4737
22:39 21.092017

На засіданні Закарпатської облради депутати першочергово звернулись до Президента щодо нового закону про освіту. ВІДЕО

Політика 4051

У четвер, 21 вересня, в Ужгороді відбулося засідання восьмої сесії Закарпатської обласної ради.

21687084_1340377856072524_6159088776567495445_o

Перед будівлею на площі Народній у цей день були посилені заходи охорони. Десятки поліцейських біля входу вимагали пред’явити документи у всіх, хто хотів зайти у приміщення. У деяких відвідувачів навіть оглядали особисті речі. Водночас перед входом в ОДА розгорнули свій пікет нечисленні представники націоналістичних організацій. Вони настійливо намагалися прорватися до будівлі, однак більшість із них не пропустили правоохоронці.

У залі засідань також зібралось чимало людей. Тут були присутні консули іноземних держав, очільники міст та районів, керівники правоохоронних структур, чиновники, журналісти та громадські активісти.

На початку засідання перший заступник голови обласної ради Йосип Борто запропонував розглянути в першу чергу проект звернення депутатів Закарпатської облради до Президента України Петра Порошенка щодо Закону України «Про освіту», як «дуже важливе і актуальне питання для багатонаціонального Закарпаття. Всі ми зацікавлені у збереженні миру стабільності у дружбі між національностями… У добрих стосунках з нашими сусідами» – наголосив Йосип Борто.

Читайте також: Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство звернулося до Президента з протестом

Перед голосуванням представник «Єдиного Центру» Золтан Ленд’єл виступив із заявою від своєї фракції, яка полягала у тому, що вони «проти будь-яких спекуляцій на мовній темі в освітній сфері». А знання державної мови є головним ідентифікатором належності до держави. Однак відразу після виступу Золтана Лендєла слово попросила ще одна представниця цієї фракції Інгрід Туріс, яка категорично не погодилась зі своїм колегою, і заявила що оскільки вона є членом ЄЦ, то заява Золтана Лендєла ніяк не може бути від усієї фракції. Далі слово взяв депутат «Батьківщини» Андрій Шекета, котрий пояснив, що у Верховній Раді його партія цей закон підтримала, і тому фракція «Батьківщина» утримається від голосування.

Врешті за відповідне рішення проголосувало 38 депутатів, проти 1, утрималося 4, не голосувало 13. Отже окрім представників двох фракцій, майже всі інші депутати підтримали звернення до Президента України Петра Порошенка щодо Закону України «Про освіту».

 

Повний текст звернення читайте ТУТ.

У зверненні обласних депутатів до глави держави, зокрема йдеться: «Висловлюємо своє занепокоєння і просимо Вас, вельмишановний Петре Олексійовичу, застосувати надані Вам законодавством України повноваження – внести правки або накласти вето на проект Закону України «Про освіту», який, поряд з тим, що спричинить порушення конституційних прав і свобод громадян України, несе загрозу авторитету нашої держави на міжнародній арені; ставить під сумнів щирість проголошених Україною євроінтеграційних прагнень, реалізація яких неможлива у разі порушення прав і свобод людини, зокрема і представників національних меншин; може призвести до міжнаціональних конфліктів, зростання еміграційних процесів і не веде до консолідації суспільства».

Эпизод 05.00_19_35_05.неподвижное изображение010

Також депутати просять направити проект Закону України «Про освіту» для експертизи Генеральному секретарю Ради Європи та до Венеціанської комісії на відповідність його положень європейським стандартам та цінностям і, тільки у разі їх позитивних висновків, ініціювати повторний розгляд законопроекту Верховною Радою України.

У коментарі «Карпатскому об’єктиву» після засідання обласної ради перший заступник голови облради Йосип Борто пояснив: «Підтримуємо прагнення влади до покращення рівня освіти в Україні й використання української мови у всіх сферах суспільного життя по всій території держави. Одночасно вважаємо, що сьомою статтею цього закону значно обмежуються права нацменшин на навчання рідною мовою. Тому ми звертаємося до Президента України, з проханням, щоб він цей закон не підписував, а направив у Верховну Раду на доопрацювання… І після цього уже новий законопроект направив на експертизу у Раду Європи та Венеціанську комісію, щоб вони дали оцінку того чи дотримано у ньому європейські цінності й практики щодо прав національних меншин. Сподіваємося, що закон не буде підписано. Це небажано ще й тому, що він порушує декілька статей Конституції, міжнародні зобов’язання України, які наша держава взяла на себе, низку двосторонніх договорів… Це може призвести до конфліктів із сусідніми державами, ускладнити євроінтеграційні процеси для України, і призвести до конфліктів між національностями у нашому краї…, де мирно і дружно живуть різні національності. І ми би хотіли цю стабільність і дружність зберегти. Це також може підсилити еміграційні процеси, і точно не сприяє консолідації нації» – наголосив Йосип Борто.

 

Нагадаємо, днями Берегівська міська рада та Берегівська районна рада також звернулися до Петра Порошенка, закликавши ветувати закон.

У ході засідання депутати також заслухали звіт прокурора Закарпатської області Володимира Гаврилюка про результати діяльності органів прокуратури на території краю. Народні обранці охоче задавали різного роду запитання по тій чи іншій тематиці, і навіть висловлювали декі претензії, зокрема чому прокурор нещодавно не зміг прийняти чиновника з району. На це прокурор відповів, що не знав про візит останнього, оскільки той не попередив.

Окрім того, депутати прийняли порядок вiдшкодування відсотків по кредитах для малого та середнього бiзнесу, який на думку чиновників та деяких експертів має стимулювати розвиток підприємництва та збільшити кількість робочих місць у регіоні.

Не забули депутати і про нашого видатного спортсмена – зірку фехтування закарпатця Анатолія Герея, який у складі збірної України став Чемпіоном світу. Під час засідання народні обранці абсолютною більшістю голосів підтримали рішення про придбання квартири в Ужгороді для закарпатського спортсмена.

Також під час засідання були озвучені депутатські запити з актуальних для області та наболілих проблем.

Деякі питання порядку денного очевидно не викликали у депутатів ніяких дискусій і були прийняті на засіданні пакетом. Також депутати затвердили ряд нових програм та внесли деякі зміни до діючих. Серед них: Комплексна соціально-економічна програма забезпечення молоді, учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб житлом в Закарпатській області на 2018 – 2022 роки; програма регулювання водних відносин при проведенні робіт із розчистки русел річок у басейні р. Тиса, тощо. Внесли зміни, зокрема до Програми розвитку туризму і курортів області на 2016 – 2020 роки, регіональної програми боротьби з контрабандою, організованою злочинністю та корупцією на 2016 – 2020 роки, програми профілактики злочинності на території Закарпатської області на 2016 – 2020 роки, програми підвищення спроможності та поліпшення умов несення служби у відділах прикордонної служби на українсько-угорському, українсько-словацькому та українсько-польському державних кордонах на 2016 – 2020 роки, програми «Центр культур національних меншин Закарпаття» на 2016 – 2020 роки та ін.

У ході засідання обласні обранці розглянули ще ряд проектів рішень, серед яких і кадрові призначення, і майнові та фінансові питання. Більшість з них підтримали, однак деякі відхилили. Загалом депутати за одне засідання вичерпали порядок денний, який складався з понад 30 питань, і урочисто закрили сесію.

Руслан ФАТУЛА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах