3358
15:20 24.032017

Земля, аеропорт та зміни до бюджету… Або що робили депутати на шостій сесії Закарпатської облради

Політика 2179

23 березня відбулося друге пленарне засідання шостої сесії Закарпатської обласної ради.

Участь у роботі засідання взяли, т.в.о голови Держслужби геології та надр України Микола Бояркін, консули сусідніх держав, керівники обласних управлінь та силових структур, чиновники та представники ЗМІ.

1

Нові призначення

Насамперед присутні традиційно вшанували хвилиною мовчання пам’ять Героїв Небесної Сотні та загиблих у війні на сході України. Після чого голова ради Михайло Рівіс інформував про нові кадрові призначення, які відбулися у міжпленарний період. Зокрема, Володимир Бойко призначений начальником Управління Західного офісу Держаудитслужби області (колишнє КРУ), а Йосип Резеш – начальником відділу національностей та релігій облдержадміністрації.

Невідкладні питання та депутатські звернення

Далі депутати приступили до формування порядку денного. Окремі питання з нього були виключені, декотрі навпаки – включені як невідкладні. Декілька питань було включено з голосу, зокрема пропозицію розглянути зміни до обласного бюджету на 2017 рік, про звернення Закарпатської обласної ради щодо розв’язання проблемних питань діяльності «Міжнародного аеропорту «Ужгород», звернення облради щодо прискорення доведення індикативних показників надходжень митних платежів до Закарпатської митниці, звернення обласної ради щодо термінового підвищення розміру посадового окладу медичного працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки. Щодо останнього пункту депутати зазначили, що неприпустимою є ситуація, коли прибиральниця, двірник, медсестра і кваліфікований лікар отримують однакову оплату праці. А саме така ситуація склалася після того, як підняли мінімальну зарплату. Далі оприлюднили ряд депутатських запитів, зокрема щодо розвитку дорожньої інфраструктури, фінансування ремонту й життєдіяльності деяких об’єктів та ін.

Депутатів турбує проблема з наркотиками

Далі народні обранці приступили безпосередньо до розгляду питань порядку денного. Зокрема перед присутніми зі звітом про стан законності та боротьби зі злочинністю доповідав начальник ГУ Національної поліції області Ігор Стефанишин. І хоча тема доповіді була більш загальною, насамперед депутатів цікавило питання боротьби з незаконним обігом наркотиків. Саме по цій темі була основана маса запитань, як і нарікань на гостру ситуації з цим небезпечним явищем у деяких районах області.

Звіт голови обласного Держеокадастру

Далі начальник ГУ Держгеокадастру в Закарпатській області Світлана Мельничук доповідала про роботу управління упродовж 2015 – 2016 року та про стан виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції у розрізі адміністративно-територіальних одиниць області.

Варто зазначити, що Світлана Мельничук знаходиться на посаді лише 2 місяці, відтак її доповідь декілька разів перекладали. Сьогодні ж депутатів насамперед цікавили минулорічні проблемні питання, зокрема ситуація що склалася у селі Велика Добронь Ужгородського району та селі Стеблівка Хустського району, де минулого року було здійснено виїзні засідання профільного комітету облради. Нагадаємо, у селі Велика Добронь в результаті помилки Держгеокадастру, яка була допущена у 2013 році, земельні ділянки, що знаходились у власності жителів села, були виділені повторно зовсім іншим людям. Отож на засіданні облради Світлана Мельничук повідомила, що наразі конфлікт вичерпаний, оскільки землю за цим клопотанням буде виділено в іншому місці, а ділянки жителів села залишаться у своїх власників. Щодо ситуації, яка склалася у Стеблівці, то за словами Світлани Мельничук там жителям села буде виділено земельні ділянки у іншому місці. Окрім того, перший заступник голови обласної ради Йосип Борто поцікавився скільки земельних ділянок у межах області було виділено минулого та поточного року, із них скільки учасникам АТО та жителям інших областей. На що керівник обласного Держгеокадастру відповіла, що управлінням та органами місцевого самоврядування з початку запровадження ініціативи про безкоштовне забезпечення учасників АТО земельними ділянками було надано дозволи для виготовлення документів на 3447 земельних ділянок. А щодо мешканців інших областей, то у 2016 році із 278 їхніх клопотань, задоволено лише 26, натомість 252 клопотання відхилено.

Зміни до бюджету

Далі депутати ряд питань прийняли пакетом, посилаючись на те, що всі деталі були узгоджені на засіданнях комісій. А після цього народні обранці вносили зміни до обласного бюджету на 2017 рік. Змінити головний кошторис Закарпаття народні обранці вирішили через перерозподіл коштів між закладами медицини, оскільки деякі з них виграли міжнародні гранти. Окрім того, потрібно було виділили кошти на вибори у двох новостворених об’єднаних громадах. Також депутати ухвалили ряд рішень щодо внесення змін до діючих обласних і регіональних програм.

 

Хто блокує роботу Ужгородського аеропорту

У ході засідання голова ОДА Геннадій Москаль повідомив, що відновлення нормальної роботи ужгородського аеропорту блокується через те, що «Украерорух» досі не пройшов європейську сертифікацію. Губернатор посилається на Європейське агентство з питань авіаційної безпеки (EASA), а саме на лист керівника EASA Патріка Кі до голови Закарпатської ОДА. У ньому він наголошує, що відновлення нормальної роботи Міжнародного аеропорту «Ужгород» можливе тільки у випадку відповідності обладнання «Украероруху», що обслуговує аеропорт, європейським нормам. «Переговори з цього питання EASA веде з «Украерорухом» ще з 2012 року, – зазначив Геннадій Москаль. – За цей час можна було зробити масу роботи й привести обладнання до європейських норм, але чомусь досі нічого не зроблено. Нам тільки весь час обіцяють допомогти, ми вкладаємо в модернізацію аеропорту обласні кошти, а тепер з’ясовується, що за 5 років «Украерорух» нічого не зробив. Ми направили в Міністерство інфраструктури України ще одне звернення з наполегливим проханням відгукнутися на ініціативу EASA» – сказав губернатор. У свою чергу голова облради Михайло Рівіс повідомив, що наступного тижня, за сприяння першого заступника голови облради Йосипа Борто, представники області їдуть у Дебрецен, домовлятися з угорською авіакомпанією, яка пройшла згадану сертифікацію, про здачу в їй оренду ужгородського летовища. А деякі з депутатів навіть запропонували провести ряд виїзних засідань у приміщенні «Украероруху» в Києві.

Пройшли порядок денний і закрили сесію

У ході засідання обласної ради велику кількість питань депутати прийняли блочними голосуваннями. Зокрема депутати затвердили звіти про виконання і хід реалізації обласних програм у сфері освіти, медицини, ремонту та утримання автомобільних доріг, соціальної сфери, адаптації учасників АТО й членів їх родин, вшанування пам’яті загиблих, облаштування спортивних майданчиків, розвитку туризму та ін.

Також народні обранці схвалили блок економічних, майнових питань, а також надали дозволи на розробку надр області деяким підприємствам. Окрім того, більшістю голосів прийняли рішення «Про вступ до Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна».

Наостанок прийняли звернення обласної ради до центральних органів влади щодо невідкладних та наболілих питань. Відтак пройшовши майже всі питання порядку денного голова облради Михайло Рівіс подякував депутатам за конструктивну роботу і закрив шосту сесію Закарпатської обласної ради.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах