5870
20:07 16.032018

Свалявщина зібрала усіх керівників районів Закарпаття, яким Полтавська облрада презентувала свої ініціативи щодо розвитку територіальних громад

Політика 3457

Про стан, охорону та перспективи ефективного використання мінерально-сировинних ресурсів області, а також про роль і завдання органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області з ефективного використання туристично-рекреаційних можливостей Закарпаття – ці питання винесені на порядок денний виїзного засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Закарпатської обласної ради, яке відбулося сьогодні, 16 березня, у Свалявському районі на базі санаторію «Квітка Полонини», що в с Солочин.

 IMG_9898

Родзинкою зібрання стала презентація ініціатив  Полтавської обласної ради стосовно розвитку територіальних громад.

Традиційно провів зібрання  очільник облради Михайло Рівіс. Серед почесних гостей – поважна делегація Полтавської області з участю представників тамтешньої обласної асоціації органів місцевого самоврядування.

Участь у заході також взяли голова постійної комісії облради з питань законності, правопорядку, майна та приватизації, регламенту Віктор Русин, заступник голови постійної комісії облради з питань охорони здоров’я – Василь  Скрип, представники виконавчого апарату облради, голови районних рад, міські та селищні голови, а також голови окремих об’єднаних територіальних громад.

На початку Михайло Рівіс щиро подякував очільникам Свалявщини –Мирославі Ливч та Олександру Дідовичу за теплий дружній прийом, а полтавчанам – за участь у мітингу-реквієм з нагоди 79 річниці Карпатської України та щирою ініціативою поділитися успішним досвідом у розвитку громад.

– Такий обмін делегаціями та досвідом сприятиме зміцненню партнерських  відносин між нашими областями, на основі підписаному в 2016 році тристороннього Меморандуму між Полтавською, Івано-Франківською та Закарпатською обласними радами, а також пошуку нових форм співпраці, ефективності прийняття рішень, – зазначив Михайло Михайлович та висловив сподівання, що гості напрацюють  ділові контакти  та горизонтальні зв’язки  у різних сферах життя та на різних рівнях. Як це  має Закарпаття у  партнерстві з краями та областями Чехії, Словаччини, Угорщини.

– Сьогодні ми повинні обговорити важливі для краю питання та напрацювати слушні рекомендації, а тому кожна думка та ініціатива є цікавою для нас, – далі вів очільник Закарпатської облради та запросив  до слова заступника директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА Юрій Шпонтак. Посадовець інформував, що на території Закарпаття розвідано 284 родовища корисних копалин. Найбільш поширені – будівельні корисні копалини та мінеральні води. Серед унікальних – родовища цеоліту та перліту. Широко розповсюджені родовища кам’яної сировини для виготовлення облицювальних плит з мармурів світлих відтінків, для виробництва скла, фарфору і фаянсу.

Наголосив Юрій Шпонтак і на порядку охорони надр, основних негативних чинниках змін екологічного стану в районах розробки корисних копалин та порушення вимог  природоохоронного законодавства.

Зав’язалась жвава дискусія щодо питання ставки екологічного податку. На сьогодні в Закарпатській області  в обласний бюджет відраховується 20%, в державний – 55%,  в місцеві ( сільради та міські ради ) – 25%. А тому члени Координаційної ради рекомендували  направити звернення до вищих ешелонів влади про внесення  змін  до  Бюджетного кодексу України з тим, аби до обласного бюджету переказувати 50%  та  по 25 % – до державного і місцевих бюджетів.

Активно обговорили учасники зустрічі рентну плату за користування надрами. Як заначив депутат Полтавської облради Олександр Алексюк, завдяки твердій позиції депутатського корпусу та його керівництва на Полтавщині 5% від видобування газу залишається на місцях. А це чималі кошти для розвитку громад.  Йшлося і про якість газу, який подається  газотранспортну мережу України.

Голова Диканьської райради Станіслав Муха поділився цікавою ініціативою. Він зазначив, що є таке поняття як соціальна угода, коли сільрада  напряму підписує договір з  видобувачами   щодо ремонту доріг, соціальних закладів і т.д. І це для громади – як манна небесна.

За результатами обговорення питання рекомендовано департаменту екології та природних ресурсів ОДА подати на розгляд обласних обранців звернення до Держгеонадр України щодо позбавлення спецдозволів (ліцензій) на користування надрами надрокористувачів, які без поважних причин не розробляють родовища більше 2-х років; надання повноважень із видачі спецдозволів на корисні копалини місцевого значення облраді; спрощення процедури отримання спецдозволів (ліцензій) на використання надр. Наголошувалось на необхідності  підготувати інформацію щодо перспективних родовищ корисних копалин в області для залучення потенційних інвесторів.

По суті другого питання доповіла заступник  директора департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Любов Когуч. Вона повідомила, що  області реалізується Програма розвитку туризму і курортів у Закарпатській області на 2016 – 2020 роки. Основна її мета – створення такої системи, яка забезпечить зростання туристичних потоків, зменшення безробіття, зацікавить потенційних інвесторів до створення туристичної інфраструктури на території області, сприятиме соціально-економічному розвитку регіону як складової держави та покращення добробуту населення.

Любов Когуч також зазначили, що завдання та заходи Програми реалізуються за рахунок коштів та в межах видатків обласного бюджету, передбачених на розвиток туризму та курортів.

 Так, у 2017 році на виконання заходів Програми було спрямовано 1853,3 тис грн, що становить 97,0 відс. від доведеної суми (1910,0 тис грн). Відтак наголосила на розвитку туристичної і транспортної інфраструктури області, популяризація туристичного потенціалу краю, просвітницькій діяльності та науково-освітньому забезпеченні сталого розвитку туризму та діяльності курортів, формуванні ефективної моделі управління та координації туризму, активізації сталого розвитку туристичної сфери області. Також розповів про розвиток туризму у Свалявському районі.

Члени Координаційної ради поставили низку запитань до посадовця. Віктор Русин відмітив, що Полянська громада, де проживає  8 тисяч осіб зібрала туристичного збору на 500 тис грн. Це означає, що цю роботу на рівні області необхідно активізувати. Віктор Павлович також  охоче поділився досвідом роботи очолюваної депутатської комісії в наведенні порядку в майнових питаннях краю та відповів на ряд запитань.

Заслухавши та обговоривши інформацію з цього питання, учасники виїзного засідання Координаційної ради вирішили для підвищення ефективності інвестиційної діяльності, розбудови інфраструктури в туристичній галузі, оптимального використання потенційних можливостей туристично-рекреаційних ресурсів області, а також задля сприяння розвитку туристично-відпочинкової та лікувально-оздоровчої бази, органам виконавчої влади та місцевого самоврядування області рекомендувати посилити взаємодію місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо забезпечення розвитку туризму і рекреації в регіоні; розширити базу інвестиційних ресурсів через пільгові механізми податкової, митної, кредитної політики та створити умови для запровадження інноваційних технологій; розбудувати та модернізувати інфраструктуру регіонального розвитку, ремонт доріг та під’їздів до об’єктів туристичної і курортної відвідуваності тощо.

Жваво обговорили присутні і питання об’єднання територіальних громад. Як розповів голова Засульської об’єднаної територіальної громади Полтавської області Сергій Бондаренко, об’єднання територіальної громади- це похідна від децентралізації і передача повноважень на місця. А тому якщо така громада сформувалася, слушно  надати їй статус обласного рівня.

Його підтримав голова облради Михайло Рівіс, зазначивши, що реальна децентралізація – це передача повноважень і на управління ресурсами, землею, надрами і т.д. Це  шлях непростий, але ним треба йти.

Заступник  керівника апарату –  керуючий справами виконавчого апарату  Полтавської облради  Оксан Черкас провела  презентацію цікавих ініціатив своєї області. Серед таких – взаємодія влади й громадськості на прикладі досвіду Полтавської області, де означено, що Полтавщина має 83 договори про міжмуніципальне співробітництво в Україні та є безперечним лідером – 35 договорів, у тому числі через обласний конкурс – 16. Завдання конкурсів – активізувати соціальну активність громад. Бюджет учасника конкурсу – це кошти з обласного бюджету від 100 тисяч грн до 600 тисяч грн в залежності від категорії.

Інша ініціатива полтавчан  викликала також чималу заінтересованість. А це – введення системи електронного документообігу АСКОД. Мова по автоматизацію процесів діловодства, паперового та електронного документообігу, інших адміністративних  та ділових процесів від оперативного доступу, керування документами, контроль виконавчої дисципліни  до архівної справи.

Про свої місцеві практики розповіли і представники Закарпаття. Зокрема, Іван Погоріляк  – голова Перечинської міської об’єднаної територіальної громади, Віктор Кащук- Хустський міський голова та ін.

Підбиваючи підсумки засідання, Михайло Рівіс подякував членам Координаційної ради за активність, гостям – за успішні і прогресивні досвіди  та закликав самоврядців краю реалізувати подібні заходи на рівні кожного району і міста Закарпатської області.

На завершення зібрання на правах господаря голова Свалявської райради Мирослава Ливч щиро подякувала за увагу до Свалявщини, яка нагадує один великий унікальний курорт, де завжди усім раді. На базі мінеральних вод  тут на сьогодні функціонує  мережа санаторно-курортних закладів, які є гордість не тільки району а й всього Закарпаття.

Прес-служба Закарпатської облради

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах