5383
18:22 20.122017

Заява угорських організацій України щодо проекту "Концепції державної етно-національної політики України"

Політика 3579

Угорські організації Закарпаття висловлюють свою стурбованість стосовно проекту, що готується.

1508162541_118061

В комісії, яка була створена з метою розробки проекту, відсутні представники національних меншин, що дає підставу стверджувати, тут знову передбачається прийняття рішень, котрі істотно впливають на життя меншин, по суті, без залучення їх до підготовки документу.

Документ позиціонується поза рамками Конституції, міжнародно-правових та інших юридичних норм країни, й аргументується це моральним правом, яке дає багаторічне радянське пригнічення української нації, однак відсутнє бажання брати це до уваги при обговоренні становища національних меншин.

Проект ділить громадян України на чотири категорії, серед яких угорці, румуни, поляки, словаки тощо, якби громадяни „третього сорту”, знаходяться на останніх щаблях цієї ієрархії. Державотворчим народом вважається тільки український етнос.

Читайте також: У Берегові експерти Мінкультури обговорили концепцію державної етнонаціональної політики з представниками нацменшин. ФОТО

Вираз «інтеграція», що зустрічається у тексті, насправді означає асиміляцію до українського етносу. Відповідно до цього, до основних принципів «забули» включити «заборону кроків щодо штучного прискорення асиміляції», що стосовно меншин зустрічається як критерій в багатьох міжнародних юридичних документах.

У документі повністю відсутні ті гарантовані на законодавчому рівні чинники, які мають істотне значення з огляду на збереження існування меншин: можливість отримання освіти рідною мовою, забезпечення національної культурної автономії, традиційна територія осілості, збереження релігійно-конфесійного існування тощо.

У документі також не йдеться про чинники, що сприяють справжній інтеграції національних меншин, а саме: забезпечення реальних шансів обрання громадян, які належать до нацменшин, до органів влади або забезпечення їх участі у виконавчій гілці влади.

Угорські організації Закарпаття вважають проект концепції дискримінаційним по відношенню до меншин, а також таким, що не відповідає Конституції України, чинному законодавству та міжнародним зобов’язанням держави.

 

Від імені організацій:

Голова ГО „Товариства угорської культури Закарпаття.”
Брензович В. І.

Голова Демократичного союзу угорців України
Зубанич Л. Л.

Голова Закарпатського угорськомовного
педагогічного Товариства

Орос І. І.

Єпископ Закарпатської реформатської церкви

Зан-Фабіан О. О.

Єпископ Мукачівської Дієцезії римсько-католицької церкви

Майнек А.

Митр. прот. Берегівського (угорського)

деканату Мукачівської греко-католицької єпархії

Демко Ф.

 

   м. Ужгород, 18.12.2017 р.

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах