3953
19:33 25.052017

На засіданні Закарпатської облради заслухали керівника СБУ і прийняли пакетом десятки рішень. ФОТО, ВІДЕО

Політика 1513

 Сьогодні 25 травня, в Ужгороді відбулося друге пленарне засідання сьомої сесії Закарпатської обласної ради. У президії: голова ради Михайло Рівіс, перший заступник голови обласної ради Йосип Борто та заступник – Петро Грицик. На засідання були запрошені консули іноземних держав, керівники силових структур і підрозділів області, чиновники та журналісти.

unnamed (15)

Цього разу засідання відбувалось за допомогою нової системи «Рада». Зокрема, присутніх у залі порадував оновлений приємний інтерфейс програми, де набагато чіткіше читається текст. Залишились задоволеними і народні обранці, адже цього разу система працювала без збоїв.

На початку депутати, як завжди, вшанували хвилиною мовчання полеглих на Сході героїв України, в тому числі нещодавно загиблого 24-річного воїна із Виноградівщини – Віктора Афанасьєва. Потім за гарною традицією – привітали іменників.

Приступивши до роботи депутати насамперед узгодили дату наступного пленарного засідання поточної сесії, яке відбудеться 27 липня, а також визначили порядок денний на нинішнє засідання.

Далі по плану роботи наступила черга озвучувати депутатські запити, яких цього разу назбиралось чимало. Зокрема цілий ряд запитів, що стосуються ремонту шкіл, доріг, тощо, пролунало від представників фракції КМКС. Свої запити також озвучили представники БПП, ЄЦ та ін..

unnamed (16)

У ході засідання деякі депутати висловили бажання звернутися до керівників СБУ та прокуратури, аби ті прокоментували ситуацію із провокаційними стелами, що були встановлені у Берегівському й Виноградівському районах області, а також подальшу інформаційну кампанію що розгорілася на цьому фоні.

unnamed (14)

На трибуну піднявся очільник СБУ закарпатської області Олег Воєводін. «Перше – більше тих коментарів, які були оприлюднені на офіційному сайті Служби безпеки України, я нічого коментувати не буду. Друге – якщо вам цікаво, ви можете надіслати письмовий запит на моє ім’я для отримання більш детальної інформації. Третє – дійсно планувалися провокації з втягуванням представників угорської нацменшини у ці події. При всій повазі до представників угорської нацменшини, ніхто нікого не звинувачує. Я вважаю, що наше управління спрацювало ефективно і своєчасно. Були затримані відповідні виконавці цього сценарію. Це не місцеві мешканці. Це приїжджі люди. Бутафорію, яку вони поставили, було встановлено за ніч. Виготовлялася вона у рекламних агенціях міста Києва. Був допитаний псевдожурналіст, який виконував вказівки російських кураторів. Це підтверджується, скажу так, більше технічно… У мене все.» – заявив керівник обласного управління СБУ.

Читайте також: На Закарпатті намагалися влаштувати чергову провокацію, спрямовану на розпалювання міжнаціональної ворожнечі

  На засіданні обласної ради депутати вкотре підняли питання про функціонування Ужгородського аеропорту, який, нагадаємо, досі не працює. Відтак народні обранці з надією таки запустити роботу летовища, озвучили декілька пропозицій з цього приводу, а також внесли зміни до «Програми ефективності функціонування Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород» на 2017-2020 роки.

Далі депутати приступили до пакетного голосування і одним махом прийняли список із 5 по 20 питання. А потім ще декілька рішень проголосували пакетом. Серед них були здебільшого такі, що стосувалися виконання різних регіональних програм, зокрема програма ефективності та енергозбереження області на 2016 – 2020 роки, програма формування позитивного міжнародного інвестиційного іміджу та залучення іноземних інвестицій у Закарпатську область на 2016 – 2020 роки, програма «Центр культур національних меншин Закарпаття», програма зайнятості населення області до 2017 року, програми оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення і відпочинку на 2014-2017 роки, Програма розвитку архівної справи Закарпатської області на 2016-2020 роки та багато інших.

unnamed (13)

Дискусії у сесійній залі викликало питання «Про затвердження Порядку часткового відшкодування з обласного бюджету відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами малого і середнього бізнесу». Як наголосив голова обласної ради Михайло Рівіс згідно чинного законодавства майже у кожного депутата, який або сам займається бізнесом, або має членів сім’ї, що займаються підприємницькою діяльністю виникає конфлікт інтересів. До прикладу він навів, свою дружину, яка займається бізнесом, і заявив, що голосувати не буде. Відтак більшість депутатів також не голосувало, і рішення прийнято не було. Натомість народні обранці прийняли звернення до НАЗК, аби там чітко роз’яснили, яким чином діяти депутатам обласної ради у цій ситуації.

Наступний блок питань стосувався ефективного використання надр, а також про майно області й рентну плату. А далі обласні депутати традиційно прийняли ряд звернень з різного роду важливих для регіону питань до вищих органів центральної влади.

Останнім, без обговорення, прийняли рішення – внести зміни до «Програми  матеріально-технічного забезпечення підрозділів територіальної оборони». Після чого голова облради нагадав, що поточна сесія не закінчена, а продовжиться на третьому засіданні – 27 липня. Відтак друге пленарне засідання оголосив закритим.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини