4550
10:39 7.092017

Офіційна позиція уряду Угорщини щодо закону «Про освіту»

Політика 2383

Державний секретар з питань національної політики Угорщини Янош Арпад-Потапі від імені уряду Угорщини висловив рішучий протест проти прийнятого 5 вересня закону «Про освіту». Цей закон суттєво обмежує права національних меншин, що проживають на території України, навчатись рідною мовою, – повідомляє урядовий сайт Угорщини.

500px-Budapest_Parliament_4604

Закон передбачає, що після його прийняття навчання в загальноосвітніх та вищих навчальних закладах проводитиметься виключно на українській мові. Відтак, мовою національних меншин дозволено навчання лише в дошкільних навчальних закладах та початкових класах.

«Це в повній мірі суперечить Конституції України та безпрецедентно порушує права всіх національних меншин, що проживають на її території, серед них і понад 150 тисяч етнічних угорців», – зазначає держсекретар.

Україна у своїх міжнародних зобов’язаннях зазначила, що поважає основоположні права та свободи національних меншин. Крім того, в міжнародному договорі про основи добросусідства та співробітництва між Україною та Угорщиною зазначено, що Україна взяла на себе зобов’язання ні в якій мірі не обмежувати права національних меншин, що проживають на її території. Новий закон суперечить всім цим домовленостям.

«Уряд Угорщини рішуче стоїть на боці угорців Закарпаття. Разом з тим, ми очікуємо, що Україна перегляне та скоригує закон так, щоб права національних меншин, серед них і угорців, не постраждали», – наголосив Янош Арпад-Потапі.

p_141677_6_slidertop2

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
У Мукачеві відкрили новий театральний простір
14:10
Поліція Ужгородщини затримала групу наркоторговців: у зловмисників вилучили партію «товару» та боєприпаси
13:55
Закарпатець посеред ночі увірвався в будинок односельчанки та пограбував жінку
13:40
Службова недбалість під час ремонту лікарні в Перечині, що обійшлась у понад 300 тис. грн: інженеру з технагляду повідомили про підозру
12:44
На території Чопської лікарні сталася пожежа
12:27
Всі новини