4439
10:33 28.072017

Чим закінчилася VII сесія Закарпатської обласної ради

Політика 34050

У четвер, 27 липня, в Ужгороді відбулось третє – заключне пленарне засідання VII сесії Закарпатської обласної ради. У президії: голова ради Михайло Рівіс, його перший заступник Йосип Борто, заступник – Петро Грицик та голова ОДА Геннадій Москаль.

21-76

На початку засідання всі присутні вшанували загиблих у війні героїв, серед яких, на жаль, останнім часом було чимало закарпатців. Після цього керівники краю вручили державні нагороди науковцям та чиновникам.

Африканська чума

Насамперед, через ситуацію, що склалася після виявлення випадків вірусного захворювання тварин – африканської чуми, депутати хотіли заслухати начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Закарпатті Івана Гуледзу. Чиновник вийшов на трибуну і запевнив, що вживаються всі необхідні заходи з недопущення поширення цього вірусу в області. Однак деякі депутати захотіли знати більше. Тут посадовець трохи розгубився, але його одразу виправдав голова ОДА, мовляв, останній не так давно знаходиться на займаній посаді, відтак потрібно дати йому час…

Порядок денний та зміни до бюджету 2017

Далі депутати довго формували порядок денний, адже цього разу назбиралось чимало нових депутатських запитів та звернень з тих чи інших важливих для краю питань. Зокрема, запити депутатів фракції «КМКС» стосувались необхідності ремонту доріг та мосту, представники «ЄЦ», «БПП» та інших фракцій звертались щодо будівництва дитсадків, ремонту інфраструктури, створення сервісного центру МВС тощо.

У ході засідання депутати в першу чергу прийняли зміни до бюджету області на 2017 рік. Днями дане рішення погодила профільна комісія. Під час обговорення цього питання один з депутатів вніс нову пропозицію щодо розподілу бюджетних коштів поза комісією, хоча і з добрими намірами дофінансування програми «Турбота». Однак депутати, киваючи на порядок, не зрозуміли добрих намірів, і не підтримали його ідею. А ось за раніше обговорені зміни до бюджету в цілому проголосували схвально.

Хто лікуватиме дітей, а хто рятуватиме аеропорт?

Також під час засідання Закарпатської обласної ради депутати майже одностайно підтримали рішення про призначення Романа Шніцера на посаду головного лікаря обласної дитячої лікарні. Контракт із останнім планують укласти строком на 5 років.

Ще одним кадровим рішенням депутатів стало призначення директором комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород» Євгенія Гапоненка, з яким планують укласти контракт на 1 рік. У ході голосування голова ОДА дав найпозитивніші рекомендації кандидату на посаду, після чого депутати легко підтримали дане рішення. До слова, сьогодні з ужгородського летовища не виконуються регулярні рейси. До недавнього часу аеропорт обслуговував лише один рейс – Ужгород-Київ, але і той не щодня. Наразі обласна влада намагається зробити все можливе аби аеропорт повноцінно запрацював.

Соціальні програми, надра і майно

Деякі рішення на сьогоднішньому засіданні були проголосовані пакетом. Зокрема, таким чином депутати прийняли план заходів з реалізації у 2018 – 2020 роках Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області на період до 2020 року, про затвердження Антикорупційної програми Закарпатської обласної ради на 2017 рік, про Програму поліпшення медичної допомоги дітям, які страждають на хворобу Крона, на 2017 – 2019 роки.

Цього пленарного дня депутати погодили звернення Державної служби геології та надр щодо продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення та розробки мінеральних лікувальних вод ділянки Косинського родовища, розташованої у Берегівському районі. За словами народних обранців перед потенційним інвестором були поставлені деякі умови, головна з яких – створення певної кількості робочих місць.

У ході роботи депутати прийняли рішення про створення комунальної установи «Тячівський соціально-реабілітаційний центр для осіб з інвалідністю». Також вони надали дозвіл на списання деякого майна, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, а натомість прийняли інші об’єкти на баланс обласної ради.

Окрім того, депутати підтримали рішення про хід виконання програми «Ромське населення Закарпаття на 2016 – 2020 роки» та програми охорони навколишнього природнього середовища області на 2016 – 2018 роки. Також народні обранці затвердили результати виконання цілого ряду соціальних, освітніх, медичних програм, термін яких завершився у 2016 році.

Києве, почуй нас!

У порядок денний сесії також було включено чимала кількість звернень депутатів Закарпатської обласної ради до центральних органів влади. Відтак депутати для економії часу прийняли цілий блок звернень пакетним голосуванням. Зокрема мова йде про звернення закарпатської облради до щодо негайного виконання вимог Указу Президента України «Про заходи, пов’язані із запровадженням безвізового режиму ЄС для громадян України»; звернення щодо необхідності вжиття дієвих заходів із вирішення проблемних питань діяльності ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород»; звернення з приводу розширення повноважень місцевих органів виконавчої влади щодо визнання вантажів гуманітарною допомогою; звернення щодо внесення змін до законодавства у частині відміни погоджень центральними органами виконавчої влади Переліку доріг місцевого значення та комунальної власності, що будуть фінансуватися у наступних роках за рахунок коштів дорожнього фонду, та необхідності передачі цього погодження обласним радам; звернення щодо відновлення залізничного сполучення на ділянці Солотвино – Великий Бичків та звернення щодо організації залізничного сполучення смт Великий Березний та м. Перечин зі столицею України.

Третє пленарне засідання стало заключним, отож після його завершення VII сесію Закарпатської обласної ради під гімн України офіційно оголосили закритою.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах