5863
13:08 14.032018

Після підриву офісу проти угорців Закарпаття знову розгорнули інформаційні кампанії

Політика 1843

Останніми днями в Україні знову спалахнули інформаційні кампанії, спрямовані як проти закарпатських угорців, так і угорського уряду.

^57624F65870088156390087EAB1C7F9420FF631D2F02412245^pimgpsh_fullsize_distr

Якщо вірити деяким закарпатським виданням, вони за крок від висновку, ніби самі угорці підірвали офіс ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» в Ужгороді. Водночас на цілу Україну вже загальнонаціональні популярні ЗМІ роздули тему про нібито «відкриття в області спеціальної моніторингової місії ОБСЄ».

Газета «Українська правда» 11 березня опублікувала новину під гучним заголовком «МЗС Угорщини заявило про відкриття місії ОБСЄ на Закарпатті». З посиланням на заяву прес-служби урядової партії «Фідес» від 10 березня в статті йшлося: «Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто стверджує, що ОБСЄ повідомила його про відкриття спостережної місії на Закарпатті… За словами Сіярто, у п’ятницю він отримав листа від генерального секретаря ОБСЄ із повідомленням, що організація встановила постійну присутність в Ужгороді. Називається навіть кількість осіб, які входять до місії, – 12». «Варто зауважити, що заява Сіярто викликає сумнів, оскільки для спрямування місії потрібен консенсус в ОБСЄ, а Україна виступає проти цього. Теоретично можливе відкриття присутності СММ в Ужгороді, адже мандат цієї місії поширюється не лише на Донбас, а й на всю територію України, але викликає подив, що про це повідомляє Угорщина, а не керівництво СММ. На сайті уряду Угорщини наразі відсутнє повідомлення про розгортання спостережної місії ОБСЄ», – продовжує газета.

Насправді Петер Сіярто заявив, що вів перемовини з представниками ОБСЄ щодо важливості їхньої місії не лише в Східній Україні, а й Західній та просив місію стати на захист угорської громади краю, щоб її більше не залякували. На сайті партії «Фідес» зазначено: «На ці слова Петера Сіярто генеральний секретар ОБСЄ відреагував дуже позитивно, коректно та відкрито. Так, 9 березня генеральний секретар ОБСЄ у своєму листі повідомив про свою безперервну присутність в Ужгороді. Місцеві жителі ж заявили, що звернули увагу на 12 представників місії, присутніх на території краю».

Ні про яке спеціальне відкриття місії на Закарпатті, котрим нас так лякають, не йдеться. Представник ОБСЄ просто повідомляє про те, що присутній в Ужгороді. Очевидно, хтось хоче зрозуміти ситуацію по-своєму.

Саме ж видання «УП», звернувшись до місії ОБСЄ та до Закарпатської ОДА, спростовує себе. Спочатку опублікована інформація, що в Закарпатській ОДА нічого не чули про відкриття офісу ОБСЄ в області. А в наступній статті під назвою «В ОБСЄ заявили, що моніторять ситуацію в Ужгороді з Івано-Франківська» видання повідомляє: «Місія ОБСЄ посилила моніторинг в Ужгороді у відповідь на нещодавні події в місті та продовжить здійснювати моніторинг ситуації шляхом безперервного патрулювання з Івано-Франківська. Про це йдеться у відповіді місії ОБСЄ на запит «Української правди». «У відповідь на нещодавні події в Ужгороді та на його околицях СММ ОБСЄ, згідно зі своїм мандатом, посилила моніторинг у цьому районі та відповідно оприлюднила результати роботи у своїх звітах», – зазначили в організації», – пише видання. І тут же знову нагадує: «10 березня глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що ОБСЄ повідомила його про відкриття спостережної місії на Закарпатті».

Тут варто зазначити, що новину про відкриття спостережної місії ОБСЄ на Закарпатті в такому ж дусі передрукували інші не менш популярні всеукраїнські сайти та інформаційні агенції. Не пасли задніх і деякі закарпатські ЗМІ, які поспішили поширити на своїх сторінках ці гучні заголовки. На цьому тлі жовта преса та ЗМІ, що належать ультранаціоналістичним організаціям, узагалі почали тиражувати відверті антиугорські заклики. Що врешті вилилось і в хвилю досить жорстких анти­угорських висловів у соціальних мережах.

Тут постає запитання, що це було: труднощі перекладу чи відверта антиугорська акція? До речі, трохи раніше, 8 березня, портал «УП» опублікував новину під назвою «Сіярто вже каже про місію ОБСЄ на Закарпатті як про доконаний факт». У публікації з посиланням на сайт угорського уряду йшлося: «Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив про направлення місії спостерігачів ОБСЄ на Закарпаття як про доконаний факт, зазначивши, що в Будапешті вітають такий крок». Згідно із повідомленням, Сіярто заявив про це під час зустрічі в Будапешті з головою Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ) Ласлом Брензовичем. Далі видання цитує Сіярто: «Занепокоєння з приводу серії нападів на угорську меншину зростає. Ми очікуємо, що українська влада гарантуватиме безпеку угорців на Закарпатті, і ми вітаємо розширення присутності спостерігачів ОБСЄ на Закарпатті», – сказав міністр закордонних справ Угорщини». У самій цитаті, яку подає видання, ідеться «про розширення присутності», а не про направлення якоїсь спеціальної місії спостерігачів. На порталі уряду Угорщини також подібної інформації немає. Натомість є повідомлення, що саме ТУКЗ (після підпалів офісу в Ужгороді) закликало уряд Угорщини до залучення ОБСЄ на територію регіону.

Водночас свою інформаційну кампанію проти закарпатських угорців та їхньої ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» в ті самі дні розгорнули деякі обласні видання. Так, сайт «Закарпаття онлайн» розмістив публікацію з документами про купівлю нового офісу для ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» ще минулого року і з цього робить умовивід з відвертими натяками на те, що закарпатські угорці чи не самі підірвали свій офіс! Цю інформацію також підхопили ряд інших інтернет-видань та активно розповсюджували й коментували в соціальних мережах, створюючи при цьому суперечки та сіючи ворожнечу між користувачами на національному ґрунті.

Варто зазначити, що це вже далеко не перша подібна кампанія проти закарпатських угорців у всеукраїнських та регіональних ЗМІ.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини