1789
17:30 23.092016

На засіданні обласної ради гостро сперечаючись розглянули з півсотні питань

Політика 2453

22 вересня в Ужгороді у великому залі обласної ради пройшло чергове пленарне засідання IV сесії Закарпатської обласної ради. На порядок денний було винесено з півсотні питань.

dsc0009

Засідання тривало понад 5 годин. За цей час депутати не один раз дискутували, сперечались та сварились, згадали майже всі болючі теми: виділення земель учасникам АТО, децентралізацію, стан та перспективи закарпатських доріг, бюджет 2016 та 2017 тощо.

Новий начальник поліції та африканська чума

На початку засідання голова обласної ради Михайло Рівіс представив новопризначеного начальника ГУ Нацполіції у Закарпатській області Романа Стефанишина і побажав успіхів у роботі. Губернатор Геннадій Москаль у свою чергу порадив останньому: «Машину купи в Словакії. Кожні 5 днів шоб їздив».

Далі начальник ГУ ветеринарної медицини в Закарпатській області Зіновій Романович розповів, що наразі у 9-и областях України зафіксовано 54 випадки прояву африканської чуми. До нашого краю за словами чиновника хвороба поки не дісталась… Однак Геннадій Москаль одразу розпорядився виставити на обласних блок-постах спеціальні дезінфікуючі рамки із хімрозчином і дав на ці роботи три дні часу.

Даєш землю атошникам!

Коли дійшла черга депутатських запитів знову постало питання виділення земельних ділянок учасникам війни на Сході. Депутат від ЄЦ Петро Добромільський заявив, що в Іршавському районі ділянки виділяються неправомірно: їх надають підставним особам або не виділяють взагалі. До народних обранців звернувся й голова спілки воїнів АТО Іршавщини Михайло Боднар, який стверджує, що зі ста земельних ділянок, виділених жителям району, лише десять отримали учасники АТО. «Землю виділяють, але не тим, кому треба…, дев’ятнадцятирічним студенткам, пенсіонерам, іншим особам, а для військових ділянок нема» – сварився чоловік. Голова ОДА одразу доручив присутній у залі виконуючій обов’язки ГУ Держеокадастру області Тетяні Заяць розібратися в ситуації і до кінця засідання прозвітувати з даного питання. Так і сталося. Через декілька годин чиновниця з’явилась у залі засідань та заявила, що голова спілки воїнів АТО Іршавщини Михайло Боднар дуже емоційний, а інформація, яку він озвучив не відповідає дійсності. Тут почалась нова сварка, у яку втрутились і деякі депутати. Врешті після кількох емоційних випадів та звинувачень ситуація закінчилась нічим. Для вирішення даного питання депутат Олександр Ледида висунув пропозицію зробити паспорт, де б чітко зазначили кількість учасників АТО в кожному районі, кількість заяв на отримання земельних ділянок та кількість тих, хто їх вже отримав.

Наболіла децентралізація

Гострі суперечки між депутатами викликало і наболіле питання децентралізації. Про неї згадали у зв’язку з тим, що Закарпатська обласна рада досі залишається єдиною в Україні, котра не прийняла перспективний план розвитку об’єднаних територіальних громад. У відповідь голова обласної ради Михайло Рівіс заявив, що проект плану був надто політичний, і тому депутати не могли його прийняти у такому вигляді. У свою чергу Геннадій Москаль почав пояснювати депутатам, що ситуація дуже складна, адже потрібно щоб громади були спроможними і могли самі себе забезпечувати. У протилежному випадку громадам не вижити, і обласна влада нічим не зможе зарадити. Тому, мовляв, до цих питань треба підходити виважено, і ні в якому разі не поспішати. На це деякі депутати зауважили, що сьогодні громади об’єднуються добровільно, з урахуванням інтересів та побажань місцевих жителів, тоді як завтра може статися так, що це потрібно буде робити терміново, і голова ОДА, як у випадку із декомунізацією, на власний розсуд поділить об’єднані громади. Геннадій Москаль зауваження, здається, прийняв і пообіцяв найближчим часом розібратись та активізувати розгляд даного питання.

Звіт прокурора

На засіданні обласної ради цього дня виступив і прокурор Закарпаття Володимир Гаврилюк, який розповів про результати роботи обласної прокуратури. Сьогодні у моді критикувати нову поліцію. Днями нещадно розкритикував відомство Генпрокурор Юрій Луценко. На Закарпатті цю справу продовжив його підлеглий – прокурор області Володимир Гаврилюк. Зокрема, за його словами «Викликають занепокоєння кілька пунктів. Перше – це ріст навмисних убивств. А ще – 4 факти перешкоджання законній діяльності журналістів, які були виявлені в цьому році». Також за словами прокурора є незначний ріст кількості крадіжок – на 1,4 % (при цьому по Україні в середньому на 35%). Тривожить чиновника ріст крадіжок із квартир, а також ріст на цілих 32% угонів автомобілів. Та найстрашніше – в області на цілих 43% зросла кількість ДТП. За словами Гаврилюка, Закарпаття в цьому перевищило навіть загальнонаціональний показник. Також чиновник наголосив, що правоохоронці провалили роботу по боротьбі із незаконним обігом наркотиків. До критики поліцейських долучились і деякі депутати обласної ради, зокрема колишній начальник обласної міліції Віктор Русин.

Ох… бюджет!

Гострі дискусії розпочались під час обговорення проекту рішення про внесення змін і доповнень до обласного бюджету на 2016 рік. Зокрема, суперечки викликав перерозподіл субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам на пільги та житлові субсидії населенню, механізм розподілу коштів по програмі «Турбота», тощо. Врешті депутати внесли необхідні зміни, зокрема збільшили бюджетні призначення для закупівлі витратних матеріалів на проведення процедур перитонеального діалізу, зменшили призначення на оплату комунальних послуг та енергоносіїв Закарпатській обласній клінічній лікарні ім.А.Новака) у сумі 700,0 тис. грн. Департаменту охорони здоров’я виділили додаткових 1,1 млн. грн. по спеціальному фонду для реконструкції системи опалення поліклінічного відділення обласної дитячої лікарні по вул. І.Франка, 41. Також народні обранці зменшили видатки у сумі 800 тис. грн. на будівництво акушерсько-гінекологічного корпусу в Хусті, і на таку ж суму збільшили субвенцію на інший об’єкт у Хустському районі, а саме капітальний ремонт інфекційного відділення районної лікарні.

Обережно, надра

Довго сперечались народні обранці і щодо питань про надра. Проекти рішень переголосували по декілька разів… Можливо через те, що не працював звук у системі голосування, або як припустив один із депутатів, його колеги просто не до кінця розібрались у суті питань. А вона полягало у тому, щоб надати дозволи на користування надрами деяким приватним інвесторам. Наразі ці пропозиції облрада відхилила.

Депутати хочуть спеціальну економічну зону «Закарпаття»

На засіданні облради також створили спеціальну робочу групу, яка займатиметься підготовкою внесення змін до Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття». До групи запросили закарпатських народних депутатів Василя Брензовича, Роберта Горвата, Валерія Лунченка, Валерія Пацкана, Вікора Балогу, Івана Балогу, Михайла Ланя, Василя Петьовку, Юрія Чижмаря. Також до складу групи включили першого заступника голови обласної ради Йосипа Борто, заступника голови ОДА Віктора Мікуліна, та по двоє представників депутатських фракцій Закарпатської обласної ради.

logo

Земля, наближена до неба

Цього дня депутати своїм рішенням затвердили туристичний логотип Закарпаття і офіційне гасло краю: «Закарпаття – земля, наближена до неба». За словами народних обранців, перед затвердженням логотипу на сайті Закарпатської облради провели онлайн-опитування.

Загалом депутати пройшли весь порядок денний, що складався з 51 пункту. Більшість цих питань розглянуто на засіданнях профільних постійних комісій, враховано висновки і рекомендації. Серед них, прийняли програму надання шефської допомоги військовим частинам, які розташовані на території області на 2016–2020 роки, програму діяльності державної установи Закарпатський обласний контактний центр на 2017–2019 роки, програму створення страхового фонду документації області на період до 2020 року та ін. Внесли зміни у діючі програми та прийняли багато важливих рішень, котрі стосуються різних сфер життя нашого краю: економіки, розбудови інфраструктури, культури, освіти, охорони здоров’я тощо.

Під завісу розглянули одне питання в закритому режимі та, як завжди, направили ряд звернень до центральних органів влади з наболілих питань.

Руслан ФАТУЛА

dsc0006

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах