5605
16:39 12.022018

В Ужгороді європейські політики обговорили освітній закон та актуальні питання Закарпаття

Політика 2531

6–7 лютого на Закарпатті проводив робочі зустрічі заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар. Першого дня він мав розмову з Верховним комісаром ОБСЄ з питань національних меншин Ламберто Заньєром. Під час спільної зустрічі з керівництвом Закарпатської області делегація ОБСЄ цікавилася проблемними питаннями краю та шляхами їхнього вирішення.

IMG_8264

Ламберто Заньєр наголосив, що ОБСЄ бере активну участь в обговореннях Закону України «Про освіту» та намагається залагодити непорозуміння між Україною й Угорщиною.

Так, Йосип Борто, перший заступник голови Закарпатської обласної ради, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», у своєму коментарі «Карпатському об’єктиву» розповів, що перемовини стосувалися переважно політичних та освітніх питань, але не оминули стороною й процеси децентралізації.

«Наша позиція щодо освітнього закону не змінилася – ми як представники національної меншини краю прагнемо дотримання та збереження наших прав на освіту рідною мовою. Однак згаданий закон обмежує нас у цьому плані, а його зміна стала б найкращим вирішенням проблеми. ОБСЄ теж бачить, що уряд України прийняв не зовсім правильне рішення, схваливши цей документ. Тому вони підтримують нас і працюють над тим, щоб між Угорщиною та Україною був прийнятий компроміс, саме тут, у багатонаціональному Закарпатті», – зауважив політик.

Обмеження прав національних меншин недопустиме в сучасному світі, тому всіма політичними та дипломатичними методами угорська нацменшина Закарпаття намагається звернути увагу на проблему.

IMG_8269

На думку Йосипа Борто, до розробки подальших законопроектів та підзаконних актів, які стосуються питання освіти, обов’язково потрібно залучати представників національних меншин. Таким чином проблемні пункти можна буде обговорити ще в процесі написання законопроекту, а не після його прийняття. Так можна буде створити документ, прийнятий як для українців, так і для нацменшин, який відповідатиме європейським нормам та міжнародним зобов’язанням України, адже якщо Україна прагне стати членом ЄС, то відповідно має їх дотримуватися.

«Ми б хотіли, щоб нова концепція державної етнонаціональної політики України, яку нещодавно обговорили в Берегові, була прийнята в новій редакції. Ця концепція стане основою для всіх наступних законопроектів, що стосуватимуться національних меншин, у тому числі й Закону «Про освіту», – додав пан Йосип.

Крім того, сторони обговорили неприємну ситуацію – підпал будівлі центрального офісу громадської організації «Товариство угорської культури Закарпаття». Ми розуміємо, що це провокаційна акція, але з якою ціллю її здійснено? На думку пана Йосипа, мета одна – дестабілізувати ситуацію та погіршити відносини між представниками різних національностей, які проживають на території Закарпаття. Позитивним моментом у цьому плані політик бачить вчасну реакцію правоохоронних органів.

Керівники області та представники ОБСЄ порушили також питання децентралізації. Хоч губернатор Закарпаття Геннадій Москаль і не бачить перспектив у реформі децентралізації, угорці краю підтримують цю ідею. Тут важливим моментом є передача центральної влади регіональним та місцевим органам влади, адже проблеми потрібно вирішувати там, де вони з’являються. Разом з тим не варто забувати про фінансовий бік питання, адже без потрібних коштів на місцях не можна буде нічого зробити.

Йосип Борто розповів представникам ОБСЄ, що Закарпаття значно відстає в плані створення об’єднань територіальних громад, адже дотепер вони утворені тільки на 5% території. «Такі громади мають бути фінансово незалежні, з відповідною інфраструктурою та ресурсами. Створювати їх треба добровільно і не лише за територіальним принципом, а й ураховуючи етнічне питання», – зауважив він.

Відтак пан Борто звернув увагу присутніх, що наразі на Закарпатті є один район – Берегівський, де 75% населення – угорці, тому варто його залишити в теперішніх межах і з центром у Берегові.

У рамках свого візиту до Закарпаття представники ОБСЄ відвідали Ужгородську спеціалізовану школу № 4 з поглибленим вивченням словацької мови, де їм представили новітню програму двомовного навчання та показали ефективність її імплементації в краї.

IMG_8283

Наступного дня відбулася довгоочікувана зустріч української та угорської делегацій, присвячена освітньому питанню. У перемовинах, крім Василя Боднара, узяли участь Левенте Мадяр, держсекретар Міністерства закордонних справ та зовнішніх економічних зв’язків Угорщини, Жолт Чутора, заступник держсекретаря, Ерно Кешкень, посол Угорщини в Україні, Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді, Любов Непоп, посол України в Угорщині, та Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України.

Перемовини тривали понад дві години, відтак результати вийшли повідомити заступники керманичів МЗС України та Угорщини.

Василь Боднар наголосив, що діалог виявився плідним, адже сторонам удалося знайти спільні точки дотику. Насамперед це стосується тематики імплементації освітнього закону. На 14 лютого були передбачені консультації угорської громади з Міністерством освіти і науки України, де мали бути викладені основні позиції обох сторін. Надалі діалог розвиватиметься з урахування позицій угорської нацменшини для подальшої імплементації напрацьованих пунктів до нового закону про середню освіту.

«Зараз ми думаємо над тим, як будемо працювати у двосторонньому форматі та сприяти діалогу громади з Міністерством освіти і науки. Крім того, ми обговорили досить широкий спектр двосторонніх взаємин, я особисто подякував панові держсекретарю за сприяння Угорщини в протидії російській агресії, підтримку територіальної цілісності України та допомогу, яку вона надає Закарпаттю», – зазначив Василь Боднар.

Разом з тим під час зустрічі сторони обговорили багато питань, які стосувалися транскордонної співпраці, розвитку існуючих пунктів пропуску, створення нових і запровадження спільного контролю на кордоні.

2

«Ми домовилися про розвиток дорожньої інфраструктури, є цікаві пропозиції щодо сфери залізничного сполучення. Я радий, що в нас спільний погляд: дружнім відносинам немає альтернативи, і сьогоднішні дискусії, сподіваюся, переходитимуть тільки в конструктивне русло. Я вірю, що ми знайдемо спільне безконфліктне вирішення існуючих проблем», – додав заступник міністра закордонних справ України.

Левенте Мадяр погодився з твердженнями свого українського колеги та наголосив, що їм удалося зробити важливий крок уперед задля повернення українсько-угорських відносин у дружнє русло. Угорщина протягом останніх складних для України років завжди її підтримувала та надавала значну фінансову допомогу.

«Ми сусіди й зацікавлені в тому, щоб Україна була сильною державою. Протягом останніх місяців важким випробуванням для наших дружніх відносин було прийняття Закону «Про освіту». Я думаю, що сьогоднішній день – це значний крок уперед, адже уряд України вже через тиждень проводитиме консультації з представниками національних меншин щодо реалізації закону. Ми також отримали обіцянку, що в освітній системі не відбуватиметься жодних змін без узгодження з представниками національних меншин. Я вважаю цей підхід дуже перспективним та маю великі надії на переговори. Таким чином Україна та Угорщина надалі розвиватимуть дружні відносини, які існують вже протягом багатьох років», – зазначив Левенте Мадяр.

У своєму коментарі «Карпатському об’єктиву» Василь Брензович зауважив, що такі перемовини слід було провести ще до прийняття Закону «Про освіту», адже, можливо, вдалося б уникнути непорозумінь.

«Наразі відносини України та Угорщини досить напружені, але ми сподіваємося, що ситуація зміниться, і перший крок у цьому напрямку був зроблений уже сьогодні. Передумовою нинішніх переговорів стала двостороння зустріч Петера Сіярто та Павла Клімкіна, міністрів закордонних справ Угорщини та України, у Парижі. Тоді офіційний Будапешт висловив позицію, що готовий зняти блокування євроінтеграційних прагнень України у випадку, якщо впровадження Закону «Про освіту» стосовно угорської нацменшини буде призупинено. Крім того, ми просили звернути увагу на інтереси угорців Закарпаття, тому початок переговорів – це хороший знак для нас», – констатував Василь Брензович.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини