5474
13:31 23.012018

Самоврядці Закарпаття зібрались у фаховій майтерні. ФОТО

Політика 2333

У вівторок, 23 січня, в рамках проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», який впроваджується Асоціацією міст України, в облраді відбулася одноденна фахова майстерня для самоврядців Закарпаття. Тема – «Децентралізація, як основа для формування ефективної системи організації влади».

_DSC0013

Сам проект ПУЛЬС виконується в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та направлений на посилення спроможності громад, надання можливостей для їхнього формування та подальшого стабільного розвитку, зокрема на інформування та залучення громадськості до процесу реформ децентралізації.

Участь у заході взяли голови районних рад, міські та сільські голови, повідомила “Карпатському об’єктиву” прес-служба Закарпатської облради.

Привітав учасників заходу заступник голови облради Петро Грицик, подякував організаторам за приїзд у наш край та побажав учасникам успішної праці й цікавої дискусії.

Модератор Олександр Даниленко детально розповів про суть реформи, яка полягає у розмежуванні повноважень між державою та місцевим самоврядуванням, передачі частки публічної влади до органів місцевого самоврядування, а також про хід реформи, успіхи і перешкоди на її шляху, про регіональні особливості України. Наголошувалось, що адміністративно територіальний-устрій – невід’ємний конституційний атрибут соборної держави.

Так, на початок реформування в Україні було 11520 громад. З 1991 року кількість населених пунктів зменшилася на 348 одиниць, проте кількість сільських рад збільшилась на 1067 одиниць. Найменша громада – Посіцька на Івано-Франківщині, що налічує 89 осіб, з них -12 депутатів і сільський голова, 2 працівники сільради. 92 % громад України налічують менше 3 тис жителів.

На сьогодні створено понад 700 об’єднаних територіальних громад в Україні, понад 30 – очікують рішення ЦВК про призначення перших виборів.

Для удосконалення механізму формування та діяльності спроможних громад урядом ухвалено низку актів, ще чимало- в опрацюванні.

– На сьогодні реформа з децентралізації потребує перегляду близько ста законів, – мовив модератор.

Окремий акцент зробив на Законі України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», де для підтримки сталого розвитку регіонів закладено 9 млрд.грн.; інфраструктурна субвенція – 1,9 млрд.грн, ДФРР- 6 млрд.грн. та ін. Іншими словами, у 32 рази зросла державна підтримка на розвиток територіальних громад та розбудову їх інфраструктури.

Найбільш об’єднаних громад у Волинській, Дніпропетровській, Чернігівській, Запорізькій, Полтавській, Черкаській областях.

Йшлося і про проблеми реформи, серед яких – накладання повноважень райради і ОТГ, дублювання повноважень РДА і ОТГ, зокрема, надання адміністративних, освітніх, медичних послуг і навіть ЖКГ, зниження якості надання послуг в периферійних селах та недостатність коштів на утримання райрад в районах, де більшість громад об’єдналося. Для вирішення проблем Верховна Рада повинна ухвалити оптимальне рішення.

Підбиваючи підсумки презентації, Олександр Даниленко наголосив, що нема ідеальних моделей устрою чи місцевого самоврядування та й реформи ніколи не проводяться в ідеальних умовах, однак їх результат залежить від кожного з нас.

Учасники майстерні також обговорили нові нормативно-правові акти, що регулюють діяльність місцевих представництв, сферу їх застосування, а також бюджетні процеси 2018 року. Вони мали змогу взяти участь у дискусіях, поділитись своїми поглядами та прогнозами, задати низку запитань, на які модератор дав вичерпні відповіді.

_DSC0051

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини