4952
09:26 20.102017

Україна зобов'язалася не змінювати модель навчання в угорських школах до отримання висновків Венеціанської комісії

Політика 5369

Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час спільного брифінгу з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним і міністром людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогою сьогодні в Києві.

1508430621_bezymyannyy

«Зараз ми провели дуже конструктивний діалог і готові досягти спільних домовленостей, які будуть складатися не менше ніж з п’яти пунктів. Пункт перший, який ми пропонуємо, – Україна дотримується всіх своїх міжнародних зобов’язань і в тому числі двосторонні угоди з Угорщиною з приводу того, що представники меншин в наших країнах можуть навчатися рідною мовою на всіх щаблях.

Пункт другий – ми визнаємо важливість державної мови і необхідність розширення його застосування в навчальному процесі, а це значить, що ми повинні збільшити кількість годин на вивчення державною мовою, я коли діти мають достатній мовний рівень – поступово вводити вивчення окремих предметів на державну мову поряд з вивченням частини предметів на угорській мові », – зазначила Гриневич.

По-третє, за її словами, ця модель, по якій будуть навчатися діти в угорських школах, буде вироблена під час консультацій з угорської громадою. Цю модель повинні представити на рівні інших нормативно-правових актів, зокрема, в законі «Про загальну середню освіту», який ще повинен бути прийнятий в навчальних планах для шкіл з угорською мовою навчання, де буде визначено обсяг предметів, і які це будуть предмети, а також в нових підручниках, підготовці вчителів.

«При цьому ми зобов’язуємося до узгодження цієї моделі, а також до отримання висновків Венеціанської комісії не робити жодних кроків по зміні моделі навчання, яка зараз існує в угорських школах», – зазначила міністр.

Гриневич уточнила, що перехідний період, який визначений і законом, буде використаний для вироблення цієї моделі. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, в свою чергу, заявив, що спільна позиція з Угорщиною щодо закону України «Про освіту» повинна бути узгоджена до кінця перехідного періоду його імплементації.

«Ми будемо саме спільно працювати на основі нашої домовленості над механізмом імплантації цього закону. І ми, звичайно, до кінця перехідного періоду повинні досягти загальної домовленості – це наша спільна відповідальність », – сказав він.

У свою чергу Балог зазначив, що Угорщина прагне продовжувати діалог з Україною в конструктивному дусі і в консенсусі з угорським спільнотою. Він також зазначив, що Угорщина розуміє позицію України про те, що все повинні добре розмовляти державною мовою і розуміти його.

Нагадаємо, що закарпатці виступили проти нового Закону про освіту, який фактично асимілював місцевих угорців.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
У Мукачеві відкрили новий театральний простір
14:10
Всі новини