451
12:34 25.042016

Йосип Борто: Нас єднає велике спільне бажання – дружити і розбудовувати свої громади. ФОТО

Політика 1877

IMG_2944Днями офіційна делегація від Закарпаття на чолі з Геннадієм Москалем взяла участь у нещодавно започаткованому святі дружби – Дня добросусідства України та Румунії в рамках двох прикордонних регіонів – Закарпатської області та повіту Сату Маре. Захід відбувся вперше на території мальовничого румунського села Мікула, де найбільш компактно проживають українці, угорці та румуни.З українського боку делегацію представляли в.п.голови Закарпатської облради Йосип Борто, заступник голови ОДА Віктор Мікулін, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, начальник Закарпатської митниці ДФС Володимир Колесніков, очільники структурних підрозділів ОДА, керівники Виноградівщини, депутати та творчі колективи.

Хлібом та сіллю зустрічали учасників торжества одягнуті в національні костюми румунські юнаки та дівчата. А естрадно – духовий оркестр під головуванням Володимира Співака виконав Гімни двох держав – Румунії та України.

З вітальним словом до присутніх звернулися голова Повітової ради Сату Маре Адріан Штеф, голова Союзу українців Румунії Микола Мирослав Петрецький, в.п.голови Закарпатської облради Йосип Борто, голова села Мікула Штефан Добош, голова Сатумарської повітової організації Союзу українців Румунії Ірина Люба Горват.

У своєму виступі на трьох мовах – румунській, українській та угорській Йосип Борто наголосив:

– День добросусідства є тією гарною нагодою, коли ми маємо змогу поділитися у невимушеній атмосфері своїми успіхами, буденними тривогами, думками про те, що і як нам треба разом зробити, аби по обидві сторони українсько-румунського кордону у регіонах, де компактно проживають румуни й українці, й надалі дзвеніла народна пісня, розвивалось народне мистецтво, жили багатовікові звичаї і традиції. Та найголовніше – щоб і надалі сусіди зустрічались, як старі, добрі друзі, з якими завжди комфортно, спокійно і перспективно.

Нас єднає велике спільне бажання – дружити і розбудовувати свої громади, разом творити свої долі, свої регіони квітучими, багатими, щасливими. Різнить одне: Румунія живе і діє в умовах Євросоюзу, а ми – тільки на шляху в європейське товариство. Це – незмінно і ми цей вибір довели великою ціною. Та щоб дійти до означеної цілі, треба подолати ще не одну перешкоду. Але ми знаємо: добрі сусіди завжди підтримають, допоможуть, коли важко – підкладуть плече. За це ми кажемо вам, як і іншим нашим добрим сусідам, своє щире «дякую!», – підкреслив Йосип Йосипович під щирі оплески.

IMG_2980

Інші промовці також зазначали, що добросусідство – це найперше взаємна повага та співробітництво між двома державами, яке відповідає фундаментальним інтересам їх народів. Стратегічний інтерес також спільний, а це – зміцнення суверенітету, територіальної цілісності та стабільності кожної з них. Звідси – порозуміння і злагода між прикордонними регіонами, які залюбки співпрацюють між собою, обмінюються делегаціями планами та підтримують родинні зв’язки, які у післявоєнні часи було розділено, провівши кордон по річці Тиса.Нині ряд територіальних громад Закарпаття, зокрема Рахівського, Тячівського та Хустського районів, де компактно проживає понад 30 тисяч румунів, мають угоди про співпрацю з прикордонними регіонами Румунії.

Наголошувалось на потребі збільшення кількості пунктів пропуску та піших переходів на кордоні з Румунією, оскільки відстань між найближчими пунктами подекуди сягає ста кілометрів, а також на відновленні роботи Змішаної українсько-румунської комісії з питань забезпечення прав осіб, які належать до нацменшин. На жаль, остання не працює вже 8 років. А це важливий інструмент вирішення актуальних питань із забезпечення прав представників нацменшин відповідно до міжнародно-правових стандартів, належну їх реалізацію в галузі освіти, науки, культури тощо.

Тож підписання керівниками Закарпаття та повіту Сату Маре Програми спільних дій було логічним і продуманим.

Далі на учасників свята чекала святкова концертна програма, огляд виставкової продукції, презентації, дегустації та, звісно, офіційний прийом у лісовому господарстві Нороєні, інформує прес-служба Закарпатської облради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах