1839
19:12 30.092016

Перспективи розвитку водогосподарського транскордонного співробітництва в басейні р.Тиса

Політика 1666

26 вересня 2016 року начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак взяв участь у засіданні круглого столу за участі Віце-прем’єр-міністра із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе щодо розвитку транскордонного співробітництва в Закарпатській області.

На засіданні піднімались питання перспективи відкриття нових міжнародних пунктів пропуску, розбудови транспортної інфраструктури і приєднання до міжнародного транспортного коридору, проблеми житлово-комунального господарства, водного господарства, а також економічного розвитку.

В контексті проблематики водного господарства Віце-прем’єр-міністр була інформована про стан справ, а також звернено увагу на найбільш проблемні моменти та перепони на шляху до подальшого успішного розвитку транскордонного співробітництва Закарпатської області в галузі водного господарства.

В першу чергу начальник БУВР Тиси закцентував увагу на недостатній готовності впровадження Україною Директив ЄС в сфері водного господарства та темпів апроксимації законодавства ЄС. Ці заходи передбачають не тільки прийняття рішення щодо виконання тих чи інших завдань, але й потребують відповідного фінансування. Це стосується в першу чергу виконання картування паводкових ризиків та підготовки планів управління паводковими ризиками згідно Паводкової Директиви ЄС, які вже виконані всіма нашими сусідніми країнами членами ЄС.

Окрім цього нагальним питанням у співробітництві з угорською стороною залишається розбудова активного протипаводкового захисту, а саме будівництва протипаводкових резервуарів, в тому числі для обводнення територій, а також проведення реконструкції дамб спільного інтересу до нових розрахункових рівнів.

До 2012 року Українською Стороною виконувались проектні та будівельні роботи в рамках фінансування національної протипаводкової програми, однак внаслідок систематичної відсутності фінансування протягом останніх років багато першочергових для прикордонних територій завдань залишаються невиконаними, що викликає неабияку стурбованість фахівців не тільки з української сторони, але й угорських сусідів.

Надія покладається на проекти міжнародної технічної допомоги, в реалізації яких БУВР Тиси має значний позитивний досвід, однак тут теж є свої нюанси. На жаль, станом на сьогодні існує невизначеність у питанні планування проектування і будівництва об’єктів протипаводкового захисту, фінансування яких можливе при дольовій участі Української Сторони в реалізації водогосподарських проектів на території Закарпатської області у рамках майбутніх операційних програм прикордонного співробітництва. Не маючи можливість профінансувати повністю певний об’єкт з держбюджету, від нас вимагається внесення хоча б 10-ти відсоткового національного внеску у його реалізацію, однак і тут ми стикаємось з проблемою відсутності фінансування, а пошуки в бюрократичних лабіринтах, як правило завершуються тупиком.

Об’єкти, побудовані за рахунок транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна

 

07-1024x768

Шлюз-регулятор на каналі Батар, с.Гудя, Виноградівський район

09-1024x768

Магістральний канал Чаронда-Латориця Берегівської осушувальної системи

10-682x1024

Автоматизована гідрометеорологічна станція на р.Тиса, с.Ділове Рахівського району

На сьогодні ми можемо брати участь у проектах окремих оперативних програм тільки в якості асоційованого партнера, що означає тільки «номінальну» участь і не дає можливості здійснювати структурні заходи.

Пані Віце-прем’єр-міністр пообіцяла звернути увагу і дослідити зазначені проблеми.

27 вересня на базі Закарпатської ОДА відбувся ще один круглий стіл «Європейська стратегія Дунайського регіону: можливості та завдання Закарпатської області» організований Українським інститутом міжнародної політики в партнерстві з Міністерством закордонних справ України, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки Фонду Ганса Зайделя в Україні.

Під час заходу обговорювались перспективи Європейської стратегії Дунайського регіону для України, аналіз використання її переваг для стимулювання регіонального розвитку.

БУВР Тиси відзначило, що нею спільно з Угорською Стороною розроблено спільну протипаводкову програму розвитку, яка ще в 2013 році була визнана такою, яка відповідає цілям і принципам Дунайської Стратегії, та отримала рекомендаційний лист з приводу її майбутньої реалізації в рамках Стратегії. Однак, на відміну від Угорщини, Українська Сторона не може виконувати заходи передбачені цієї програмою розвитку в силу відсутності державного фінансування, а також доступу до структурних фондів ЄС.

Придбана техніка та об’єкти, побудовані в Угорщині  за рахунок Європейських фондів

012-1024x682

Споруда для обводнення територій в районі Паладь, Угорщина

021-1024x739

Експлуатаційна техніка, придбана органами водного господарства Угорщини з Європейських фондів

031-1024x682

Експлуатаційна техніка, придбана органами водного господарства Угорщини з Європейських фондів

041-1024x682

Техніка і насосно-силове обладнання

05-1024x682

 Квадрокоптер для виконання топографічних аерофотозйомок

 

06-1024x678

Впускна споруда на Берегському польдері, Угорщина

Оскільки виконання цих заходів безпосередньо торкається захисту прикордонних територій країн-членів ЄС, сподіваємось на підтримку з боку європейської спільноти у реалізації зазначених робіт та сприянні у регіональному розподілі фінансових джерел з метою створення надійного транскордонного протипаводкового захисту в басейні р. Дунай на ділянці Верхньої Тиси. На нашу думку, вагомим чинником є підвищення активності українських центральних органів влади, як на національному рівні, так і зацікавленості України у відповідних європейських організаціях та робочих групах, які розгортають діяльність у напрямку консолідації зусиль для вирішення водогосподарських та екологічних проблем в країнах Дунайського регіону з метою представлення пропозицій, ініціатив та ідей, які становлять інтерес для України.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах