429
23:07 21.042016

Як справи із закарпатською землею? ФОТО

Політика 1618

21 квітня в Ужгороді у сесійному залі ОДА відбулось засідання колегії Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області, під головуванням керівника управління Богдана Хранюка.

IMG_2054

До складу колегії увійшли начальники управлінь ГУ, спеціалісти та науковці. На засідання були запрошені очільники всіх районних органів Держгеокадастру, керівники відділів та інші земельні фахівці.

Поземельні книги

Про стан та відкриття поземельних книг на земельні ділянки, які зареєстровані в Державному земельному кадастрі доповіла Ганна Рогульська. За її словами ведення земельного кадастру в області здійснюють 55 державних реєстраторів, в тому числі: 51 – районного та 4 – обласного рівнів, а регіон посідає шосте місце в Україні щодо відкриття поземельних книг. Водночас станом на 15 березня ними виявлено 826 земельних ділянок, на які неможливо відкрити поземельні книги через відсутність правовстановлюючих документів.

Як виділяють землю учасникам АТО

Про надання у власність земельних ділянок та про зарезервовані земельні ділянки для учасників АТО доповідав начальник управління землеустрою та охорони земель Віталій Бомбушкар. Зокрема він повідомив, що до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування станом на 13 квітня поточного року подано 4210 заяв на отримання земельних ділянок, з них 1868 – до Головного управління, 2342 до місцевих рад. Надано дозвіл на розробку документації із землеустрою на 2408 земельних ділянок, з них 541 проект землеустрою вже затверджено (435 – Головним управлінням і 106 ділянок отримано від місцевих рад). Також за словами чиновника було розроблено Альбом-атлас підібраних учасникам АТО земельних ділянок, куди включено 345 земельних масивів загальною площею 2443 га. На сайті Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області є доступною інформація про місце розташування, цільове призначення і площу земельних ділянок, які відведені учасникам АТО та сім’ям загиблих героїв.

Звичайно з цього приводу у колегії виникли питання, адже за статистикою тільки невелика частина ділянок остаточно оформлені і передані у власність. Віталій Бомбушкар у свою чергу запевнив, що процес іде… Однак зазвичай затримка у прийнятті рішень про передачу у власність земельних ділянок трапляється через неякісно підготовану документацію із землеустрою, тому її повертають на доопрацювання для приведення у відповідність до вимог закону. Водночас колегія вирішила, що керівникам територіальних органів потрібно активізувати процес роботи по резервуванню земельних ділянок для учасників АТО. «Війна на сході триває…» – зауважив керівник Головного управління Богдан Хранюк.

Незаконне використання громадських пасовищ

Про стан розпорядження земельними ділянками С/Г призначення державної власності та моніторинг їх використання також доповідав Віталій Бомбушкар. Він, зокрема, зачитав статистичні дані по С/Г землям області та розповів, що з 2574 клопотань щодо земель сільськогосподарського призначення розглянуто позитивно та видано 1114 наказів. Окрім того, за словами чиновника в результаті проведеного моніторингу виявилось, що недотримання чинного законодавства зафіксовано в результаті використання громадських пасовищ без належного оформлення відповідної сплати податку за користування, а також через відсутність НГО за межами населених пунктів. Це в результаті призводить до втрат надходжень до місцевого бюджету. Члени колегії звернули особливу увагу на даний факт і настійливо рекомендували вчасно реагувати на виявлені порушення.

Корупція та судові процеси

Про стан запобігання та виявлення корупції в Головному управління Держгеокадастру у Закарпатській області та його територіальних органах розповів головний спеціаліст Володимир Омелянюк. Він проінформував колег про план заходів щодо запобігання і протидії корупції та його втілення: навчання, семінари, наради…, у яких взяли участь аж 271 працівник. Також,

він розповів про декілька зафіксованих фактів з ознаками правопорушень та злочинів, які вчинили працівники територіальних органів у різних районах області з початку року, і про які він невідкладно інформував Держгеокадастр України. Дані випадки пов’язані із корупційними діями, зловживанням владою або службовим становищем окремими посадовцями. У свою чергу Богдан Хранюк наголосив на неприпустимості проявів корупції в органах Держгеокадастру, невідворотності покарання і персональну відповідальність кожного з керівників районних структур за стан справ у земельній сфері.

Про судово-претензійну роботу в Головному управлінні розповів головний спеціаліст юридичного відділу Іван Динчик. За його словами протягом І кварталу поточного року до Головного управління надійшло 16 позовних заяв: цивільні – 4, адміністративні – 4 та 8 господарські. Натомість Юридична служба надіслала 36 претензій до орендарів земель.

На засіданні колегії також розглянули питання оновлення планово-картографічних матеріалів населених пунктів масштабів 1:2000, 1:5000 та стан виконання рішень попередньої колегії Держгеокадастру у Закарпатській області, яка відбулась 25 грудня минулого року. Відтак рекомендували працівникам Держгеокадастру забезпечити виконання всіх її рішень.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах