1793
20:39 23.092016

Чим загрожує Україні «Ісламська держава»?

Політика 2150

Україна з 2014 року є членом Всесвітньої коаліції з боротьби з терористичною організацією «Ісламська держава» (ІДІЛ).

965302-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%8f

Фактично сьогодні це невизнана держава, що контролює значні території в Сирії та Іраку, на яких проживають мільйони людей.

Офіційно Україна воює з «Ісламською державою»

Офіційно ми в стані війни з ІДІЛ, але поки без прямих військових дій чи зіткнень. Україна не бере участі в бомбардуванні терористів, не надсилала військового контингенту в Сирію або Ірак… Та все ж участь, хоч і номінальна, у такій війні може мати певні загрози чи наслідки.

Ще у 2015 році «Ісламська держава» оголосила про створення всесвітнього халіфату й територіальні претензії до багатьох країн, зокрема й України. «У своїх доповідях представники ІД пишуть, що хочуть завоювати весь світ. У тому числі в них є претензії на Крим, на частину західної України, наприклад, Кам’янець-Подільський. Вони розглядають ці землі як свою власність. На своїх картах вони зображують їх як регіони, які до 2025 року планують завоювати. Тому українцям все-таки варто готуватися до потенційних загроз», – наголосив нещодавно експерт центру вивчення повстанських рухів Олександр Кореньков у коментарі виданню «Апостроф».

А 25 листопада минулого року лідери «Ісламської держави» фактично оголосили війну Україні. В Інтернеті вони опублікували пропагандистське відео зі списком своїх ворогів. Після виголошення проклять на адресу «невірних» з’являється таблиця з державними прапорами 60 країн, що увійшли до міжнародної антитерористичної коаліції. Поряд з державами, які беруть активну участь у бомбардуваннях у Сирії, фігурує й наш синьо-жовтий стяг, а також прапори Польщі, Угорщини, Словаччини, Чехії, Литви, Молдови та ін. «Це ваша коаліція дияволів. З Іраном, Туреччиною і Росією, які приєдналися до боротьби, бо невірні завжди об’єднуються, щоб побороти правду», – грізно говорить розлючений терорист.

Бойовики ІДІЛ в Україні

Для більшості українців на фоні АТО «Ісламська держава» – це щось настільки далеке, як і конфлікт у Сирії… Водночас наші силовики вже неодноразово прямо стикалися з бойовиками ІДІЛ на території України. Зокрема ще 25 червня 2015 року в Дніпропетровську СБУ затримала двох завербованих терористок «Ісламської держави». У кінці 2015-го, за інформацією ГУ української розвідки, представники ІД неодноразово робили спроби придбати бланки паспортів громадянина України в терористів з так званих «ЛНР» і «ДНР». Також, за даними розвідників, у виявлених в Україні прихильників ІДІЛ було вилучено вогнепальну зброю та гранати типу «РГО», які, відповідно до маркування, не виробляються підприємствами ВПК України й не перебувають на озброєнні ЗСУ. «Згідно з поясненнями затриманих, зброя надійшла до них із зони проведення АТО», – повідомили в ГРУ МО України.

24 червня цього року прикордонники затримали двох громадян Таджикистану, яких розшукував Інтерпол за участь в «Ісламській державі». Під час перевірки документів спрацювала база даних Інтерполу. 11 серпня СБУ спільно з прокуратурою, поліцією та міграційною службою заблокувала кілька транзитних каналів переправляння іноземних бойовиків ІДІЛ через територію України. У Харкові оперативники спецслужби виявили приватну квартиру, що використовувалася для переховування членів ісламської організації. Зазначається, що вони мали намір транзитом виїхати в сирійсько-іракську зону бойових дій. У квартирі перебували четверо іноземців – вихідців з країн Центральної Азії. Двоє з них були депортовані з Туреччини у зв’язку з причетністю до терористичної діяльності. При собі вони мали декілька комплектів паспортів різних держав з переклеєними фото. Інші двоє очікували в Україні виготовлення фальшивих документів для подальшого переправлення через Туреччину до Сирії, повідомили представники СБУ. Окрім цього, у Дніпрі співробітники спецслужби затримали вихідця з однієї з країн колишнього СРСР, якого розшукував Інтерпол. Чоловік брав безпосередню участь у вербуванні та переправленні прихильників ІД, які прямували з країн Центральної Азії до Сирії, забезпечував їх коштами, місцями проживання і проїзними документами. Раніше прихильника ІД, оголошеного в міжнародний розшук, силовики затримали на Київщині. Уродженець однієї з колишніх республік СРСР упродовж 2014–2015 років пройшов підготовку в таборах терористів у Сирії та брав безпосередню участь у бойових діях на боці «Ісламської держави». 18 серпня в Харкові прикордонники спільно з СБУ затримали ще одного бойовика «Ісламської держави» – 39-річного вихідця із Середньої Азії, якого розшукував Інтерпол. За даними правоохоронців, у листопаді 2013 року чоловік виїхав на заробітки до РФ, а згодом переїхав до Сирії, де приєднався до ІДІЛ. Пройшовши військову підготовку в тренувальних таборах, він став активним членом екстремістського угруповання і брав участь у бойових діях. Нещодавно чоловік прибув до України, сподіваючись сховатися від правосуддя, повідомили в СБУ.

У цілому українські спецслужби сьогодні доволі успішно протидіють пересуванню бойовиків ІДІЛ по території нашої країни, блокують транзитні шляхи та намагаються виявляти їхніх бійців. За словами експертів, основні перевалочні пункти бойовиків в Україні – це Одеса й Харків. Також їх затримували в Дніпрі та Києві, аеропортах «Бориспіль», «Жуляни» і навіть знімали з літаків.

Хто стоїть за «Ісламською державою»?

В Україні популярною є думка, що ІДІЛ – проект Кремля. Цю тезу використовують з метою антиросійської пропаганди. І хоча в рядах «Ісламської держави», за даними експертів, воюють до 2500 росіян, насправді прямих доказів участі Москви в організації чи допомоги ІДІЛ немає. Навпаки, чимало експертів наголошують, що це велика переоцінка можливостей РФ. Водночас такі самі звинувачення лунають і на адресу США, Туреччини, Саудівської Аравії. У світових ЗМІ, наприклад, досить популярною є версія, що ІДІЛ – проект Вашингтона, і її цілком серйозно розглядають та озвучують експерти навіть у США. Мовляв, найвідомішу страшилку американської пропаганди «Аль Каїду» замінили на більш потужний і набагато страшніший проект – цілу терористичну державу з амбіціями на всесвітній халіфат… Погодьтеся, набагато потужніший образ зовнішнього ворога для США, аніж навіть сумнозвісна «Аль Каїда», яку сьогодні на фоні ІД уже й не згадують. Подібні версії хоч і лунають у ЗМІ чи соціальних мережах, та реальних доказів проти жодної з перерахованих вище держав наразі немає. Утім деякі експерти впевнені, що ІДІЛ – цілком самодостатня організація, яка з самого початку свого існування була націлена на самофінансування, здебільшого за рахунок викупів за викрадених людей.

Потенційні загрози для України

Отже, офіційно Україна є членом коаліції проти ІДІЛ та їхнім ворогом. Які ж загрози стоять перед нашою державою у зв’язку з цим? Перш за все, якщо Росія дійсно має стосунок до організації чи фінансової підтримки терористів «Ісламської держави», то логічно припустити, що Москва може якимось чином використати цей фактор проти України. Якщо ж ні, на сьогодні наша держава не в пріоритеті в керівництва ІДІЛ, оскільки не воює безпосередньо проти їхніх сил у Сирії чи деінде… Окрім того, терористи зараз втрачають території в Іраку та Сирії й мають чимало інших проблем.

Водночас експерти наголошують, що спецслужбам не слід розслаблятися, адже на території України вже неодноразово зафіксовано присутність окремих членів цієї організації. А наявність на східних кордонах нашої держави зони бойових дій та неконтрольованих терористичних «ДНР» і «ЛНР» відкриває ісламістам певні можливості в Україні. При цьому слід пам’ятати, що лідери ІДІЛ активно використовують так званих «самотніх вовків», людей, котрі під впливом особистих проблем чи переконань, а також пропагандистських роликів та літератури ісламістів, хочуть вступити до їхніх рядів, але для цього мають скоїти теракт або напад. Не виключено, що такі особи можуть перебувати і в Україні.

Руслан ФАТУЛА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах