6113
10:34 9.042018

На парламентських виборах в Угорщині безумовну перемогу отримала правляча партія «Фідес»

Політика 1815

8 квітня в Угорщині відбулися парламентські вибори. Правляча угорська партія «Фідес», лідером якої є діючий прем’єр Віктор Орбан, отримала безумовну перемогу за партійними списками та у мажоритарних округах, і матиме у парламенті конституційну більшість – 2/3 голосів.

p_54249427За мажоритарною системою кандидати від «Фідес» перемагають в 91 зі 106 округів. А у голосуванні за партійними списками правлячу партію підтримали 48,51% виборців, повідомляє Центрвиборчком після підрахунку бюлетенів з 98.5% дільниць. На другому місці опинилася ультраправа партія «Йоббік» (Рух за кращу Угорщину), що отримала близько 20% голосів, третє місце зайняв блок Угорської соціалістичної партії і «Діалогу в ім’я Угорщини».

Цьогорічні вибори в Угорщині також відзначилися високою явкою, яка становила близько 70%. Дана цифра значно перевищує показник виборів 2014 року, коли активність виборців становила 62% – та є рекордною з 1994 року.

Фактично партія Віктора Орбана отримала перемогу майже в усіх регіонах країни за винятком столиці, «Фідес» перемогла лише 6 з 18 округів. Також альтернативні кандидати перемогли у трьох округах за межами столиці. За діючим виборчим законодавством, 199 депутатів угорського парламент обираються за змішаної системою – 93 з них обирають за партійними списками, решта – за мажоритарною системою у 106 виборчих округах.

Партія «Фідес» за результатами виборів найімовірніше контролюватиме 133 мандати – мінімальну кількість голосів конституційної більшості.

Лідер партії «Фідес», та діючий прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у короткій промові в ніч на понеділок офіційно оголосив про свою перемогу на виборах, повідомляє видання HVG. Він з’явився у штабі партії незадовго до опівночі за місцевим часом. «Ми перемогли!» – сказав він, щойно підійшовши до мікрофону, додавши, що «Угорщина отримала велику перемогу». Він подякував тим, хто віддав голоси за партію «Фідес», і окремо виділив закордонних угорців, «які допомогли захистити батьківщину».

Нагадаємо, громадяни Угорщини, які перебувають на Закарпатті, могли проголосувати в одному з консульствах в Ужгороді та Берегові.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах