4780
13:04 26.092017

Спікер угорського Парламенту відвідав Закарпаття

Політика 2733

У рамках офіційного візиту спікера Державних зборів Угорщини Ласла Кевера на Закарпаття у понеділок, 25 вересня, Берегівська райлікарня одержала гуманітарну медичну допомогу, Виноградівська райлікарня – реконструйоване дитяче відділення, а с.Варієво – новенький сучасний дитсадок для ромського населення.

DSC_2099_1

З угорського боку високопосадовця супроводжували Надзвичайний та Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень, голова Міжнародного благодійного фонду порятунку дітей Едві Петер, мер м.Мішкольц Акош Кріза, Генконсул Угорщини в м.Ужгород Йожеф Бугайла, ведучий консул Угорщини в м.Берегово Мейкуті Ференц, повідомила «Карпатському об’єктиву» прес-служба Закарпатської облради.

З українського боку поважну делегацію супроводжували виконуючий повноваження голови облради Йосип Борто, заступник голови ОДА Віктор Микулін, керівники департаментів та управлінь ОДА, митної служби, очільники Берегівської та Виноградівської РДА, мер Берегова та інші.

Першим об’єктом візиту угорського спікера, який відвідав наш край з благодійною місією, стала Берегівська райлікарня, яка отримала медичне обладнання. Зокрема, інфузійні помпи, монітори та іншу апаратуру для дитячого реанімаційного відділення медичного закладу. Відповідні документи особисто вручив очільнику райлікарні голова Державних зборів Угорщини Ласло Кевер, який, до речі, є засновником Міжнародного благодійного фонду порятунку дітей.

Наступним об’єктом для візиту високопосадовця стало педіатричне відділення Виноградівської райлікарні. Завдяки співфінансуванню Асоціації міст обласного значення Угорщини, Міжнародної служби порятунку дітей, Кабінету прем’єр-міністра Угорщини, Міністерства зовнішніх економічних зв’язків та закордонних справ у 2016-2017 роках тут повністю реконструйовано 2-й поверх на загальну суму понад 3,5 мільйони гривень. Нині дитяче відділення розраховане на тридцять ліжок, відремонтовано санвузли, палати, харчоблок, приміщення для персоналу, закуплено сучасні меблі, бойлери на теплу воду, постільну білизну. Тепер щороку відділення може приймати на лікування понад тисячу маленьких пацієнтів з усього району, адже завдяки угорським партнерам тут створені комфортні умови, які відповідають європейським стандартам, як для дітей та їх батьків, так і медперсоналу.

Основним месиджем благодійної місії угорських партнерів звучало: «Здоров’я дітей – це насамперед те, що об’єднує людей всіх національностей. Наша допомога – покращення умов для лікування – для всіх закарпатців, незалежно якою мовою вони спілкуються», – наголосив Ласло Кевер.

На завершення Ласло Кевер відвідав і дитячий виховний заклад церковної громади с. Варієво, що на Берегівщині. Тут за благодійні кошти реформатської церкви придбано 2-х поверховий будинок, приміщення якого облаштовано сучасними меблями та санвузлами. Також за кошти благодійників повністю утримується дитячий садок (компослуги, зарплати вихователям, придбання необхідних дитячих речей, техніки тощо) для ромської національності.

Відтак перші особи краю подякували спікеру Державних зборів Угорщини Ласлу Кеверу за ту допомогу, яку Закарпаття отримує від сусідньої країни на розвиток різних сфер вже не одне десятиліття і висловили сподівання на подальшу плідну роботу.

– Угорщина, як сусідня держава, враховуючи складну економічну ситуацію в Україні, етнічний склад населення Закарпаття, де угорці складають близько 12% населення краю, щороку надає вагому допомогу в різних галузях, серед яких – охорона здоров’я, – підкреслив в.п.голови облради Йосип Борто, додавши: – Від імені Закарпатської обласної ради висловлюю щиру подяку угорському народу, парламенту та уряду Угорщини, Міжнародному благодійному фонду порятунку дітей за надану вагому допомогу в галузі охорони здоров’я. Окремо хочу подякувати за активну роботу Уповноваженого уряду Угорщини з питань співпраці і координаційних дій щодо Саболч-Сатмар-Берегської області та Закарпаттям Іштвану Грежи та його офісу, а також генконсулу та консулам дипломатичних відомств Угорщини в Ужгороді та Берегові.

За рахунок спільного фінансування Угорського уряду та Міжнародного благодійного фонду порятунку дітей торік медобладнання на мільйони форінтів отримали обласна дитяча лікарня, Берегівська, Виноградівська та Воловецька райлікарні. Також дорогвартістні ультразвукові діагностичні апарати одержали Іршавська, Рахівська та Свалявські райлікарні. Крім того, завдяки спільній програмі Асоціації міст обласного підпорядкування Угорщини та МБФ порятунку дітей 10 пологових відділень райлікарень Закарпаття отримали апарати для скринінгу слуху новонароджених. Відтак наша область стала єдиним в Україні регіоном, де в пологових відділеннях проводять скринінг слуху новонародженим.

Цьогоріч Закарпаття отримало від уряду Угорщини гуманітарний вантаж з хірургічними інструментами та іншими засобами медпризначення, вартістю 405 тисяч євро. За два останні роки з ініціативи резидентів та лікарів Семелвейської університетської клініки та за підтримки уряду Угорщини було проведено скринінгове обстеження стану здоров’я жителів 15 населених пунктів Закарпаття.

Так, наші угорські сусіди повністю забезпечили наш край необхідними дитячими вакцинами, які були відсутні, або в недостатній кількості мали лікарні. Також цьогоріч обласна лікарня ім.Андрія Новака отримала з Угорщини розчини для перитонеального діалізу для хворих з хронічною недостатністю на суму 750 тисяч гривень.

Понад 12 років лікарі з дитячого хірургічного відділення Пийчського університету та обласної лікарні м.Мішкольц щонайменше двічі на рік безкоштовно проводять в обласній дитячій лікарні м.Мукачева операції важкохворих дітей сучасним хірургічним обладнанням. Сотні закарпатських медпрацівників безкоштовно беруть участь у різних конференціях, семінарах, підвищують свою кваліфікацію, а також отримують соціальну допомогу від Угорщини.

На завершення угорські поважні гості подякували за теплий прийом та запевнили у подальшій співпраці та допомозі для закарпатців.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах