3494
21:59 7.042017

Закарпатська облрада вимагає скасувати абонплату за газ та звільнити керівництво НКРЕ

Політика 3153

Сьогодні, 7 квітня депутати Закарпатської обласної ради зібрались на позачергову сесію обласної ради через так звану нову методику розрахунку вартості газу, яка була затверджена 28 березня Нацкомісією з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

1

На засіданні зареєструвалось 40 депутатів. У президії голова ради Михайло Рівіс, голова ОДА Геннадій Москаль, перший заступник голови облради Йосип Борто та заступник – Петро Грицик. До у часті у засіданні були запрошені голова правління ПАТ «Закарпатгаз» Віталій Шатило, генеральний директор «Закарпаттяобленерго» Віктор Петров, консули сусідніх держав, керівники управлінь та силових структур області й представники ЗМІ.

Нагадаємо з 1 квітня планувалося ввести плату за приєднану потужність. Тобто із загальної плати мала бути виділена ціна за газ як товар, і окремо за послуги транспортування. Згідно із даними, які подали НКРЕ на Закарпатті одна із найвищих плата за приєднану потужність по Україні, і складає 204 грн. на місяць. Як раніше пояснив журналістам «Карпатського об’єктиву» голова правління ПАТ «Закарпатгаз» Віталій Шатило це пов’язано з тим, що наша область є гірською. Тому тут складно підтримувати необхідні тиски і забезпечувати необхідну кількість природного газу, яку використовують споживачі. Окрім того, в регіоні немає потужних промислових підприємств, які є на території інших областей і забирають на себе частину витрат. Дана ініціатива Національної комісії викликало хвилю обурення по всій Україні, і врешті під тиском громадськості була призупинена. Відтак офіційне рішення щодо введення абонентської плати за газ обіцяли прийняти 10 квітня. За останні дні  до центральних органів влади з цього приводу вже поступили десятки звернень від обласних рад та місцевих рад, зокрема із нашої області.

Читайте також: Чи якісний газ постачають в оселі закарпатців? ФОТО

Отже свою позицію нині вирішили висловити і депутати Закарпатської обласної ради. Таким чином на позачерговому засіданні народні обранці трохи подискутувавши все ж прийняли відповідне звернення більшістю голосів, однак з деякими правками.

 Звернення закарпатської обласної ради адресовано Президенту України, голові Верховної Ради та прем’єр-міністру України. У тексті документу депутати висловили стурбованість нерозсудливою та непрозорою діяльністю державного регулятора у сферах енергетики та комунальних послуг  (НКРЕКП), що спричинила соціальну напругу у суспільстві. Депутати вважають, що введення фіксованої абонентської плати за газ жодним чином не сприяє задоволенню загальносуспільного інтересу населення та по своїй суті є дискримінаційним за ознакою місця проживання. «Враховуючи зазначене, та з огляду на ту надзвичайно складну соціально-економічну ситуацію, в якій перебуває наша держава, депутати Закарпатської обласної ради VІІ скликання закликають невідкладно встановити на законодавчому рівні прозорі, зрозумілі та обґрунтовані правила регулювання ринку природного газу з метою зменшення встановлених тарифів для побутових споживачів, – йдеться у проекті документу, який прийняли на засіданні облради. Відтак депутати просять центральні органи влади повністю скасувати постанову НКРЕКП від 28.03.2017 №348 «Про встановлення тарифів на послуги транспортування природного газу для споживачів України для точок входу і точок виходу для ПАТ «Укртрансгаз» та інші рішення Нацкомісії, які передбачають розподіл вартості природного газу та вартості послуг із його транспортування для побутових споживачів.

До тексту звернення депутати вирішили додати й пропозицію Геннадія Москаля – звільнити всю Нацкомісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у зв’язку з прийняттям таких суперечливих та непродуманих, на думку депутатів, рішень.

У ході засідання депутати включили до порядку денного, а потім підтримали, ще одне звернення до центральних органів влади, а саме щодо впорядкування пенсій правоохоронців.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини