478
11:34 27.042016

Закарпаття відвідав Генеральний консул Республіки Польща

Політика 3754

IMG_3083Закарпаття з робочим ознайомчим візитом відвідав Генеральний консул Республіки Польща у Львові Вєслав Мазур. У рамках візиту він провів зустрічі та ділові перемовини з першими керівниками краю – головою ОДА Геннадієм Москалем і головою облради Михайлом Рівісом.

У ході зустрічі з Михайлом Михайловичем йшлося про поглиблення та активізацію співпраці воєводств Польщі та районів Закарпатської області, з якими укладені відповідні угоди про співробітництво.

Вєслав Мазур ознайомив очільника облради Михайла Рівіса із метою свого візиту, поінформував про плани роботи консульства та про свої щирі наміри зробити все для того, аби зміцнити міжрегіональне партнерство та добросусідством із Закарпаттям. Із сумом згадав недалекі події у Севастополі, де він очолював Генеральне консульство Польщі. Після його ліквідації у серпні 2014 року у зв’язку з анексією Криму, довелося переїхати в Одесу, яка припала до душі своєю унікальністю.

Михайло Рівіс зі свого боку найперше висловив вдячність польській державі та її народу за щиру підтримку України в умовах тяжкої війни та перспектив євроінтеграції. Далі коротко розповів про унікальність Закарпаття, яке межує з 4 країнами – членами Євросоюзу, про діяльність очолюваної облради, де пріоритетними є питання соціального захисту громадян, розвиток медицини, освіти, культури, науки, туризму, спорту, налагодження міжрегіональних зв’язків і на цій основі – залучення додаткових джерел для соціального розвитку територіальних громад та інвестицій у розбудову нашого гірського краю.

– Обласна влада, депутатський корпус крок за кроком утілюють у життя європейські ідеї і цінності, налагоджують партнерство з органами місцевого самоврядування і громадами прикордонних регіонів сусідніх європейських країн, зокрема Румунії, Угорщини, Словаччини, Польщі, а також Чехії, Австрії, Німеччини та інших країн. Та спільно з ними застосовують найкращі світові практики для добра людей. Оскільки наша держава у війні, то ми шукаємо і щиро радіємо будь-якій підтримці з боку своїх європейських сусідів, – наголосив Михайло Рівіс, додавши: – Неспроста кажуть: «Ближні сусіди – краще далеких родичів».

Михайло Михайлович також інформував поважного гостя про нещодавню поїздку делегації від Закарпаття в Брюссель, де презентовано ЄОТС ТИСА – перше об’єднання, створене між країною-членом ЄС та третьою країною, що стало прецедентом по суті. Та було підтримане щорічними зборами EGTC Платформи Комітету регіонів ЄСу Брюселі.

– Коли зайшлося про співпрацю з регіонами Польщі, то він зазначив:Польща – адвокат України у Європі. У Брюсселі ми спілкувалися з польськими представниками і щиро дякуємо їм за розуміння, тепло, людяність та бажання допомогти нам у цей скрутний час. Це не тільки яскраве свідчення добросусідства, але й закріплення спільних намірів співпрацювати у новому форматі заради наших громад і миру у державах, – констатував Михайло Рівіс.

Відтак розповів, що Закарпаття є сусідом Підкарпатського воєводства, з яким підтримує партнерські відносини на основі двосторонньої угоди про співпрацю вже не один рік. Та на жаль, останнім часом вона не була такою активною, як того хотілося б..

– Традиційно по обидва боки кордону проводяться Дні добросусідства. Проте прямого сполучення через кордон із воєводством нема, бо на закарпатській ділянці українсько-польського кордону нема жодного пункту пропуску. Про це ми говоримо не один рік на різних рівнях. Та, на жаль, донині як населення краю, так і туристи змушені для перетину польського кордону долати відстань у 100 км до найближчого пункту у сусідній Львівській області, або здійснювати транзитний маршрут через Словаччину, – наголосив очільник облради.

До речі, актуальність цієї, вже болючої для Закарпаття теми була відзначена і Комісією з питань транскордонного співробітництва українсько-польської Міжурядової координаційної ради з питань міжрегіонального співробітництва у квітні 2013 року. Розв’язати цю проблему можна шляхом відкриття пункту пропуску «Лубня-Волосате», що на Великоберезнянщині. Тож користуючись нагодою, Михайло Рівіс попросив сприяння у Генерального консула Республіки Польща у Львові Вєслава Мазура щодо відкриття згаданого пункту пропуску. Бо, на його переконання, це дасть змогу не тільки створити умови для розвитку взаємовигідного партнерства у всіх аспектах, а й відкрити для світу трьохсторонній українсько-польсько – словацький міжнародний біосферний резерват «Східні Карпати», який включено до Світової мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. Позаяк саме тут судилося прописатися Ужанському національному парку України, Бещадському природному парку Польщі та «Східним Бескидам» Словаччини.

– Давайте зреалізуємо спільний проект європейський цінностей і можливостей на прикладі Закарпаття, щоб показати на ділі іншим регіонам України їх переваги, а Європі – що українці готові до змін на різних рівнях і в різних сферах життя, – запропонував польському дипломату Михайло Рівіс.

Представник представництва МЗС України у м.Львові Галина Гороховська, звертаючись до поважного гостя, зазначила, що Польща – близька нам географічно, духовно, культурно. «Нам разом цікаво і затишно і працювати, і відпочивати. Відкриття цього пункту пропуску тільки посилило б наші дружні зв’язки. Зміцнили б вузи приятельства і польські інвестиції у наш край, яких ми так потребуємо, зокрема у швейне виробництво, яке на Закарпатті має неабиякий потенціал, – зазначила пані Гороховська.

На завершення зустрічі, її учасники обмінялися теплими побажаннями міцного здоров’я, успіхів у праці, інформує прес-служба Закарпатської облради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах