.092016

Вишеградська група підтримує безвізовий рух до ЄС для українців

Політика 1670

6–7 вересня в польській Криниці-Здруй пройшов XXVI Економічний форум, у рамках якого відбулась і надзвичайно важлива для нашої держави робоча зустріч глав урядів України та країн Вишеградської групи.

crrh33fwiaasxtl

Проблеми ЄС не причина не дати Україні безвізовий режим

У ході зустрічі Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Вишеградська група підтримуватиме Україну. «Протягом минулих двох років нічого не робилося у справі прийняття України до ЄС. Не вистачило країн, котрі би підтримували в цьому Україну. Нідерландці голосували проти. Так не має робитися. Вишеградська група підтримуватиме Україну. І боротиметься за безвізовий рух до ЄС для її громадян», – заявив прем’єр Угорщини Віктор Орбан, пише Gazeta Wyborcza. «Ми четверо залишаємося друзями України й підтримуємо якнайшвидше її зближення з Євросоюзом. ЄС має проблеми, але це не є причиною, щоб не дати Україні безвізовий режим», – заявив Орбан. Він наголосив, що це не вимагає значних фінансових витрат з боку ЄС, а тому це потрібно зробити якомога швидше, пише «Укрінформ». Окрім того, прем’єр Угорщини заявив, що країни Вишеградської групи потребують сильного Євросоюзу й виступають проти неконтрольованого напливу мігрантів.

У свою чергу, прем’єр Словаччини Роберт Фіцо підкреслив, що країни Вишеградської четвірки прагнуть брати активну участь у формуванні загальноєвропейської політики. За його твердженням, Словаччина стратегічно зацікавлена, аби в Україні був мир, а також підтримує її інтеграцію в Євросоюз. За словами Фіцо, саміт ЄС, який відбудеться в Братиславі 16 вересня, має запропонувати нові рішення щодо майбутнього цього об’єднання.

Прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка запевнив, що Вишеградська група підтримує територіальну цілісність України, а «шляхом до завершення конфлікту, який там триває, є виконання Мінських угод».

Водночас Голова Ради Міністрів Республіки Польща Беата Шидло заявила, що Вишеградська четвірка має не лише амбіції та потенціал, але й може запропонувати євроспільноті власний рецепт: «Ми знаємо, що зробити, аби Європейський Союз став ліпшим Європейським Союзом», – переконувала глава польського уряду. За її словами, зустріч покликана узгодити спільну позицію напередодні саміту ЄС у Братиславі, інформує «Польське радіо».

Усі розуміють ключову роль України в регіоні

«У країнах Вишеградської четвірки ми маємо наших надійних партнерів і повинні посилювати з ними співпрацю», – зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи результати візиту. «Абсолютно всі зацікавлені, усі розуміють ключову роль України в регіоні. І наше завдання – підсилювати нашу взаємодію та співпрацю, щоб ми мали відповідні результати цієї роботи», – наголосив він. «Наш шлях на європейську інтеграцію є дуже непростим в умовах агресії… Тут дуже важлива наша спільна позиція, позиція Європейського Союзу, західного світу, тому що сьогодні Україна захищає демократію, захищає міжнародне право, європейські цінності… Ми глибоко переконані, що Європа здолає ті виклики, які є, а Україна буде сильним партнером, а в перспективі і членом Євросоюзу», – заявив голова Кабміну, пише «Урядовий портал». Однак, за словами Гройсмана, нині «допомога Україні потрібна настільки, наскільки Україна потрібна Європейському Союзу. На прикладі України ми можемо змінити й зупинити агресора. Ми можемо показати, що неможливо в сучасному світі робити те, що зробила Росія», – заявив Гройсман і зазначив, що нам необхідна допомога в проведенні реформ та досвід країн Вишеградської четвірки, що вже пройшли цей складний шлях.

Окремі зустрічі з главами урядів

Перебуваючи в Польщі, Володимир Гройсман провів окремі зустрічі та переговори з Головою Ради Міністрів Республіки Польща Беатою Шидло, Прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, Прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо та Прем’єр-міністром Чехії Богуславом Соботкою.

Так, із главою уряду Чеської Республіки обговорили питання активізації торговельно-економічного співробітництва та співпраці у сферах бізнесу, оборони й інфраструктури. Сторони домовилися про відновлення роботи Українсько-чеської міжурядової змішаної комісії з економічного, промислового та науково-технічного співробітництва і проведення її засідання в Україні вже найближчим часом. У ході зустрічі Володимир Гройсман не міг оминути питання щодо відкриття так званого «почесного консульства ДНР» у чеському місті Острава. Однак Богуслав Соботка запевнив, що цю установу аж ніяк не можна вважати дипломатичним представництвом і жодна із самопроголошених республік не матиме дипломатичної місії в Чехії, пише «Урядовий портал». Сторони також обговорили питання лібералізації візового режиму та наголосили на важливості призначення Надзвичайного і Повноважного Посла України в Чеській Республіці.

Під час зустрічі із главою уряду Словаччини Робертом Фіцо український прем’єр Володимир Гройсман окреслив основні пріоритети співпраці між країнами: розвиток спільних інфраструктурних проектів, реформа митниці (формування спільних баз даних), розвиток проектів щодо перетину кордону й залучення словацького бізнесу в Україну. «Ми абсолютно зацікавлені у збільшенні співробітництва, зокрема в енергетичній сфері, у транзиті газу, видобутку газу», – наголосив Володимир Гройсман. У свою чергу, Роберт Фіцо запевнив у готовності уряду Словаччини сприяти в реверсі максимальних обсягів газу до України. За підсумками перемовин Володимир Гройсман підкреслив важливу роль Словаччини в зміцненні енергонезалежності України та постачанні газу через словацьку територію. «Найближчим часом буде моє доручення посилити цю роботу…» – сказав він. Також сторони домовилися відновити роботу Міжурядової українсько-словацької комісії з економічного, промислового і науково-технічного співробітництва та провести її засідання вже ближчим часом в Україні. Урешті Роберт Фіцо запросив Володимира Гройсмана відвідати Словацьку Республіку в період головування країни в Раді ЄС. Останній запрошення люб’язно прийняв, пише «Урядовий портал».

Важливі питання голова українського уряду обговорив із прем’єром Республіки Польща Беатою Шидло. На прес-конференції за результатами зустрічі Володимир Гройсман запевнив, що партнерські відносини України та Польщі мають стратегічний характер, тому дуже важливо використовувати наявні можливості для поглиблення двосторонньої співпраці. Глави урядів домовилися активізувати роботу в рамках Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва й погодилися, що до делікатних питань українсько-польської історії потрібно підходити з єдиною спільною позицією порозуміння. «Ми маємо непросте історичне минуле, ми маємо добре і гарне сьогодення, я глибоко вірю в те, що ми будемо мати достатньо стратегічне важливе спільне майбутнє», – наголосив Володимир Гройсман.

Ряд стратегічних питань глава українського уряду обговорив із Прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Сторони наголосили на необхідності підняття на новий рівень українсько-угорського співробітництва та домовилися про підвищення рівня Українсько-угорської міжурядової комісії з питань торговельно-економічної співпраці. Зокрема від України її очолить віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. Відповідальну людину від Угорщини визначать найближчим часом.

Також глави урядів України та Угорщини обговорили перспективи реалізації низки інфраструктурних проектів, зокрема щодо розвитку пунктів пропуску та прикордонної інфраструктури. У свою чергу, Володимир Гройсман порушив питання необхідності обміну даними про переміщення товарів на кордоні. Об’єднання двосторонніх зусиль сприятиме боротьбі з контрабандою та «сірим імпортом» на митниці, зауважив він. Прем’єр-міністри також домовилися співпрацювати в проведенні екологічних робіт на річці Тиса.

Окрім того, Володимир Гройсман привітав угорську ініціативу щодо проведення бізнес-форуму в Харкові й запропонував як наступний крок організацію аналогічного форуму в Угорщині, що міг би бути відкритий на рівні глав урядів двох країн. Співрозмовники порушили й питання протистояння України російській агресії, а також консолідації зусиль ЄС у цьому напрямі.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах