5132
13:23 16.112017

Угорські дипломати засудили провокації радикалів У Берегові

Політика 1920

Провокативні акції радикалів у закарпатських містах, що відбулися на минулих вихідних (11 – 12 листопада) закономірно викликали бурхливу реакцію угорських дипломатів.

251f18e-58e4f19166ee9-image0001

Зокрема генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бугайла у коментарі «Карпатському об’єктиву» наголосив: «Попри те, що в Ужгороді демонстрації були досить мирними, це не можна сказати про Берегово, адже вздовж свого шляху учасники акції знімали угорські прапори. Саме там можна було явно побачити, що правоохоронні органи втрутилися трохи запізно. Якраз сьогодні на сторінці губернатора з’явилась інформація про те, що він засуджує такі дії, адже поліція мала виступити вчасно та впевнено. Я вважаю, що учасники акції навіть не знають власну історію. Вони скандували гасла, які не відповідають дійсності, і цим самим намагалися залякувати людей, котрі тут народилися й понад тисячу років живуть на своїй рідній землі в мирі один з одним. Сподіваюся, що губернатор відстоюватиме свою позицію й надалі таких демонстрацій не буде, а Київ нарешті зрозуміє, що це негативно впливає на обидві держави. Угорщина завжди підтримує Україну, яскравим прикладом цього є й те, що саме сьогодні був підписаний договір про фінансування реконструкції даху Закарпатської обласної дитячої лікарні на суму 400 тисяч гривень. Також сподіваюся, що ми й надалі зможемо мирно жити один біля одного та знайти рішення, прийнятне для обох країн».

У свою чергу глава МЗС Угорщини Пейтер Сіярто заявив, що Угорщина очікує від України проведення розслідування щодо націоналістичних груп, члени яких зірвали угорський прапор з мерії Берегова. Міністр зазначив, що до МЗС Угорщини викличуть з цього приводу посла України в Будапешті. «Виконавці мають бути затримані та покарані якомога швидше», – сказав Пейтер Сіярто, повідомляє Hirado.hu.

Нагадаємо у неділю увечері мешканців Берегова сполохали дим, фаєри, гучні гасла та агресивна поведінка радикалів. Колона із кілька десятків представників ВО «Свобода», які приїхали із інших регіонів України, пройшлися вулицями тихого і спокійного містечка з прапорами та фаєрами вигукуючи провокативні гасла. Окрім того, учасники акції зірвали із будівлі міської ради і спаплюжили національний прапор Угорщини, який висів тут згідно рішення депутатів від 2006 року.

Берегівський відділ поліції Головного управління національної поліції в Закарпатській області відкрив кримінальне провадження за фактом хуліганських дій учасників ходи в Берегові 12 листопада. Однак на сьогоднішній день нікого із учасників провокацій у Берегові не затримано.

На події у Берегові раніше відреагував голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах