5729
14:08 23.022018

Делегація закарпатських депутатів відвідала Румунію

Політика 3023

image-0-02-04-d797a65db9b76ce6380f7315c214f3a9d80a13bf14faa518f5864251047253f1-VДнями делегація із Закарпаття на чолі з головою облради Михайлом Рівісом з робочим візитом відвідала м. Бая-Маре повіту Марамуреш, що у Румунії. Мета поїздки – розширення міжрегіональної співпраці та напрацювань щодо спільної участі у «Програмі транскордонного співробітництва Румунія – Україна 2014 – 2020 рр.». Йшлося про встановлення партнерських відносин на рівні двох регіонів та підписання нового документу про співпрацю між Закарпатською облрадою та Марамурешською повітовою радою.

З української сторони делегацію представляли: керівник представництва Асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна» в Закарпатській області, депутат облради Василь Худинець, керівник «Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради» Михайло Данканич та інші. З румунського боку були присутні: голова Марамурешської повітової ради Габріель Зетя, префект Марамуреша Василь Молдован та інші посадові особи.

У ході перемовин зазначалося, що Закарпатська область зацікавлена у співпраці з Румунією. Підтвердженням цьому є Угода про міжрегіональне співробітництво між Закарпаттям та повітом Марамуреш, підписана ще у 2001 році. Але нині постало важливе питання – відновити міжнародну співпрацю з румунами та обговорити спільні проекти для поглиблення прикордонного співробітництва, повідомила “Карпатському об’єктиву” прес-служба Закарпатської облради.

– Наш край прагне активізувати та поглиблювати транскордонне співробітництво з сусідніми регіонами Румунії, зокрема з повітом Марамуреш, – наголосив очільник облради Михайло Рівіс. – Тож, ми зацікавлені зміцнювати наші партнерських відносини через реалізацію спільних проектів для розвитку прикордонних територій, громад, і насамперед, розбудови прикордонної інфраструктури.

Зі свого боку, голова Марамурешської повітової ради Габріель Зетя висловив підтримку з боку Румунії в євроінтеграційних процесах України, зазначивши, що Закарпаття є привабливим інвестиційним регіоном для румунських підприємців. А префект Марамуреша Василь Молдован пообіцяв всебічну підтримку в реалізації намічених планів з поглиблення українсько-румунської транскордонної співпраці.

Як зазначила присутня також на двосторонній зустрічі начальник управління зовнішньоекономічних зв’язків та транскордонного співробітництва Закарпатської ОДА Рената Мойш-Шіман, підписання відповідного меморандуму про співпрацю, який заплановано орієнтовно на весні п.р., стосуватиметься наступних напрямків: туризму, культури, освіти, навколишнього середовища, сільського господарства та економічних відносин. Наступним кроком стане підписання угоди про співпрацю в рамках єврорегіону та підготовка транскордонних проектів. А також – обговорення подальшої участі обох сторін у «Програмі транскордонного співробітництва «Румунія-Україна на 2014-2020 рр». Насамкінець сторони обговорили можливість відкриття контрольно-пропускних пунктів на українсько-румунському кордоні та спільні проекти в цьому напрямку.

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах