5308
18:50 12.122017

Венеціанська комісія опублікувала рекомендації Україні щодо Закону "Про освіту"

Політика 1763

Комісія Ради Європи «За демократію через право» (Венеціанська комісія) офіційно опублікувала рекомендації Україні щодо Закону «Про освіту» в частині навчання мовами національних меншин.

venice_commissionlogo_logo_130317

Висновок Венеціанської комісії № 902/2017 оприлюднений на сайті ВК. Експерти комісії проаналізували 7-му статтю щодо мов нацменшин і 3-тю статтю параграфу 18 прикінцевих та перехідних положень закону. У висновках ВК підкреслює, що «це законна та похвальна мета, аби держави сприяли зміцненню державної мови» і щоб здійснювалися кроки з метою вивчення державної мови всіма громадянами; це слугуватиме «засобом для усунення існуючої нерівності та сприяння більш ефективній інтеграції осіб, які належать до національних меншин, до суспільства».

Водночас зазначається, що багато проблем можна негайно вирішити за допомогою ухвалення інших законодавчих актів при втіленні 7-ї статті, зокрема шляхом прийняття закону про загальну середню освіту. У цьому зв’язку комісія рекомендує, ухвалюючи законодавчі акти з метою впровадження мовних положень закону про освіту, повністю використовувати можливості, передбачені в 4-му параграфі 7-ї статті освітнього закону, щодо забезпечення достатнього рівня викладання офіційними мовами Європейського Союзу для зацікавлених національних меншин. Також комісія радить продовжувати забезпечувати достатнє співвідношення освіти мовами меншин у початковій та середній школі на додаток до викладання державною мовою.

Окрім того, Венеціанська комісія рекомендує покращити якість викладання предметів державною мовою. У висновках ідеться про необхідність внесення змін у відповідні перехідні положення освітнього закону з метою забезпечення довших часових рамок для поступового впровадження реформи. Рекомендується звільнити приватні школи від нових мовних вимог відповідно до статті 13 Рамкової конвенції про захист національних меншин. Разом з тим у своїх висновках ВК радить у рамках реалізації закону про освіту розпочати новий діалог з представниками національних меншин та всіма зацікавленими сторонами щодо мови в освіті. Також необхідно забезпечити такі умови, аби впровадження закону не ставило під загрозу збереження культурної спадщини меншин та безперервність освіти мовами меншин у традиційних школах.

Однак Венеціанська комісія закликала Україну внести зміни в Закон «Про освіту» стосовно російської мови. У документі сказано, що 4-й параграф 7-ї статті не забезпечує рішення для мов, які не є офіційними для Євросоюзу, зокрема російської, котра є поширеною мовою спілкування. Зазначається, що «менш сприятливе ставлення до російської мови складно виправдати і з цієї причини порушується проблема дискримінації. Керуючись вищевикладеним, належним рішенням буде неодмінне внесення змін у статтю 7 та заміна її більш збалансованими й дещо чіткіше сформульованими положеннями».

У Міністерстві освіти і науки України назвали висновок Венеціанської комісії стосовно мовної статті Закону «Про освіту» збалансованим та конструктивним. Як ідеться в заяві МОН на офіційному сайті, рішення ВК може сприяти деталізації статті 7 у Законі «Про загальну середню освіту», міністерство також «погоджується з рекомендацією про подовження перехідного терміну для імплементації». «МОН вітає послідовну позицію Комісії в питанні місця й ролі державної мови в освітньому процесі», – зазначається в заяві.

Міносвіти підкреслює, що найголовніша теза висновку полягає в тому, що стаття 7 є рамковою та підлягає подальшій деталізації, зокрема в Законі «Про загальну середню освіту». Відомство висловило Комісії вдячність за прийняття аргументації української сторони. «ВК підкреслила, що питання змісту й обсягу прав належать виключно до компетенції Конституційного Суду України», – зазначили в прес-службі. Повідомляється, що одна з важливих рекомендацій Комісії – продовжити перехідний період для імплементації статті. «Так, наразі Закон «Про освіту» вказує, що повноцінно набути сили мовна стаття має у 2020 році. МОН України погоджується, що, з педагогічної точки зору, продовження перехідного періоду є обґрунтованим, і повністю підтримає цю рекомендацію.

Водночас Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що жодних змін до 7-ї статті освітнього закону вноситися не буде. Він повідомив про свою розмову з представниками Венеційської комісії. «Було узгоджено, що 7-ма стаття Закону «Про освіту» не змінюватиметься. Вона залишиться в ухваленій редакції», – наголосив він.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини